După 2 ani de mandat, primarul Andrei Carabelea răspunde deschis celor mai fierbinți întrebări ale pietrenilor (VIDEO)

9

După doi ani de mandat și în plin șantier în municipiul Piatra-Neamț, primarul Andrei Carabelea a răspuns în cadrul unei emisiuni-interviu la întrebările pietrenilor care nu prea aveau un răspuns asumat și clar. În cadrul materialului video, primarul Andrei Carabelea a explicat, pe rând, principalele schimbări care au loc sub sloganul „Împreună reclădim Piatra-Neamț”.

Primele explicații au fost date în ceea ce privește stadiul lucrărilor pe coridoarele de mobilitate urbană și de ce nu s-a renunțat la aceste proiecte cu finanțare europeană, semnate în mandatul primarului precedent, care este gradul de cofinanțare, când vor începe lucrările la podul de la Spital. De asemenea, Andrei Carabelea a făcut lumină în ceea ce, aparent, este un haos la nivelul lucrărilor din oraș. Una dintre explicații este aceea că acum se face ceea ce nu s-a făcut în ultimii 60 de ani. Lucrările sunt coordonate în așa fel încât toți operatorii de utilități: apă, canal, rețele de cabluri, gaz să se sincronizeze cu operațiunile de asfaltare.

S-au dat răspunsuri și cu privire la numărul foarte mare de semafoare și care este logica din spatele acestora, ce se va întâmpla cu parcările de reședință și plată orară și care este scopul final al modernizărilor: orașul va fi pentru oameni, nu pentru mașini.

Viziunea de bază a actualei administrații este aceea de a avea un oraș care să dezvolte potențialul turistic dat de cadrul natural, motiv pentru care renunțarea la mașini și introducerea pistelor de biciclete și a benzii unice pentru transportul în comun devin inevitabile.

Primarul Andrei Carabelea a explicat de ce e important să se rezolve falimentul Perla Invest pentru a nu se pierde clădirea Telegondolei și Baza Hipică și, de asemenea, a făcut precizări cu privire la hoțiile care au scos la vânzare, bucată cu bucată, la prețuri derizorii patrimoniul municipiului în mandatele anterioare. E în curs de depunere o plângere penală în acest sens și așteptăm cu interes ca cei vinovați de falimentarea Perla Invest și vânzarea orașului să plătească, chiar dacă deja e mult prea târziu.

S-a mai discutat despre situația punților vechi din oraș și motivul pentru care reabilitarea punții de la Ștrand este scoasă a 4-a oară la licitație. În final, primarul Andrei Carabelea și-a expus dezamăgirile din primii doi ani de mandat. Una dintre acestea este frecușul dintre taberele politice care duce la blocaje în administrație, iar a doua este dată de sabotajul din interiorul primăriei: unii angajați care muncesc de dimineața până seara pentru a dezvolta municipiul acoperă, prin activitatea lor, lenea și dezinteresul altor angajați.

Vă recomandăm să urmăriți acest material video pentru a vedea lucrurile și din perspectiva primarului din Piatra-Neamț. Speranța noastră, a tuturor, este ca în Piatra-Neamț să fie mai bine, nu mai rău. Dincolo de orice critici și presiuni, viitorul ne va arăta cine are dreptate și dacă municipiul va reuși să devină într-adevăr un smart city.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
  1. Citizen spune

    Repet,in Timisoara s-a implementat un proiect smart cu ani in urma si in acest an s-au scos o mare parte din semafoare.ce vom face cu semafoarele scoase din uz?le pastram pentru inlocuire,cand se vor defecta cele ramase!halal tara smart!

  2. legio spune

    Dle primar inteleg ca nu toti cetatenii cunosc Codul Rutier dar nu inteleg cum de Comisia Rutiera nu cunoaste Codul Rutier si a aprobat parcari de resedinta in curbe ,in intersectii ,chiar langa marcajul ptr trecere pietoni ( nu mai vorbesc de parcarile de resedinta pe carosabilul strazilor in dispretul total al legilor din Romania). Vreau sa-l pun pe ,,maharul” de la firma Parking sa intre cu ditamai vagonul de autobuz in acele statii de autobuz marcate in care nu poate parca nici un autoturism. Asi mai intreba ceva pe acelasi ,,mahar” de la Parking, inteleg din contextul politic si economic actual ca sau scumpit carburantii ,energia si au inceput sa creasca preturile in lant DAR NU INTELEG CE ENERGIE SI CE CARBURANTI S-AU FOLOSIT DE CATRE ACEASTA FIRMA PTR A MARI PRETURILE CU APROXIMATIV 30% ? In acest mun sant peste 6-700 de situatii in care se pot imbunatatii conditiile de circulatie pe infrastructura mun . dar cei din Comisia Rutiera trebuie sa le vada !

  3. George spune

    @Radu. Daca stați în capitala Scoției nu aveți absolut nici un drept sa va dati cu părerea despre ce se întâmplă aici. Am locuit în UK și știu despre ce vorbesc. Vă recomand sa ascultati interviul până la capăt. Cum este posibil ca într-un oraș fără economie, industrie etc. sa fie implementat un sistem cu 695 de semafoare și să faci culoare de mobilitate de nicăieri către nicăieri? Da, trebuie refăcute străzile etc. dar ce se întâmplă aici este o bătaie de joc la adresa cetățenilor/contribuabililor. Datorită climatului cu bicicleta se poate circula în condiții optime cam patru luni pe an dar asta trebuie sa decidă cetățenii și nu dl. Primar. Așa că mă repet… „educație cu forța” să facă acasă (citatul ii aparține).

    1. Radu spune

      Asa dupa cum ati locuit in UK si „stiti despre ce vorbiti” ,la fel am locuit in Piatra Neamt 20 de ani si stiu despre ce vorbesc. Culoarul pleaca dintr-o parte a orasului in cealalta,pe artera principala nicidecum de nicaieri catre nicaieri. Dar daca asa vedeti orasul si proiectul asta de mobilitate urbana, e dreptul dvs la opinie. Nu va ia nimeni dreptul la parere. Sa revenim cu pareri si atunci cand vor fi gata lucrarile. Am ascultat tot interviul va asigur si acolo a explicat diferenta de volum de trafic intre semn indicator si semafor. Si in alta ordine de idei,proiectul a fost propus de administratia anterioara. Actualul primar il implementeaza. A explicat si de ce la Timisoara de exemplu s-au scos din semafoare dupa 5,6 ani de folosinta. Romania e tara cu cea mai mare rata de mortalitate ca urmare a accidentelor auto din Europa, mi se pare oportun sa facem benzi separate si sa limitam traficul auto rutier in zonele urbane. Sunt multe orase in Europa cu ierni ca in Romania si cu piste pentru biciclisti mult mai complexe decat la noi. In Ljubljana oras cu geografie similara si 2 luni de ninsoare pe an sunt 130 km de rute pentru biciclisti la o populatie de 270 de mii de locuitori. E dreptul dvs sa fiti critic, de aceea va recomand sa participati la dezbateri publice pe care primarul le solicita destul de des pentru a va exprima punctul de vedere si a veni cu solutii alternative. Va salut

  4. Radu spune

    Culoarele de mobilitate urbana in formula in care se vor a fi create in Piatra Neamt au fost implementate in majoritatea oraselor europene. Acesta este avansul tehnologiei , ne place sa avem telefon smart,televizor smart, masina electrica dar nu ne place sa fim parte integranta a unui sistem mult mai complex care pe termen lung va fi benefic societatii civile si stilului de viata modern. Nu va educa nimeni cu forta. Vi se da posibilitatea de a ALEGE daca sa iesiti cu masina sau nu, dar daca decideti sa iesiti fara masina acest sistem modern sa va permita sa o faceti in siguranta si intr-un mediu sanatos. Locuiesc in capitala europeana,unde pe artere intens circulate se circula pe o singura banda pe sens alaturi de banda pentru mijloace de transport in comun si e ceva normal. Orasele sunt locuite de oameni, masinile sunt doar niste mijloace de transport si nu trebuie sa gandim planul de urbanistica pentru a face viata mai frumoasa masinilor ci a oamenilor. Cand ajungeti seara acasa de la munca va strangeti in brate copiii, partenera de viata nu masina. Si aici unde locuiesc se deruleaza un program de investitie majora (extindere linie de tramvai) si strazile au devenit santiere in lucru inca din 2020.Si aici e zgomot,praf,drumuri inchise, afaceri afectate etc Diferenta o fac oamenii si perceptia la ceea ce se intampla in jurul lor. Orasul se cheama Edinburgh, Scotia si va invit domnule Iosub in vizita. Va ofer biletele de avion si cazarea, si concluziile le trageti dumneavoastra la final. Aceeasi invitatie o adresez si domnului primar . Cu bine

  5. George spune

    Dragă domnule primar,
    educație cu forța să faceți acasă!
    Nu am înțeles nimic din acest interviu. Nu sunt eu asa „smart” dar rar mi-a fost dat sa văd așa incoerență.

    1. Romica spune

      Educație cu forța se face in spațiul public, nu la primar acasă. Lipsa de educație, s-o ai tu, la tine in casa, nu in comunitate. Democrație nu înseamnă lipsa de educație, așa cum ai perceput o tu și alții ca tine. Și aia din țările civilizate tot așa au fost educați, prin lege și aplicarea ei.

      1. Rudolf Schmidt spune

        Stimate domn, educatie cu forta nu se poate face nicaieri (sau nu ar trebui) : nici in spatiul public si nici la primar acasa (cu apendicele ca fiecare face ce vrea la el acasa, daca nu ii deranjeaza pe altii). E vorba, cum bine ati sesizat, de respectarea unor norme legale (in principiu, norme de convietuire in societate) si aplicarea corecta a legilor. Nu e vorba, in niciun caz, de a face educatie (aici a gresit primarul in exprimare, cu siguranta), ci de a impune PRIN CONVINGERE la nivel macro un pachet de masuri care poate propulsa societatea sau, de ce nu, un oras. Dar, aici e o conditie esentiala, care nu se intelege la nivel de primar si primarie: pesemne ca pe termen lung masurile vor fi bune, nu ma pot pronunta. Nu poti, insa, impune unei populatii a unui oras masuri pe care le doresti numai tu ca si primar (sau , ma rog, un grup nesemnificativ de oameni fata de totalul populatiei orasului) si nu poti lovi prin masurile pe care le iei in dreptul constitutional la proprietate privata si folosirea acesteia, in niciun fel – fara acordul proprietarului. Deci, nu ma poti obliga tu, ca si primar, sa merg fara masina inghesuind circulatia pe o banda, cand ai alte mijloace legale: taxa de poluare, taxa de circulatie in zona zero a orasului, etc… Pe termen lung, gandirea e buna, dar modul de a o pune in practica e sub orice critica. S-a gandit cineva din primarie ca populatia inca nu e pregatita pentru astfel de masuri? (Vrem sa implementam mersul cu trotineta, ceea ce e foarte bine, dar pe cei care circula pe trotuare cu trotinetele si apoi le lasa abandonate peste tot, cine ii trage la raspundere? NIMENI!)
        Poate ca era necesar ca primarul sa iasa mai din timp sa explice ce vrea sa faca, sa discute, sa caute solutii.
        Si ar mai fi o problema: din interviul domniei sale inteleg faptul ca nu e deloc multumit de performantele angajatilor primariei. Sa stiti, domnule primar, ca sunt multi cetateni nemultumiti de faptul ca angajatii primariei nu-si fac treaba, ca nu cunosc procedurile specifice locului lor de munca, ca nu cunosc prevederile legale, intr-un cuvant, nu-si dau interesul sa merite salariile pe care le ridica lunar. Vreti dovezi? Va dau eu (si nu numai eu) o multime, cu tot cu probe fizice. Dar…daca tot sunteti nemultumit ca angajatii primariei nu performeaza, de ce nu organizati, pentru fiecare post in parte, testari profesionale si cine nu corespunde unor cerinte medii, sa-l dati afara? Va e frica de faptul ca veti ramane sa munciti singur prin primarie?
        Eu am inteles perfect din interviu (un interviu foarte bine realizat, structurat si condus) catre ce ne indreptam, care este viziunea domnului primar. Trebuie sa recunosc faptul ca sunt unul dintre cei reticenti, dar dupa explicatiile din interviu, cred ca e bine sa i se acorde credit domnului primar sa duca la bun sfarsit ce a inceput (oricum, incepute lucrarile, alta sansa nu avem).
        Si sa ne aducem aminte (si sa aducem si domnului primar aminte daca uita cumva – prin vot, nu prin altceva) ca a promis ca domnia sa si primaria se vor indrepta penal impotriva celor care au devalizat Perla Invest si orasul in general (noi ii stim, de ce nu i-ati numit???).
        Si, poate, cineva din cadrul primariei ii verifica si pe constructorii astia ce fac (ar trebui sa lucreze cu indicatoare, protectii antipraf, imprejmuiri, etc…)
        Va doresc numai bine.

        1. Radu spune

          @Rudolf Schmidt bun comentariu. In plus, constructorii ar trebui sa poarte casti de protectie ,de multe ori si alea lipsesc si e minimul de protectie care nu ar trebui sa lipseasca de pe un santier.
          In multe orase europene se circula pe o banda dar dupa cum ai punctat populatia nu e pregatita la noi. Si in general populatia are nevoie de mai multa educatie,cultura, exercitiu fizic pentru a putea fi pregatita pentru orice schimbare a stilului de viata. Momentan multe din cele enumerate lipsesc cu desavarsire la multi concetateni,fie ca ne dorim sau nu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate