Evocarea profesorului Paul Vasiliu, la Biblioteca Județeană

0

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, alături de Colegiul Național „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamț, organizează evocarea profesorului Paul Vasiliu, la 100 de ani de la naștere, joi, 4 mai 2023, cu începere de la ora 12:00, în Sala Cupola.
Invitații manifestării sunt prof. Constanța Chelaru, directorul Colegiului Național „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamț, prof. Mihaela Gherghelescu, prof. Tatiana Donciu, prof. Silvia Vais, cercet.șt. Mihail Apăvăloae, formația de muzică folk a Colegiului Național „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamț, prof. coordonator Paul Imbrea și interpretele de muzică populară Ana Maria Dandu (clasa a IX-a A), Claudia-Rebeka Boboc (clasa a IX-a B).
Evenimentul are loc în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“.
Întâlnirea va fi moderată de prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Paul Vasiliu

Personalitate marcantă a învățământului din județul nostru, Paul Vasiliu s-a născut la 4 mai 1923 la Piatra-Neamț, tatăl său fiind cunoscutul preot profesor Vasile Vasiliu, licențiat în teologie și filozofie. Vasile Vasiliu a fost preot la Biserica „Sfântul Ioan“ din Mărăței, unde a întemeiat o bibliotecă pentru enoriași, dar și un eminent dascăl la Liceul „Petru Rareș“.
După absolvirea Liceului „Petru Rareș“, Paul Vasiliu a urmat Facultatea de Litere și Filozofie a Universității București, specializarea pedagogie. În timpul studenției a beneficiat de educația dată de iluștri profesori G.G Antonescu, I.C. Petrescu, Emil Brândza, Mihail Ralea, Tudor Vianu, Dimitrie Gusti, Mircea Vulcănescu.
În anul 1946 este numit profesor de pedagogie la Școala Normală de Învățători „Gheorghe Asachi“ din Piatra-Neamț. După ce în perioada 1948-1950 funcționează un an ca profesor la noul Gimnaziu din Roznov și apoi ca inspector al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, în anul 1950 revine ca profesor de pedagogie, de această dată la Școala Pedagogică de Învățătoare din Piatra-Neamț. Deoarece în 1954 școlile pedagogice încep să intre în lichidare, se înscrie la cursurile fără frecvență ale Facultății de Construcții Civile și Industriale din București și în paralel predă diferite discipline la unități școlare din Piatra-Neamț, printre care și Școala Profesională de Construcții, unde, după obținerea diplomei de inginer, este numit director de studii. După o perioadă în care lucrează ca inginer la șantierul ce a construit zona centrală a orașului, este numit, în anul 1965, director al Grupului Școlar de Chimie, nou înființat, iar în 1968 inspector-șef (inspector general adjunct) al Inspectoratului Școlar Județean Neamț. După înființarea Liceului Pedagogic „Gheorghe Asachi“ revine ca profesor de pedagogie și un timp ca director al acestei instituții, de unde iese la pensie în anul 1983. Din cauza lipsei de cadre didactice în specialitatea pedagogie, este rechemat la catedră, în perioada 1992-1996.
Persoană de o aleasă omenie, elegant, manierat, având o cultură enciclopedică, Paul Vasiliu a fost autor a numeroase articole publicate în presa centrală de specialitate și în publicațiile locale. Este autorul „Monografiei Școlilor Normale din Piatra-Neamț (1912-2002)“, Editura Alfa, Piatra-Neamț, 2002.
A încetat din viață în ziua de 12 septembrie 2018, la vârsta de 95 de ani.
„Fără îndoială, Paul Vasiliu, experimentatul pedagog de strictă specialitate în domeniul pedagogiei și al psihologiei, cel care a crescut zeci de generații de învățători și educatoare, a avut, pe lângă calitățile sale umane, o incontestabilă vocație de dascăl.
Rigoarea, măiestria didactică, corectitudinea în evaluarea elevilor, calitățile empatice, ținuta științifică a lecțiilor, – toate au fost apreciate în egală măsură de elevii pe care i-a educat și profesorii care i-au fost colegi. (…)
Îi mulțumim pentru că a lăsat urme de neșters… I-a făcut pe oameni să fie un pic mai buni. Rămâne un om care a făurit oameni, și i-a înzestrat cu darul cel mai de preț: omenia.
Nu-i spunem adio, pentru că nu-l vom uita. Îi vom reciti mereu sfaturile din cărțile și revistele de specialitate. Iar cei mai apropiați, care l-au cunoscut, îi vor împrumuta zâmbetul cu care te întâmpina de fiecare dată“, scrie cercet. șt. Mihail Apăvăloae.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate