„Excelență prin asumarea tradiției” – Ofertă Educațională Colegiul Național „Petru Rareș”, 2021-2022

0

Adevărat simbol al orașului vechi și nou, „Rareșul”, cum îi spune mai toată lumea pe aici, nici nu mai are nevoie, în fapt, de o carte de vizită; și-a scris-o singur, în timp, încă de la întemeiere, prin profesori  și elevi de o înaltă ținută umană și intelectuală.

            Un liceu la fel de vertical ca poziția lui în oraș, un simbol al ascensiunii. Un adevărat bastion al învățământului de calitate, al școlii românești în ce a avut ea mai bun, mai așezat, ca valoare bine statornicită în ierarhia spirituală a cetății.

            Orice nemțean care se respectă îi cunoaște istoria – fiindcă de așa ceva se poate vorbi în cazul lui: e un liceu care a făcut istorie! Așa că nu o enumerare a strălucitelor lui personalități și performanțe se vor aceste rânduri, ci o confirmare în plus a adevărului că a fi elev al acestui liceu e un privilegiu și o bucurie și că așa a fost întotdeauna. Oricine ține, de obicei, la acel loc unic al formării sale, care l-a modelat ca om, ca intelectual de elită, ca profesionist autentic. Dar în cazul „Rareșului”, vorbim întotdeauna de acel plus de trăire, acea jubilație a „maturilor” când își aduc aminte de anii lor de elevi. Uneori, chiar cu o lacrimă în colțul ochilor…

            Are el ceva aparte, „Rareșul” ăsta…Toți cei care l-au evocat sunt mândri și fericiți că au fost elevi aici. Și asta spune multe…

            La fel de multe spun, de altfel, și datele concrete, materializate în cifre, statistici, premieri, diplome, articole din ziare etc, etc. Dincolo de latura emoțională, ele sunt cele care scriu cartea de vizită a Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț. O fac în stilul sobru și de bun-gust al acestui liceu. De la prima festivitate de deschidere a anului școlar 1869 și până astăzi.

              În 2019, când „Rareșul” și-a serbat cei 150 de ani de existență, de venerabil colegiu secular, multiplele activități omagiale au relevat odată în plus – dacă mai era nevoie – vocația Excelenței: premiile decernate absolvenților Colegiului „Petru Rareș” – mulți dintre ei adevărate personalități intelectuale și artistice la nivel național și internațional – vorbesc de la sine. Ca și decorarea Colegiului Național „Petru Rareș”, în același an (2019), de către Principesa Margareta cu Medalia Casei Regale, pentru anvergura performanțelor. Ca să nu amintim decât câteva, în anul 2020, colegiul se mândrea cu șapte medii de zece obținute de elevii săi la Evaluarea Națională. Dar, cum performanța intră aproape în obișnuință pentru „Rareș”, ea a devenit o constantă a spiritului rareșist, definit în special prin inteligență, seriozitate și pasiune pentru studiu. O demostrează și Olimpiada Internațională de Astronomie din 2019, când „Rareșul”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, a gestionat participarea a peste 200 de concurenți din 22 de țări, dar și ultimele dotări: 3 laboratoare info complet echipate, o sală multimedia, laboratorul de astronomie, cabinetele de fizică, biologie și chimie, cabinetele de istorie și de limbi străine. De altfel, colegiul este și centru de pregătire și testare Cambridge și D.E.L.F. și admitere la universitățile din Ivy League. În acest sens, pentru absolvenții care aplică pentru admiterea în străinătate există și posibilitatea sprijinului financiar oferit de către bursa „Ioan Zenembisi”, care are deja o tradiție de trei ani, aceasta fiind acordată de către un absolvent al Rareșului, fost elev al renumitului dascăl.  Dotările moderne au făcut posibilă și adaptarea rapidă la schimbările implicate de învățământul on-line.

                 Cele trei profiluri – două reale și unul umanist – au, fiecare, câte două clase, de mate-info și științele naturii – pentru profilul real – și de științe sociale – pentru cel umanist. Fiecare clasă are 26 de locuri, oferta educațională a colegiului incluzând și o clasă a V-a. (Ultimele rezultate la admiterea din 2020 prefigurează și ele viitoarele performanțe: mate-info – 9,45, științele naturii – 9,24, științe sociale – 8,70).

            Pentru anul școlar 2021-2022, absolvenții clasei a IV-a vor avea posibilitatea de a intra în competiție pentru ocuparea celor 28 de locuri disponibile pe data de 2 iulie 2021, când vor susține examenul de admitere la limba și literatura română și matematică.

           Vor fi întâmpinați de un colectiv didactic care va asigura motivare permanentă, pregătire de calitate și adaptare la nevoi și cerințe. De asemenea, echipa colegiului își asumă formarea permanentă a celor ce vor deveni parteneri educaționali – de la absolventul de gimnaziu, la cel de liceu și la studentul aflat în marile amfiteatre ale universităților de prestigiu.

             Un capitol aparte ar putea fi dedicat și oportunităților extrem de generoase oferite de Colegiul Național „Petru Rareș” activităților extrașcolare. Dimensiunea culturală are un punct forte în trupa de teatru a liceului, și ea cu tradiția succesului: Teen Act. Cei pasionați de tehnologie au la dispoziție un Club de inventică și inteligență artificială și o echipă de robotică premiată la nivel național. Iar atmosfera plăcută din pauze se datorează în bună măsură inițiativei „Pauză și sunet”, muzica aleasă de elevi  creând un ambient relaxant și stimulativ în același timp.

             Parteneriatele oficiale multiple – cel cu postul de radio „Jurnal fm”, de pildă – , dar și schimburile de experiență – cel din 2015, cu elevii francezi ai liceului Saint-Ḗxupéry –  au oferit șansa unei reale comunicări, oportunitatea de a călători cu folos, îmbinând utilul cu plăcutul. Aceleași efecte benefice le-au avut colectele umanitare („De la suflet la zâmbet”), sesiunile de informare legate de problemele actuale, activitățile de ecologizare (câștigarea proiectului „Spații verzi”) S-au implicat în bunul mers al lucrurilor Asociația de Părinți din colegiu și Consiliul Școlar al Elevilor, căruia îi revin merite deosebite – demne de amintit fiind cel puțin serile de film organizate și activitățile de colectare și distribuire a scrisorilor în perioada Crăciunului.

               Faptele acestul liceu – performanțele elevilor și ale profesorilor –  vorbesc pentru el. Ele sunt reala „ofertă educațională” a „Rareșului”. De aceea, cuvintele unei „voci” a colegiului din filmulețul promoțional realizat de câțiva elevi ai lui – „Mândră să fiu rareșistă” – nu au nimic din făloșenia care întotdeauna va fi de prost-gust. Ele exprimă doar bucuria de a aparține unei mari familii. Al cărei spirit sobru și elegant, dar nu rece și elitist, este oglinda exigenței generate de o mare iubire.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate