[EXCLUSIV] Cine a furnizat bomba pusă sub mașina lui Mararu?

0

Lumea în care trăiesc cei care comit crime, dețin ilegal arme, au explozibili, pun la care asasinate sau mari jafuri este o lume aparte. O lume în care legile nescrise funcționează mult mai eficient decât cele scrise după care se ghidează societatea civilă. O lume unde cei care greșesc nu scapă niciodată de pedeapsă. O lume unde, în mod paradoxal, înțelegerile, cuvântul dat, loialitatea și sacrificiul sunt mult mai valoroase și respectate decât în lumea oamenilor normali. O lume unde viața este plină de satisfacții, aventură și bogăție, dar în același timp o lume unde nu se moare de bătrânețe.

Poveștile despre această lume sunt spuse de obicei în spațiul public de persoane care cred că știu despre ce este vorba, dar de fapt nu știu nimic, ci doar își formează opinii pe baza unor rechizitorii și a unor informații de multe ori eronate. Din acest motiv noi venim și vă spunem lucruri pe care nu le puteți afla din alte surse. Vă spunem lucruri direct de la oameni „legitimați” ca făcând parte din această lume și vă spunem foarte puțin, pentru că dacă v-am spune mai mult ați crede că mințim.

Falău

Continuăm seria mărturiilor lui Falău (Cristian Chilat), cel care l-a ucis din răzbunare pe Gheorghiță Mararu și l-a rănit pe fratele său, Bogdan Mararu, în Cafe Latino din Piatra-Neamț, în 2010. (click aici pentru articolul din acea vreme). Falău se află și acum la închisoare, ispășind pedeapsa dată de judecători pentru crima comisă.

Motivul crimei a fost o reglare de conturi despre care s-a vorbit foarte mult la vremea respectivă. Însă dacă toate discuțiile s-au învârtit în jurul probelor, crimei în sine, sentinței date de judecători, mai puțin s-a vorbit despre ce anume l-a făcut pe Cristian Chilat, un sportiv de performanță cu un potențial uriaș, să devină un criminal și să o ia pe calea infracționalității. Citește mai multe aici: EXCLUSIV: Prima crimă a lui Falău: „Domnul Maior ne-a ordonat să tragem. Eu am descărcat un încărcător în acea Dacie”

Această crimă din 2010 a zguduit din temelii găștile de interlopi din Neamț, dar a produs, colateral, și căderi de capete din poliție. Nu înainte, însă, de evenimentul din 2013, când municipiul Piatra-Neamț a fost din nou cap de afiș cu un alt eveniment șocant.

Atentat bomba Mararu – 2013

Autoritățile au dejucat un atentat cu bombă. Pe 11 ianuarie 2013, o zonă din cartierul Mărăței a fost evacuată pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, iar la faţa locului au venit pirotehnişti de la serviciul local, fiind chemată o echipă de specialişti de la Bucureşti pentru a dezamorsa dispozitivul amplasat sub o maşină. Mașina aparținea lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiță Mararu, asasinat de Falău în 2010. De această dată, nu au fost victime, atentatul fiind dejucat la timp.

Se pare ca serviciile secrete au monitorizat clanurile și au știut exact momentul în care bomba a fost pusă. Trei suspecți au montat dispozitivul exploziv (dinamita plastica cu explozie foarte puternică) sub maşina lui Bogdan Mararu. Reprezentanții SRI au afirmat că atentatul nu face parte din acțiunile teroriste, deși Brigada Antitero a fost mobilizată pentru a evacua zona și a proteja populația.

„Creierul” operațiunii, spun autoritățile, a fost Mironescu Ioan Dumitru, din Piatra Neamţ, lider al lumii interlope locale, apropiat al lui Falău şi oponent al părţii vătămate Mararu Bogdan.

Citește mai multe aici:

„În sarcina învinuiţilor se retine că, sub coordonarea liderului grupării, învinuitul P.D., de 43 de ani, au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, in vederea suprimării vieţii părţii vătămate B.M., proprietarul autoturismului. Din primele verificări, a rezultat că dispozitivul artizanal conţinea cantitatea de aproximativ 1 kilogram substanţă explozivă, iar detonarea urma a fi realizată mecanic. Membrii gruparii intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, aparţinând altor două părţi vătămate, activitaţi care nu s-au realizat, urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală. Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Român de Informaţii, DGIPI şi S.O.S. Bacau.”, se arăta într-un comunicat DIICOT de la acea vreme.

Atentat bomba Arad, 2021

Operațiunea de la Piatra-Neamț a autorităților a fost, în mod cert, un succes. Nu a murit nimeni, bomba a fost dezamorsată și suspecții au fost reținuți.

Zilele acestea, la aproape 10 ani de la evenimentele din Piatra-Neamț, un atentat cu bombă a omorât un om de afaceri din Arad. Modul de operațiune pare similar celui din Piatra-Neamț, numai că de această dată autoritățile nu l-au putut preveni și nici nu pare a fi vorba de vreun interlop, ci de un simplu cetățean cu o afacere mai specială. Ministrul de Interne Lucian Bode ne liniștește, spunând că România e o țară sigură. Se mai întâmplă rateuri, mai moare câte un om, dar, în principiu, atentatele cu bombă din România au fost fără finalitate.

În istoria post-decembristă a României, au mai fost tentative de infracțiune de omor, prin acest mod de operare. Din fericire, au fost toate fără finalitate. Astfel, vorbim de un caz singular.Cunosc modul de operare și de acțiune al instituțiilor statului român. Nivelul de implicare, profesionalismul lor… vorbim de un caz singular și, în paralel de o acțiune a celor mai buni specialiști, spun încă o dată că România este o țară sigură și nu vorbim de acțiuni pregătite în serie ș.a.m.d., cum am văzut că încearcă să se spună în spațiul public. Vinovații vor fi identificați și judecați’”, a dezvăluit Lucian Bode.

În timp ce bombele au evoluat (click aici pentru detalii despre cazul Arad), operaționalitatea forțelor de ordine pare că nu mai este nici măcar la nivelul din 2013. E un aspect care ar trebui să ne îngrijoreze.

Dar până când vom îmbătrâni în așteptarea rezultatelor multelor anchete de tipul Caracal, Colectiv, Revoluție, ATI Piatra-Neamț, Arad etc., să vedem care este legătura între Falău, aflat la închisoare în 2013, și atentatul cu bombă asupra lui Bogdan Mararu.

În scrisoarea pe care Falău a trimis-o redacției noastre și în care a prezentat mai multe informații, există referiri la situația care a condus la crima comisă în 2010.

Înainte de crima de la Cafe Latino, Falău a ajuns la pușcărie, fiind acuzat că ar fi dat foc mașinii lui Bogdan Mararu.

„M-au arestat pe nedrept la vârsta de 37 de ani că aș fi dat foc mașinii lui Bogdan Mararu în 2006. Dar oare nu acest Bogdan Mararu mi-a rupt mie oasele în 2005? N-am avut habar ce se întâmplă în oraș în 2006, eu fiind în ghips la picior și brațul stâng, mă mișcam cu greutate. M-a învinuit că l-aș fi agresat în 2005 noiembrie în scara blocului său, când eu am ieșit cu ghips din spital, la cererea mea să fiu lăsat acasă, că pe atunci se murea pe capete cu jegul din spitale. Pata pe inimă o am, de ce a mințit Bogdan Mararu că eu i-aș fi dat foc la așa-zisul hotel sau la mașina dânsului?”

Acesta a precizat că a fost prins într-adevăr cu posesie de arme în apartament, însă mai susține că probele din incendierea mașinii ar fi fost fabricate pentru a fi acuzat pe nedrept și a primi închisoare cu executare.

„Puteam să îmi iau cu suspendare, dar a venit minciuna dânsului (n.r. Bogdan Mararu) și a lui … (n.r. șeful IPJ Neamț) că cică ar fi găsit un petum de plastic lângă mașina lui Bogdan și s-a constatat ADN-ul meu pe dopul de plastic. Acesta era intact lângă mașina arsă complet. ”

Falău suspectează că proba a fost plantată, în colaborare cu poliția. „M-au învinuit de distrugere prin incendiere, la care am primit condamnare de la 3 la 15 ani. Am rămas cu pedeapsa minimă de 3 ani. Pentru pistolul găsit asupra mea am mai primit 3 ani, le-am contopit și am rămas la pedeapsa cea mai grea, de 3 ani pentru distrugere prin incendiere. Deci am avut armă de foc cu glonț, m-au achitat, unde eu zic că e foarte periculos. Iar la distrugere prin incendiere, despre care nu am avut habar și nevinovat, am fost condamnat. Unde e dreptatea?”

Puiu Mironescu

Mai mult decât atât, Falău a precizat că în urma unei vizite a lui Bogdan Mararu la închisoarea în care se afla Falău în 2012, în noiembrie, la Iași, „mi-a confirmat că e ferm convins că nu eu i-am dat foc la mașina dânsului în 2006.(…) Tot ce s-a speculat despre mine în 2006 a fost o minciună de-a ….(n.r. Poliției), la presiunea lui Gheorghiță Mararu și nevasta acestuia.”

Referitor la acuzațiile aduse lui Mironescu de plănuire a atentatului cu bombă sau de comandare a uciderii lui Mararu, Falău are o altă versiune: „află că el (n.r. Mironescu) nici nu știa că eu aveam armă de foc (n.r. un pistol Colt cu care l-a ucis pe Mararu „ascuns la podul canalului de lângă Unitatea Militară”) sau dispozitivul explozibil ascuns în podul lui Pădurariu, sau cum l-ar fi chemat pe numele de atunci, Hoșteanu.(…) Mironescu a fost nevinovat și pușcăria pe care o ispășește e pe nedrept.

Tot eu am fost cu inițiativa cu bomba sub mașina lui Bogdan Mararu. Eu le-am dat bomba, acel dispozitiv exploziv compus într-o formă cilindrică cu bandă scotch. Lângă ea era o capsă cu două fire, nu prea lungă, ca un deget arătător puțin mai lung. Avea un întrerupător cu o ață, pardon, sfoară sau funie. Țin bine minte pentru că eu am cumpărat-o din Italia – Sicilia de la un italian dintr-o mafie. Și ca să dovedesc că dispozitivul exploziv era adus de mine, avea la capătul funiei un cârlig și puteai să-l pui la una dintre roți. La pornirea mașinii sărea în aer, adică la mișcarea roții, că sărea capsa cilindrului respectiv. Avea o baterie și montate firele capsei la un întrerupător, e ceea ce îmi aduc aminte. Sunt foarte multe ce mi s-au acumulat la inimă de m-au determinat să procur arme și acest dispozitiv exploziv. Totul a plecat din Torino, Italia și am riscat mult. ”

Deși ar părea că e foarte periculos să avem asasini profesioniști și asasinate comandate, în realitate nu aceasta este cea mai mare problemă. Lumea asasinatelor comandate este una care vizează un număr restrâns de potențiale victime. Problema pe care o declanșează aceste asasinate este cea a exemplului pe care îl poate urma orice persoană fără discernământ sau cu dorințe de răzbunare. Într-o țară unde controlul substanțelor care sunt precursoare confecționării unor bombe artizanale nu se face eficient și unde doar cine nu vrea nu poate confecționa ceva care să explodeze, e foarte periculos să dai idei acestor oameni.

Dacă autoritățile nu vor reuși să se adune și să se regrupeze pentru a preveni asemenea tragedii, totul ar putea deveni periculos pentru toți cetățenii pe măsură ce apar mai mulți incompetenți care se cred asasini profesioniști. Faptul că s-a văzut că la Arad s-a putut și că autoritățile se bâlbâie are potențialul unui precedent extrem de periculos. „Deprofesionalizarea” asasinilor este problema cea mai mare și, din păcate, reală într-o țară ca România unde sărăcia stă alături de lipsa de educație. Dorința criminalilor de a face lucruri spectaculoase este alimentată de deprofesionalizarea și politizarea instituțiilor de forță.

Iosub Robert

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate