Elena Agapi, originară din Piatra-Neamț, menajeră la Roma, personaj inedit pe scenă

11

Elena Agapi, originară din Piatra-Neamț, dar stabilită la Roma de 12 ani, a fost invitată să participe la una dintre edițiile emisiunii  „Weekend cu prieteni”,  la Radio Iași.

Supranumită „Chirița din Diaspora”, această minunată doamnă, prin reprezentațiile pe care le susține, aduce numai bucurie românilor stabiliți în capitala Italiei. 

În viața de zi cu zi, la Roma, Elena lucrează ca menajeră.

În cadrul emisiunii  „Weekend cu prieteni”, Elena Agapi a povestit cum s-a născut această „Chiriță modernă”, care este mesajul monologurilor sale, cum este să fii departe de locurile natale, dar mai ales cum poți păstra mereu în suflet legătura cu România.

Motivul plecării în Italia, a fost acela de a-și ajuta financiar familia. „Fiecare pleacă pentru un an, doi și uite că te prind doisprezece ani, care l-a început au trecut greu. Întâi am plecat eu, apoi a venit și soțul meu, am lăsat copiii acasă. Când au terminat liceul i-am adus și pe ei.  povestește pentru  emisiunea  „Weekend cu prieteni”,  Elena Agapi. 

Viața acolo nu este mereu ușoară, așa cum pare la prima vedere.  ”Este  o viață normală, trudești din greu, dar duci o viață decentă.”  a mai menționat doamna Elena.

Personajul „Chirița din Diaspora” pare să fi prins viață într-un mod firesc.

„Acolo se organizează des sărbători comunitare, între cei care au inițiativa în sânge. Sunt români care voluntar organizează tot felul de întruniri (sărbătoarea Iei, a Drapelului).  La una dintre aceste sărbători (Ziua Iei) am fost invitată și m-am prezentat cu un costum popular (al bunicii mele, din 1918 ). Hainele populare trebuiau prezentate în rime… eu m-am folosit de accentul neaoș, moldovenesc,  iar publicul s-a îndrăgostit. Am fost invitată din nou și am readaptat anumite piese, texte. Îndrăgesc mult operele lui Vasile Alecsandri și m-am gândit imediat la Chirița. Dar dacă aș fi interpretat din acest personaj aș fi fost pusă imediat în balanță  cu Draga Olteanu Matei sau Tamara Buciuceanu. Așa că am început să pun pe hârtie un monolog și mi-a ieșit o „Chirița în Diaspora”, care a avut mare priză la public.” declară plină de emoție Elena Agapi.

Personajul a avut atât de mult succes, încât doamna Elena Agapi a fost invitată să o interpreteze pe Chirița la diferite adunări comunitare, la teatru, chiar și la Ambasada României.

„Am fost invitată și la Ambasada României,  la un eveniment. Dar frecventez lunar, de când publicul m-a încurajat, un cenaclu care promovează mult cultura noastră, cu invitați români de seamă din toată lumea, inclusiv din România, persoane importante. Eu le fac mereu câte o surpriză, cu un alt text, cu un alt monolog. E amprenta mea, e Chirița mea.”

Elena Agapi își dorește ca pe viitor să se întoarcă acasă.

„Noi trăim cu impresia că ne vom întoarce acasă. Pensiile vor fi mici, iar să trăiești în Italia cu chirie este greu.”,  conchis doamna Elena.

Interviul integral poate fi audiat pe site-ul Radio România Iași

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
11 Comentarii
 1. Daniela Mihăeș Deep spune

  Te felicit, draga mea!

 2. Carmena spune

  Ma bucur ca sunteti din Piatra Neamt, chiar si din alt colt al Romaniei, o luptatoare ceia ce transmiteti bucuria si curajul tuturor celor plecati din tara sa mergem mai departe cu rabdare si pace ! Te imbratisez si felicitari ! 🌷❤😘

 3. DORINA spune

  Felicitari Elena!
  Eu am avut bucuria sa te cunosc la cursul pentru formarea voluntarilor de la spitalul Sandro Pertini din Roma. Ai fost imediat cea care dupa prima lecite ti-ai expus gandurile despre cum si mai ales in cè fel vei putea tu /noi sa fim de ajutor aproapelui aflat in suferinta.
  Mai apoi am cunoscut o Elena mult mai profunda prin acea scrisoare plina de seva crestina reusind sa empatizezi cu toti cei prezenti.
  Ca mai apoi sa cunoscut o alta Elena, la Cenaclul Din Roma, in personajul indragitei Chirita din targul Iesilor, adaptata la realitatea celor care sunt departe de casa si incearca sa duca o viata demnitoasa muncind din greu pentru propria familie dar nelasand deoparte nici propria persoana sa ajunga sa se confunde cu realitatea in care traieste si sa uite de fapt cine este si ce trebuie sa costruiasca cu ea insasi pentru a face timpul petrecut departe de casa sa curga mai putin dureros ..
  Acum, fata draga, ai sansa sa te desprinzi de acea realitate care te-a tinut „prizoniera” in toti acesti ani dar care te-au fortificat, slefuit si te-a obligat sa iesi din acea umbra sufocanta si sa spui lumii tot ceea ce ai ascuns pana acum in adancul sufletului tau. Asa cum spunea o prietena draga noua, Elena Dabija, ca nu poti supravetui facand aceasta munca daca nu esti sustinuta de o pasiune. Tu ai avut mereu aceasta flacara tainica a teatrului. Acum este momentul tau! Fii increzatoare, esti la varsta maturitatii depline. Noi toti cei care te cunoastem, te iubim si avem incredere incredere tine.
  Iti doresc din inima sa inchei aceasta etapa de tranzitie in Italia si sa faci ceea ce Dumnezeu ti-a donat cu prisosinta :teatru! 😚

 4. Valentina spune

  Felicitari, ELENA, de aici, de acasă! Suntem mândri de tine!

 5. Liia spune

  Nici nu am cuvinte…BRAVO !!!!La scena deschisa.

  1. Elena Agapi spune

   Mulțumesc mult Lia! 😘

 6. Liliana Ungureanu spune

  Da ,Elena sant de acord cu tine ,santem multi care muncim de ani de zile pt. O viata mai buna acasa ,felicitari in ceea ce faci si incontinuare iti urez mult succes in viata artistica si putere sa treci peste toate….!

  1. Elena Agapi spune

   Mulțumesc frumos ! 😘 Putere ultă tuturor !

 7. Elena spune

  Cunosc această minunată femeie cu o forță interioara extraordinară!
  A ieșit ca o rază de soare de după norii grijilor noastre departe de țară, a împrăștiat zâmbete și a zis:
  Acum dragii mei vreau să vă văd bucurindu-va cu mine!
  A ieșit din culisele vieții sale îmbrăcată în Chirita și din clipa aceia toți am iubit-o fiindcă are toate meritele!
  E femeia plină de responsabilități cum toate suntem aici,căruia i se pare normal să fie mamă, soție, noră (toate împlinindu-le bine) în timp ce înăuntrul ei avea un vis ce aștepta cuminte;visul de a dărui și mai mult, harul și darul ei de actriță!
  Îi doresc să poată renunța la munca ei de astăzi pentru a urca pe scenele întregii Europa pentru a aduce zâmbetul acolo unde s-a uitat!
  Inteligenta, frumoasă, ochii mari ,jucăuși de sub borul pălăriei, plină de imaginație creativă,inimă generoasă, disponibilă pentru toți nu ai cum să nu o iubești!
  Sunt convinsă că vom auzi multe de ea în viitor fiindcă are multe de oferit!
  Dumnezeu să o țină sănătoasă!

  1. Elena Agapi spune

   Doamne, sunt măgulită de aceste vorbe mari! Mulțumesc din inimă și…nu mai am replică. Înțeleg că trăiți la Toma. Mi-e impisibil să reușesc să-i cunosc pe toți, fiind chiar și prieteni virtuali.
   Încă odată mulțumesc și vă doresc tot binele din lume!

 8. Elena Agapi spune

  Mulțumesc Ziar Piatra-Neamț ! Mi-ați făcut o mare surpriză publicând acest articol.
  Vă iubesc pietrenii mei !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate