Despre Regele Ferdinand și epoca sa, azi, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț

0

La Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț  s-a desfășurat marți, 28 noiembrie, o manifestare menită să îl aducă în prim-plan pe Regele Ferdinand, suveranul României Mari. Evenimentul a fost organizată de Complexul Muzeal Neamț împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale, în colaborare cu Cercului Militar Piatra-Neamţ şi Garnizoana Piatra-Neamţ.

Manifestarea a debutat cu intonarea imnului de stat și cu oficierea slujbei de Te Deum de către preotul Garnizoanei Piatra-Neamț. Momentul a continuat cu discursul susținut de doamna Mihaela Cristina Verzea, director adjunct al CMJ Neamț.

„Ne-am obișnuit ca Ziua Națională a României, de-a lungul anilor, să fie marcată la Muzeul de Istorie prin activități care aduc în atenție Marele Război, momentele de vitejie consemnate în timpul primei conflagrații mondiale și  Marea Unire cu personalitățile ei. Însă, până astăzi, Regele Ferdinand nu a fost subiect principal al manifestărilor noastre. Suntem în preajma Zilei Naționale a României și cred că avem obligația, ca români, să ne gândim că o națiune trăiește și se raportează foarte mult la trecutul său. Trecutul istoric reprezintă un izvor principal de educație patriotică. Istoria a făcut din Regele Ferdinand una dintre cele mai importante personalități, care a călăuzit România spre Marea Unire. Un drum presărat cu multe sacrificii.”, a menționat dr. Mihaela Cristina Verzea, director adjunct al CMJ Neamț.

La reușita acestei activități a contribuit și prezența istoricului Sorin Cristescu, cercetător în cadrul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, care a vorbit publicului prezent despre Regele Ferdinand I şi epoca sa. Domnul Sorin Cristescu este autorul unui număr însemnat de lucrări consacrate istoriei familiei regale a României şi editor al volumului Scrisorile Regelui Ferdinand I al României, apărut la Editura Cetatea de Scaun, anul 2015.

Manifestarea a fost încheiată cu vernisajul expoziţiei foto-documentare „Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, principe şi rege al României (1865-1927)”. De asemenea, tot în cadrul aceluiași eveniment a fost deschisă și expoziţia itinerantă „Călătorie în lumea armelor”, care reuneşte peste 200 de obiecte datând din preistorie până în epoca modernă, cu un accent deosebit pe epoca bronzului.

Bunurile de patrimoniu provin din colecţiile Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, Muzeului de Istorie Roman, Muzeului Judeţean Botoşani, Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate