Un fost premier, despre plafonarea prețului la lemnele de foc: „Se va dezvolta o piață neagră”

0

Executivul a aprobat ieri, 5 octombrie, în ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța de Urgență privind unele măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce privește utilizarea materialelor lemnoase și a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinței în sezonul rece.

Această OUG este importantă pentru foarte mulți locuitori ai României deoarece peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn. Astfel, potrivit deciziei prim-ministrului Nicolae Ciucă din Ședința de Guvern de astăzi, se plafonează prețurile finale facturate la maxim 400 lei/mc, pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece:  lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn și rumeguș. Ordonanța de Urgență vine, totodată, în sprijinul asigurării unei discipline riguroase a comercializării lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, precum şi a unui înalt nivel de protecţie a cetăţenilor în calitatea lor de consumatori finali” a declarat ministrul Barna TÁNCZOS.

Fostul premier, Ludovic Orban, a criticat această măsură despre care spune că va crea o penurie de lemn de foc din cauza lipsei profitului și, de asemenea, există riscul creării unei piețe negre cu prețuri mult mai mari decât erau deja. În plus, românii gospodari deja și-au făcut rezerve de lemn, nemaiputând beneficia de prevederile acestei OUG în sezonul de iarnă care urmează.

Guvernul plafonează prețul la lemnul de foc la 400 de lei metrul cub. Nimeni nu mai are voie să vândă lemnul de foc din momentul intrării în vigoare a ordonanței către consumatorii casnici și către celelalte categorii de consumatori stabilite prin actul normativ la un preț mai mare de 400 de lei.

Nu se prevede niciun mecanism de compensare între prețul stabilit administrativ și prețul de pe piață. Cine a fost prevăzător și și-a făcut aprovizionarea cu lemne pentru sezonul rece până acum la prețul pieței nu beneficiază de OUG și rămâne pe post de fraier.

Pe cei care nu și-au luat lemne până astăzi și care se așteaptă să cumpere lemnele de foc la prețul maxim stabilit de guvern îi previn că această măsură va crea o penurie de lemn de foc pe piață. Că vor găsi foarte greu lemn de foc la acest preț, care este sub prețul pieței, pentru că cei care comercializează acest produs vor ieși în pierdere dacă vând la prețul impus de guvern.

Iar rezultatul va fi contrar a ceea ce promite guvernul. Se va dezvolta o piață neagră în care lemnul se va vinde la prețuri mai mari chiar decât prețurile la care s-a vândut lemnul până acum.

a declarat Ludovic Orban.

Un punct suplimentar de vedere în video, începând cu minutul 19:40:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate