Este oare modelul financiar ”Buy Now Pay Later„ efectiv?

0

În urma izolării de aproape 4 luni a tuturor oamenilor în timpul pandemiei tot mai mulți oameni au auzit de sistemul financiar ”Buy Now Pay Later”. Deși acest model financiar este disponibil deja de ani buni și există câțiva jucători mari în această industrie, majoritatea persoanelor de rând au auzit de acest proces financiar doar în timpul în care cumpărăturile online au devenit o necesitate vitală. Până nu demult, cei mai mari jucători în această industrie erau compania suedeză Klarna cu o capitalizare de peste 45 de miliarde de dolari și compania australiană AfterPay care a fost recent cumpărată de Jack Dorsey’s Square cu peste 29 de miliarde de dolari. 

Acest model financiar nu este însă aplicat doar companiilor cu capitalizări de miliarde de dolari.  Un exemplu foarte ambiguu al implementării acestei tehnologii în viața de zi cu zi sunt site-urile cu casino Romania care vă dau șansa să primești doză de adrenalină și bucurie în timpul jocului chiar înainte de a face o depunere. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea rotirilor gratuite și a bonusurilor fără depunere.

Ce este ”Buy Now Pay Later”?

Însăși denumirea acestui model financiar îți dă de înțeles care este esența acestui plan. Acest model financiar este un tip de împrumut bancar prin care prețul produsului cumpărat este împărțit în mai multe sume mai mici și este plătit automat de pe cardul de credit sau debit fără ca tu să participi direct la acest proces. Un studiu american recent arată că 56% din toată populația Statelor Unite ale Americii folosește activ serviciile acestui model financiar conform unui studiu al redacției The Ascent. 

Deși poți crede că magazinele sunt cele care primesc un profit mai mare de pe urma cumpărătorilor când se folosește un astfel de model financiar, greșești amarnic. Unicul profit al magazinelor de pe urma acestor modele financiare este numărul mai mare de cumpărători și vânzarea mai rapidă a produselor mai scumpe. Profitul din urma aplicării acestui model financiar este lua de companiile care prestează aceste servicii. Acestea oferă magazinelor posibilitatea de a crește numărul cumpărătorilor cu circa 25% și a sumelor cheltuite de aceștia cu peste 35% în timp ce pune o taxă unică pentru fiecare magazin care se folosește de serviciile acestor companii. 

Cum lucrează acest serviciu financiar? 

Înainte de a aplica pentru beneficierea acestui model financiar va trebuie să completezi o anchetă în care va trebui să introduci niște date personale cum ar fi emailul, numele prenumele și data nașterii. După ce vei face asta și vei trimite cererea către compania care predispune aceste servicii, aceasta va verifica istoria ta creditară și va cere o dovadă că ești capabil să îndeplinești toate transferurile la timp. În 90% a cazurilor, dacă treci de această etapă, mai toate companiile îți vor oferi așa-numitul ”Pay in 4”. Acest tip de achitare prevede împărțirea sumei ce trebuie plătită în 4 sume mai mici, prima din aceasta trebuie plătită deodată și restul la un interval de 2 săptămâni sau o lună. 

De exemplu, dacă produsul ales costă 300 de dolari, vei fi nevoit să faci prima plată de 75 de dolari la achiziționarea produsului și restul sumei va fi împărțită în trei alte transferuri a câte 75 de dolari. În cazul în care suma este mai mare pot fi setate mai multe astfel de transferuri. În timp ce acest tip de achiziționare în 4 sume nu percepe dobânda, în cazul în care vei alege un vei alege un produs mai scump care nu va putea fi împărțit în 4 transfere compania BNPL ca lua o dobândă ce nu va trece de 30% anual. În cazul în care transferurile vor întârzia, compania va aplica o amendă ce va varia între 7 și 8 dolari iar suma totală a datoriei nu va trece de 25% din suma produsului. 

Este aceasta o variantă bună pentru tine? 

Deși peste 60 % din populația pământului se folosește de aceste servicii financiare, nu trebuie să te grăbești să beneficiezi și tu de ele. Unul dintre cele mai răspândite și bune motive în care este recomandat chiar să folosești acest sistem financiar este cumpărarea lucrurilor stric necesare și fără de care nu vei putea trăi, prețul căruia să nu depășească o sumă admisibilă salariului sau venitului tău. Aceste lucruri sunt de obicei mobila, calculatoare sau telefoane mobile pentru școală sau serviciu, sau chiar o mașină în cazul în care ai resursele necesare. 

Trebuie să ții minte însă că deși este o metodă foarte ușoară de a plăti, sistemul BNPL este până la urmă o datorie și este un lucru extrem de nechibzuit să intri în datorii pentru niște lucruri de care nu ai nevoie. În cazul în care ai o problemă cu cheltuitul banilor și nu poți strânge destui bani pentru a pune deoparte sau a investi, acest sistem financiar este de asemenea o metodă de a intra în mari datorii deoarece este extrem de simplu să cumperi lucruri aparent scumpe cu ajutorul acestuia și nu vei observa cum, peste vreo 3-4 lucruri pentru care vei trebui să plătești deodată, vei rămâne fără bani pentru necesități vitale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate