Profesorul Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viață

0

Gheorghe Mencinicopschi, biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România, a trecut la cele veșnice la vârsta de 73 de ani, după o grea suferință.

Vestea că Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viață a fost dată astăzi, miercuri, 19 octombrie, de Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni, potrivit agrointel.ro.

***

A absolvit Universitatea București, Facultatea de Biologie­-Biochimie, ca șef de promoție. A urmat cursuri postuniversitare:

  • Institutul Politehnic București, Facultatea de Automatica-­Robotica ­Biotehnologie;
  • Institutul de Inginerie Genetică și Biotehnologie Trieste, Italia;
  • Leasing & Franchising American Bar Association, Managementul activitatii decercetare ­dezvoltare PHARE project;
  • Developement, Use and Importance of Standards S.U.A. Departament of Commerce.

Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară București.

A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană.

Deține 23 brevete de invenții.

Titluri științifice
Doctor în biologie (1984) cu teza Tehnologii de obținere și utilizare a preparatelor enzimatice microbiene.

Societăți și asociații științifice
Membru titular al:

Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR);
Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS);
Academiei de Științe din New York;
Asociatia Inginerilor din Romania;
membru fondator la Association of Francophone Countries for Food Technology Transfer Progress – Montreal;
membru in Bioencapsulation Research Group, France;
membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice;
membru activ al Academiei de Științe din New York.
membru al Consiliului Științific al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA);
președinte al Comisiei de Securitate Biologică în domeniul organismelor modificate genetic (GMOs).

Distincții
Premiul „Emanoil Teodorescu” al Academiei Române(1980);
premiul „Oscar Capital”, 1998, pentru invenții;
Diploma de Onoare a Senatului Universității „Dunarea de Jos”, Galați, pentru merite deosebite în dezvoltarea învățământului superior de industrie alimentara;
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2000). În data de 11 decembrie 2019, Klaus Iohannis i-a retras decorația
Doctor Honoris Causa al U.S.A.M.V.B. – Timișoara, prin Ordinul Nr. 57/28 mai 2009.
Este citat în Enciclopedia personalităților din România, Dicționarul Experților din România „WHO IS WHO” România, „WHO IS WHO” in Balkan’s.

Controversa privatizării Institutului de Cercetări Alimentare

La sfârșitul anului 2008 Gheorghe Mencinicopschi a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție alături de Dan Voiculescu, în dosarul privatizarii Institutului de Cercetări Alimentare, în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice și de fals în înscrisuri sub semnătură privată. La 26 septembrie 2013 a fost condamnat de Tribunalul București la șase ani de închisoare cu executare.

În data de 8 august 2014 Curtea de Apel București a respins cererea formulată de DNA în apel, privind schimbarea încadrării juridice a faptelor săvârșite de Mencinicopschi. Curtea de Apel București l-a găsit vinovat pe Mencinicopschi pentru complicitate la infracțiunea de spălare de bani, cu circumstanțe agravante, pentru care l-a condamnat la opt ani de închisoare.

Decizia penală pronunțată de Curtea de Apel București a fost pusă în executare în aceeași zi. În urma unei decizii definitive a tribunalului Ilfov din 26 septembrie 2016, profesorul Gheorghe Mencinicopschi este eliberat condiționat.

Sursa: Wikipedia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate