DSP-urile, mobilizate după aprobarea legii carantinării și izolării. Contestarea internării în instanță, greu de înțeles și pentru premier

1

Premierul Ludovic Orban a organizat astăzi o videoconferință cu prefecții și cu toate instituțiile statului care sunt implicate în bătălia împotriva epidemiei de coronavirus.

„Am dat un mesaj de concentrare, de mobilizare, de responsabilitate, am solicitat fiecărei instituții să fie prezentă cu toate efectivele disponibile în prima linie a bătăliei, să se organizeze eficient. Prefecților le-am cerut să facă operative zilnice, spre a dispune toate măsurile necesare pentru a lupta în mod eficient contra răspândirii virusului, pentru a sancționa toate încălcările de la regulile de protecție sanitară și, de asemenea, pentru a dispune toate măsurile pentru a face față oricărei provocări.”, a precizat premierul.

În privința noii legi a carantinării și izolării, Ludovic Orban a declarat că legea dispune măsurile și autoritățile care decid lucruri ținând de epidemie, respectiv cine stabilește măsurile de izolare, măsurile de carantinare, măsurile care privesc tratarea pacienților, fie în spitale, fie în izolare la domiciliu.

„Am solicitat direcțiilor de sănătate publică, cele care vor avea obligația ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să dispună în baza reglementărilor toate măsurile de protecție sanitară, să fie pregătite să îşi organizeze bazele de date, să ia toate deciziile care sunt prevăzute în lege şi în actele normative de ordin secundar, pentru a dispune măsurile de protecție privitoare la: persoanele diagnosticate cu COVID care au ieșit din spital, și anume deciziile de a asigura tratarea la domiciliu; persoanele care sunt diagnosticate să intre în evaluarea medicală care este realizată la nivelul spitalelor COVID; în privința persoanelor care sunt persoane de contact în anchetele epidemiologice, să dispună măsura izolării la domiciliu; de asemenea, comandantul acțiunii, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, să pregătească toate măsurile și toate deciziile care se impun, evident, ţinând cont de prevederile legii. Este foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare, respectă măsurile prin care este tratat medical și nu pune în pericol sănătatea celorlalți cetățeni.”, a adăugat Ludovic Orban.

În privința sancțiunilor, premierul a precizat că la ora actuală se pot da amenzi și, de asemenea, există posibilitatea de a suspenda sau de a anula autorizații de funcționare pentru entități persoane juridice care nu respectă regulile de protecție sanitară.

Ludovic Orban a declarat, de asemenea, că nu înțelege procedura de contestare a internării în instanță:

„Vă mărturisesc că mi-a fost foarte greu să înțeleg această procedură. Poate să sesizeze instanța de judecată, numai că în cele 48 de ore nu ştiu dacă se va stabili termen și dacă un judecător poate să ia o decizie. Sigur, e nevoie de celeritate în astfel de situații, dar, după părerea mea, orice om care este diagnosticat cu COVID are nevoie de o evaluare medicală, chiar dacă nu are simptome vizibile. Nu se poate ști. Boala asta, acest virus acționează într-un mod care nu este cunoscut încă de specialişti. Sunt evoluții fulminante în cazuri care nu prezintă niciun simptom și, practic, orice persoană care este diagnosticată cu COVID trebuie să fie supusă acestei evaluări medicale. Sfatul meu către români este să nu stea numai 48 de ore, să stea cum era înainte, măcar cinci zile, să fie urmărită evoluția, să se poată face analize mai aprofundate, de tip RMN sau de tip computer tomograf, în cazul în care există anumite, să spun, suspiciuni din partea medicilor referitoare la posibila evoluție, pentru a fi în afara oricărui pericol. Aţi văzut că am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieșit din spital și care s-au întors în spital în situații critice, iar unii dintre ei chiar au decedat.”

Celor care nu cred în virus, premierul le transmite: „Cei care promovează astfel de mesaje, după părerea mea, trebuie să își reconsidere poziția. Științific este dovedit că acest virus există. Științific este dovedit faptul că odată ce ești infectat cu acest virus poți să fii în pericol, că acest virus provoacă evoluții neașteptate, agravări bruște ale stării de sănătate, că acest virus afectează persoanele care au și alte boli, alte afecțiuni și, de asemenea, că acest virus provoacă moartea. Aceste lucruri sunt demonstrate științific, aceste lucruri, pentru orice om care are o minimă dorință de a se informa și un bun simț specific, poate să știe lucrurile respective. Îmi pare rău că o mare parte dintre cei care fac această campanie negaționistă, care îi îndeamnă pe oameni să ignore regulile, care îi îndeamnă pe oameni să nu creadă în virus, sunt totuși oameni cu capul pe umeri, care sincer nu înțeleg de ce fac lucrul acesta.”



whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Marius spune

    O idee de rezolvare a problemei putea fi si urmatoarea: daca o persoana era diagnosticata pozitiv atunci erau testati toti cei care locuiau cu ea, daca toti erau pozitivi puteau sa aleaga toti sa stea izolati la domiciliu 14zile, daca erau si pozitivi si negativi atunci ori plecau negativii in alta locatie 14zile si stateau pozitivii izolati acasa (daca ieseau atunci amendati pt zadarnicirea combaterii bolilior) ori stateau pozitivii in spital ori daca nu vroiau sa se desparta stateau si pozitivi si negativi in izolare 14zile ( un negativ care locuieste cu un pozitiv si are liber sa se miste in comunitate ii poate expune pe altii oricand). E doar o parere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate