Etapa a II-a a Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă

0

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a organizat etapa a II-a a Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă. Întrecerile s-au desfăşurat pe stadionul oraşului Târgu Neamţ la sfârşitul săptămânii trecute (29 iunie).

Concursurile se organizează în fiecare an, în perioada mai – septembrie, în patru etape: etapa I – pe subunităţi, etapa a II-a – pe inspectorate judeţene, etapa a III-a – zonală şi etapa a IV-a – finală. Obiectivul fundamental al organizării acestor concursuri este reprezentat de dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă. La această competiţie, lotului câştigător al etapei finale i se acordă cupa transmisibilă „Căpitan Pavel Zăgănescu”.

Concursurile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă reprezintă un reper important în activitatea de pregătire de specialitate a pompierilor militari şi sunt alcătuite din patru probe, respectiv „scara de fereastră” (8 concurenţi), „pista cu obstacole pe 100 m” (8 concurenţi),ştafeta 4 x 100 m” (2 echipe cu câte 4 concurenţi) şi „realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă” (7 concurenţi). Proba individuală cumulată (duel) nu constituie  propriu-zis o probă de concurs, ci doar un rezultat al însumării rezultatelor obţinute de concurenţi la probele pista cu obstacole pe 100 m şi scara de fereastră. Probele sunt identice cu cele ale concursurilor sportive internaţionale ale pompierilor, organizate de Comitetul Internaţional de Prevenire şi Stingere a Incendiilor (C.T.I.F.).

La prima probă de concurs, „scara de fereastră”, pompierii militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ au obţinut primele trei locuri, clasamentul fiind condus de plutonierul Mihăiluc Constantin, care a realizat cel mai bun timp – 16,98 sec. Următorii clasaţi pe podium la această probă sunt plutonierul Usturoi Ciprian (18,64 sec.) şi plutonierul Amariţei Mihai (18,93 sec.).

La proba „pista cu obstacole pe 100 m”, cel mai bun timp a fost realizat tot de plutonierul Mihăiluc Constantin, căruia i-au fost necesare doar 18,66 sec. pentru parcurgerea traseului. Pe locul secund s-a clasat un coleg de detaşament al liderului, plutonierul Usturoi Ciprian, care a realizat un timp de 19,30 sec. Locul III al acestei probe a fost ocupat de reprezentantul pompierilor militari pietreni – plutonierul Buruiană Cătălin – cu un timp de 19.42 secunde. Proba „ştafeta 4 x 100 m” a fost adjudecată de lotul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ care a realizat un timp de 68 de secunde. Pe locul II s-a clasat lotul reprezentativ al pompierilor romaşcani, cu un timp de 72,4 secunde. Cu un timp de 74,26 de secunde pentru parcurgerea acestei probe, Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ a ocupat locul III.

Ultima probă de concurs – „realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă” – a fost câştigată tot de lotul reprezentativ al pompierilor militari din Târgu Neamţ, cu un timp de doar 29,23 de secunde. Locul secund a fost câştigat de pompierii militari pietreni cu 36,95 de secunde, în timp ce locul III a revenit pompierilor militari romaşcani cu un timp de 40,7 secunde.

La duel – „proba individuală cumulată” – câştigător a fost declarat plutonierul Mihăiluc Constantin cu un timp de 35,64 secunde. Pe locul II s-a clasat plutonierul Usturoi Ciprian cu 37,94 secunde, iar locul III a fost ocupat de plutonierul Amariţei Mihai cu un timp de 38,91 de secunde.

Consecinţă firească a rezultatelor obţinute în cadrul probelor de concurs, clasamentul final al etapei a II-a a Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă arată astfel:

Locul I – Detaşamentul de Pompieri Târgu Neamţ (timp total 331,54 sec.)

Locul II – Detaşamentul de Pompieri Roman (timp total 400,98 sec.)

Locul III – Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ (timp total 404,78 sec.)

            Lotul reprezentativ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va participa în perioada 01-03 august 2012 la etapa a III-a – zonală a concursurilor, care va fi organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău. Etapa finală a Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă va fi organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi (în calitate de câştigători ai concursurilor din anul 2011), în perioada 28 – 31 august 2012.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate