Ediția a cincea a Galei Internaționale a Premiilor de Excelență DEMOS T.N.

0

Gala Internaţională a Premiilor de Excelenţă „DEMOS T.N.” este o manifestare anuală dedicată personalităţilor şi proiectelor care au obţinut rezultate deosebite la nivel naţional şi internaţional şi care îşi propune extinderea recunoaşterii personalităţilor şi a proiectelor marcante. În cadrul galei ce a avut loc sâmbătă, 4 aprilie, s-a premiat excelenţa în educaţie, cultură, sport, administraţie, jurnalism, democraţie, antreprenoriat, spiritualitate şi românism, ong şi omul anului. Evenimentul a fost prezentat și anul acesta de Cristian Tabără.

Cristian Tabara

Prezente la acest eveniment au fost personalități politice şi culturale printre care se numără Alexandru Mironov, Ionuț Budișteanu, Cristian Pârvulescu, Adrian Alui Gheorghe, scriitorul Sorin Lavric, alături de politicieni, precum: prefectul Vlad Angheluță, primarul Daniel Harpa sau consilierul judeţean Adrian Bourceanu. Au mai participat și o parte din membrii delegației franceze din orașul Saint Just-Saint Rambert, în frunte cu primarul Olivier Joly.

Personalitati p

În pauza evenimentului elevii Liceului de artă Victor Brauner, însoțiți de doamna director Luminiţa Moscalu au încântat audiența cu scurte momente în care tinerii nemțeni și-au etalat talentul de care dau dovadă.

1. La categoria Sport, premiul de excelență i-a fost acordat elevului Alexandru Balercă, din Târgu-Neamț, care a obținut medalia de bronz la categoria cadeți la mondialele de la Gyor.

Alexandru Balerca

2. La categoria Cultură premiul i-a fost oferit scriitorului, eseistului și traducătorului Sorin Lavric. Conform spuselor scriitorului Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”, Sorin Lavric este „un medic, pentru că inițial, a terminat o facultate de Medicină, sedus de filozofie și un filozof sedus de literatură”, cea de-a doua specializare a sa fiind filozofia.

_DSC5238

3. La categoria Spiritualitate și românism premiul a fost câștigat de jurnalistul din Republica Moldova, Octavin Zelinski, director al ziarului Adevărul de Anenii Noi, pentru meritele deosebite în promovarea românismului în Republica Moldova și activitatea sa de apărător al tradițiilor adevărate. Absolvent al Facultății de Istorie, în 2005 a câștigat o bursă de studii în Franța, oferiță de Alianța franceză. Și-a finalizat doctoratul la Universitatea din Avignon, iar din septembrie 2011 și-a înființat propriul ziar, unde activează și în prezent. În cadrul discursului de mulțumire, Octavian Zelinski a făcut o mărturisire care îi încărca conștiința de ceva vreme: tot în anul 2011, la alegerile locale din Anenii Noi, când a candidat la funcția de primar a „furat” planul de dezvoltare al orașului Târgu Neamț, pe care l-a adaptat orașului său. Din păcate, acest lucru nu i-a adus victoria la alegeri, dar nici nu regretă prea mult acest lucru…

Octavian Zelinki

4. La categoria ONG premiul a fost câștigat de Asociația Salvați Copiii, creată în anul 1991, pentru meritele deosebite în salvarea viitorului României. Încă de la început, Asociația Salvați Copiii a aderat la mișcarea de promovare și apărare a drepturilor copilului din România. La nivel național, Organizația Salvați Copii are filiale în peste 120 de țări și a fost fondată în Londra, în 1919. Obiectivele pricipale ale asociației sunt reducerea morții infantile. La fiecare 5 ore un copil mai mic de 1 an, moare. Țara noastră se menține pe primul loc în UE în ceea ce privește rata mortalității infantile.

_DSC5245

În pauza evenimentului, Tărcăoanu Delia, Antonică Marius, Cociovă Constantin, Arsinte Emanuel și Ursache Ruxandra, elevi ai liceului de artă Victor Brauner Piatra Neamț au încântat invitații prezenți la eveniment cu o prestație demnă de renumele liceului pe care îl urmează.

5. La categoria Antreprenoriat premiul a fost luat de Banca Transilvania, care a luat naștere în Cluj, în anul 1993, la inițiativa unor oameni de afaceri care au avut ca scop crearea unei bănci locale. Spiritul antreprenorial al fondatorilor au determinat consolidarea poziției Băncii Transilvania la nivel regional și național. În 1997, a devenit prima instituție bancară din România care a fost cotată la Bursa de Valori București. În prezent, are aproape 1,76 milioane de clienți, 550 de sedii și peste 6000 de angajați.

Banca Transilvania

6. La categoria Mass-Media premiul a mers la însuși prezentatorul Cristian Tabără, care „a plecat de la un radio din Oradea” și care, la ora actuală, nu mai are nevoie de nici o prezentare. În discursul de mulțumire a afirmat faptul că iubește românii oriunde s-ar afla și, modest, susține că el nu ar însemna nimic fără „subiecții” emisiunilor sale.

Criastian Tabara

7. La categoria Democrație, – „frumos cuvânt, uriașă valoare, mare iluzie…„, conform prezentatorului Cristian Tabără – premiul a mers către actorul și mai nou, europarlamentarul Mircea Diaconu. De ce este premiat un actor pentru merite legate de democrație? Cristian Pârvulescu ne oferă răspunsul la această întrebare: „pentru că politica este un spectacol…”

Cristian parvulescu

În ultima pauză a evenimentului, Diandra Bancu, în vârstă de 11 ani, din Roman a interpretat 3 melodii cu care i-a încântat și pe jurații emisiunii NEXT STAR, în cadrul primei ediții a sezonului patru, pe care a și câștigat-o.

Diandra Bancu

8. La categoria Educație, premiul a mers către cinci elevi de la Colegiul de Informatică din Piatra-Neamț care a disputat finala unei competiţii organizate de NASA la sediul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din Noordwjik, Olanda. Românii au finalizat disputa pe locul doi. Sub îndrumarea profesoarei de fizică Diana Bejana, echipa IT ACE, fost formată din Cornel Ghineţ (17 ani), Andrei Bursuc (17 ani), Tiberiu Arsene (17 ani), Emilian Lungu-Ailenei (18 ani) şi mezina echipei, Ilinca Ionescu (16 ani).

_DSC5288

9. La categoria Administrație, premiul a mers către Primăria Alba-Iulia și a fost înmânat primarului municipiului Mircea Hava.  Visul european a devenit realitate pentr Alba Iulia, care a reușit să atragă în 5 ani, fonduri europene de 5 ori mai mari decâyt bugetele anuale proprii. Municipiul cu 60.000 de locuitori a reuși să contravteze și să implementeze în ultimii 5 ani proiecte cu fonduri europene în valoare de 150 milioane de euro. Primaru municipiului, Mircea Hava a precizat faptul că „primul lucru pentru care s-au pregătit este viitorul val de fonduri europene”.

_DSC5294

10. La categoria Omul Anului premiul a mers către șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, care nu a onorat cu prezența sa acest eveniment și a carei diplomă și trofeu au rămas abandonate pe colțul unei mese.

laura codruta kovesi

Pentru mai multe detalii și pentru a vă bucura de talentul de prezentator și de orator de care dă dovadă jurnalistul și prezentatorul Cristian Tabără, vă invităm să urmăriți materialul video atașat.

Alexandra Lică

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate