Eșecul plafonării prețurilor a dus la dispariția lemnului de foc de pe piață

0

Executivul a aprobat la începutul lunii octombrie, în ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța de Urgență privind unele măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce privește utilizarea materialelor lemnoase și a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinței în sezonul rece.

Conform Ordonanței de urgență aprobate de Guvern prețurile finale facturate se plafonează la următoarele produse, după cum urmează:

– lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș  –  400 lei/mc, cu TVA inclus

– brichete din lemn maxim 1500 lei/tonă cu TVA inclus;

– pelete din lemn maxim 2000 lei/tonă cu TVA inclus.

Încă de la trecerea aceste ordonanțe, mai multe voci, inclusiv fostul premier Ludovic Orban, au avertizat că această plafonare va duce la dispariția lemnului de pe piață, deoarece prețul mic duce în pierdere comercianții.

„Rezultatul va fi contrar a ceea ce promite guvernul. Se va dezvolta o piață neagră în care lemnul se va vinde la prețuri mai mari chiar decât prețurile la care s-a vândut lemnul până acum.”, a declarat Ludovic Orban.

Situația e confirmată de nemțenii care ne-au declarat că în magazinele de profil care comercializau peleți la Neamț nu se mai găsește nimic de cumpărat. Și pe site-urile care comercializau peleți produsul apare ca fiind indisponibil. Comercianții își țin marfa în depozit sau exportă până când Guvernul va modifica ordonanța într-un final.

De suferit suferă tot consumatorul final, care, pe lângă faptul că nu mai găsește lemn de foc în prag de iarnă, va fi nevoit să apeleze la metode nu tocmai ortodoxe dacă guvernul nu modifică ordonanța: piața neagră.

Cătălin Tobescu, președintele Asociației Prolemn, spune că prețul plafonat nu este realist, pentru că nu acoperă costuri precum prelucrarea sau transportul. Din această cauză, și peleții care erau mai ieftini au dispărut, marii retaileri preferând să exporte decât să vândă sub prețul cu care au achiziționat produsele.

Cătălin Tobescu, potrivit RRA: ”Peleţii au dispărut instantaneu exact din aceeaşi cauză: preţurile de producţie, deci la producători sunt peste preţul plafonat prin ordonanţă. Ca să ajungă în retail sigur că mai sunt cheltuielile de transport şi de distribuţie. Cvasitotalitatea retailerilor a trebuit să reorienteze fluxurile către export.”

În plus, și ONG-urile de mediu susțin că tăierile ilegale și vânzarea la negru au crescut după plafonare. Practic, atât comercianții, cât și cumpărătorii solicită modificarea actului normativ pentru a readuce o normalitate pe piață. Se pare că această modificare legislativă ar urma să aibă loc cât de curând.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate