Domnule deputat Viorel Stan, lipsește o parte din comunicatul dumneavoastră de presă…

1

Domnul deputat Viorel Stan ne-a trimis un comunicat de presă pe care îl puteți citi mai jos. Este scris cu roșu.

Modificări salariale majore în învățământ. Cadrele didactice din sistemul național de învățământ, in sfârșit, primesc ceea ce merită și asta deoarece activitatea unui cadru didactic este de o responsabilitate socială majoră responsabilitate recunoscută de PSD, prin programul de guvernare, recunoscută de guvernul României – guvernul Viorica Dăncilă. Astfel, parte de la 1 decembrie 2018, parte de la 1 ianuarie2019, majorarea veniturilor colegilor mei cadrele didactice s-a făcut, concomitent, prin alocarea a patru măsuri.

Vorbim, mai întâi, despre acordarea unui spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică. Apoi, decizia Guvernului de a acorda norma de hrană angajaților din sistemul bugetar, adică și profesorilor, aduce un plus, in medie, de aproximativ 370 de lei brut în fiecare lună.

O a treia modalitate de majorare a veniturilor profesorilor vine din creșterea graduală ce a avut ca orizont de timp anul 2022. S-a aplicat, de la 1 ianuarie 2019, 25%   din ecartul între salariile prezente și cele aferente anului 2022, un sfert din această majorare promisă și asumată de Guvern prin Legea nr. 153/2017. Vestea și mai bună este că restul de 75% se va acorda până în 2020, adică se devansează termenul final cu doi ani.

A patra măsură de majorare a veniturilor în învățământ vine din aplicarea sporului de 10% pentru condiții vătămătoare de muncă.

Consider că toate acestea reprezintă un semnal clar că educația este o prioritate pentru Guvernul PSD-ALDE.

Ca să vă ofer și câteva cifre macro, globale: în anul 2019, Ministerul Educației va avea un buget total de 30,8 miliarde de lei, iar în 2018 a avut un buget de 21.011 miliarde de lei. Este o diferență în plus de aproape 48%. Acești bani nu vor fi folosiți exclusiv pentru acoperirea majorărilor salariale, ci și pentru inițierea și dezvoltarea unor activități în domeniul educațional.

Este vorba, spre exemplu de alocarea de sume ptr. noi investiții, precum modernizarea unităților de învățământ si dotarea acestora cu facilități la nivelul sec XXI. La finalul mandatului guvernului PSD-ALDE, în 2020, toate unitățile școlare atât din urban cât si din rural vor avea toalete în incinta clădirilor și bineînțeles, apă curentă.

Sunt prevăzuți bani in noul buget,1,1 miliarde lei, pentru asigurarea de rechizite pentru toți copiii din învățământul primar (se va aplica de la 01 sept 2019).

Un alt exemplu: dotarea claselor cu table inteligente și cu tablete ceea ce reprezintă un proiect estimat la 400 de milioane de euro.

In domeniul formării profesionale, este deja bugetat un program național denumit Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED”,  în care vor fi formați un nr de 55000 de cadre didactice) ( în o primă etapă, ce vor deveni apoi formatori locali, vectori de promovare a unui nou mod de abordare a procesului de educație) formare complexă atât pe domeniul formării științifice cât și al didacticii moderne si al psihopedagogiei.

Pentru PSD, pentru guvernul Dăncilă, educația reprezentă prioritate națională ceea ce se vede și prin multitudinea de măsuri atât în domeniul salarial cât și în dezvoltarea infrastructurii și a dezvoltării bazei materiale precum și al formării profesionale. Sunt premise pentru creșterea calității actului educațional ceea ce suntem convinși se va și întâmpla.

Ce nu regăsim noi în comunicatul acesta de presă sunt măsurile care se iau cu cadrele didactice care după clasa a 8-a au copii care nu știu să citească. Ce se întâmplă cu directorii care sunt numiți politic și dacă îi pui să dea o simulare de examen de capacitate nu îl promovează…

Domnule Viorel Stan, știți că aveți tot respectul nostru, dar când vă aud că acordați facilități, bani etc. fără criterii de performanță mi se face ecranul negru. Vă rog să mergeți odată cu mine la un liceu cu PREDARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ din Harghita și să vedeți că 99% dintre copii nu pot vorbi deloc română. Cum să le măriți salariile profesorilor de acolo care își bat joc de banii publici, de țara unde locuiesc, de limba oficială și de copiii ăia care neștiind română nu se pot duce la nicio facultate românească cu predare în limba română din România. Cum puteți dumneavoastră să acordați orice așa de-a valma și în mod egal cadrelor didactice care muncesc la fel ca celor care își bat joc de meserie, țară, limbă și mai ales de copii.

Domnule Stan Viorel și ceilalți care se ocupă de educație și legi pentru educație, TREZIREA. Copiii din Harghita sunt niște copii nenorociți de școlile de stat unde ar trebui să învețe limba româna și nu o învață. Termină liceul și nu se pot angaja decât cu 1000 lei pe luna în Harghita, nu pot merge la o facultate, nu au niciun viitor.
Avem și la Neamț școli unde puteți să puneți 10 table inteligente și să triplați salariile profesorilor, căci copiii care termină clasa a 8-a citesc pe silabe și nu știu tabla înmulțirii deoarece cadrele didactice nu sunt interesate să facă treabă.

Domnule Stan, gândiți legile din educație în așa fel încât să se stopeze distrugerea viitorul unor copii nevinovați și dumneavoastră, domnule Stan, înțelegeți perfect ce scriem noi aici și știți că asta ar trebui să fie o prioritate, dar nu este.

Domnule Stan, așteptăm un comunicat complet în care să aflăm și ce faceți pentru copiii al căror viitor este distrus chiar de unii dintre profesorii de care aveți grijă să le fie din ce în ce mai bine.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. ion spune

    Tot respectful pentru dumneavoastra ca persoana,dar tinand cont de beneficiile cadrelor didactice,nu sunt realiste si nici de bun augur,tinand cont ca nu sunt interesati de performanta si nici de ce iese de pe mana lor.
    Am cadre didactice in familie care au 4 luni concediu pe an,au program de luni pana joi ca si-au comasat orele ,ca sa nu mai zic ca programul de lucru nu depaseste 5 ore /zi si iau salariu in momentul de fata cat in director la o firma privata care lucreaza 6 zile pe saptamana,cel putin 10 ore/zi ,iar concediu de odihna e de 20 zile/an.

    Nu cred ca in cadru didactic care este indiferent fata de elevi,,daca invata bine daca nu la fel de bine”,la care parintii platesc mai bine de jumatate din salariu pentru meditatii(ca sa reusim la in examen uzual),merita asemenea motivatii financiare.
    Penalizarea cadrelor didactice care scot de pa bancile scolilor analfabeti cum se face?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate