Durerile de cap – afecțiune minoră sau motiv de îngrijorare?
Cefaleea se situează la nivel global în primele 3 cauze de dizabilitate, fiind cea mai frecventă cauză de absenteism de la muncă sau școala. Astfel, pacienții care suferă de migrenă pierd aproximativ 157 milioane de ore de muncă sau de școală pe an din cauza durerii.
Societatea Internațională de Cefalee a publicat o clasificare a durerilor de cap care include peste 150 de tipuri, dar în general fac parte din 2 grupe mari: primare și secundare. Cefaleea primară nu este rezultatul unei alte probleme medicale și include: cefaleea de tip tensional (cea mai comună, de intensitate ușoară spre moderată, nu se agraveaza la activitățile de rutină), cefaleea de tip cluster (mai rară, dar cea mai severă forma; durere intensă, localizată în regiunea oculară) și migrenă.
Cefaleea secundară apare în cadrul altor boli sistemice sau neurologice și include: durerea sinusală (durere profundă și constantă la nivelul feței, se agravează la mișcările capului și efort), cefaleea indusă de medicamente (analgezice, opiace sau sedativ-hipnotice), cefaleea post traumatism cranian, cefaleea din tumorile craniene, cefaleea de origine cervicală etc.
Tratamentul optim al cefaleei este determinat de mai mulți factori, inclusiv tipul, frecvența și cauza acesteia. De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că nu toate durerile de cap necesită atenție medicală. Astfel, tratamentul poate include: educația cefaleei, consiliere și managementul stress-ului, precum și tratament medicamentos.
Educația cefaleei include conștientizarea de către pacient a unor factori declanșatori și eliminarea acestora (fumat, consum de alcool, consumul de cofeină, privarea de somn, consumul de fast food etc.). Consilierea și managementul stress-ului se poate face împreună cu un psiholog sau un psihoterapeut.
Simptomele care trebuie să te trimită la o consultație cu medicul neurolog:
– Dacă ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe săptămână;
– Cefalee care pare să se tot agraveze și nu se ameliorează cu niciun tratament;
– Dacă e nevoie sa iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee;
– Dacă iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe săptămână pentru cefalee;
– Dacă cefaleea apare dupa efort fizic, strănut, tuse, aplecarea capului;
– Dacă știi că ai cefalee, dar caracterul acesteia s-a schimbat (doare altfel, își schimbă localizarea, doare mai des, mai intens).
Simptome care necesita evaluare neurologică de urgență:
– Durere acută, severa, brusc instalată;
– Cefalee asociata cu semne neurologice: pareză, amețeală, lipsa bruscă a echilibrului, amorțeală și furnicături, tulburări de vorbire, confuzie, tulburări de vedere;
– Cefalee care te trezește din somn;
– Cefalee însoțită de febră, tulburări de respirație, ceafă rigidă sau erupție cutanată;
– Cefalee severă cu greață și vărsături;
– Cefalee care apare imediat post traumatism cranian sau accident;
– Cefalee nou aparută dupa vârstă de 55 ani.
Textul integral îl puteți citi aici