Directorul Direcției Silvice Neamț, mesaj la deschiderea noului an școlar – Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamț

0

Mesaj la deschiderea noului an școlar pentru elevii și profesorii Colegiului Tehnic Forestier Piatra-Neamț

         Distinși dascăli, iubiți elevi, dragi părinți, onorată asistență,

În calitate de reprezentant al Direcției Silvice Neamț doresc să vă adresez un salut călduros! Astăzi, în fața unui nou început de an școlar, cu o semnificație deosebită pentru cei care trec pragul școlii, cuprinși de dorința cunoașterii și a acumulării de cât mai multe cunoștinte folositoare pentru viața de zi cu zi.

Se spune că anii de liceu sunt cei de care ne aducem aminte cu cel mai mare drag peste ani și, din propria experiență, pot să o spun că așa este!

Dragi elevi, cu siguranță că atunci când ați ales să învățați în acest frumos liceu, cu specializare în domeniul forestier, în sufletul dumneavoastră a vibrat iubirea de natură, fascinați de plante si animale, de foșnetul copacilor sau susurul pâraielor.

Fiind o școală de prestigiu, cu tradiție în formarea de generații și generații de profesioniști forestieri, această organizație educațională oferă oportunițăti de educație și instruire în domeniul silviculturii și exploatărilor forestiere, fabricării produselor din lemn și a întreținerii utilajelor de exploatare forestieră și de fabricare a mobilei, corelate cu cerințele actuale privind standardul ocupațional.

Pe lângă menirea principală de educare și formare profesională, această minunată școală, prin învățământul liceal și postliceal, vă furnizează cunoștințele necesare pentru a putea înțelege misterele celui mai complex ecosistem care este pădurea, împreună cu produsele ei, a rolului acesteia privind mediul înconjurător.

Gândindu-ne la voi ca la niște puieți care se dezvoltă frumos în școală, pentru a deveni mai apoi arbori viguroși în societate și în meseriile pe care le veți practica, noi, silvicultorii din Direcția Silvică Neamț, ne declarăm încântați de existența și funcționarea Colegiului Tehnic Forestier Piatra Neamț și ne dorim să putem sprijini procesul vostru educațional, astfel încât să obținem viitoarea implicare a generațiilor tinere în domeniul forestier, având în același timp o conștiință forestieră și o viziune corectă asupra modului în care se gospodărește și se păstrează pădurea.

Direcția Silvică Neamț, ca și subunitate a Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, are ca scop gospodărirea durabilă şi unitară a fondului forestier proprietate publică a statului, în vederea creşterii contribuţiei pădurilor la îmbunătaţirea condiţiilor de mediu, la asigurarea economiei naţionale cu lemn, cu alte produse ale pădurii şi cu servicii specifice silvice.

Managementul în silvicultură pornește de la conștientizarea rolului resursei, cu respectarea principiului asigurării continuității resurselor forestiere prin gospodărirea durabilă a pădurilor. Considerăm că silvicultorii nemțeni înțeleg și aplică corect managementul pădurilor de zeci de ani și acţionează în viziunea unei strategii de lungă durată, fapt demonstrat de existența în județul nostru a unor păduri stabile, cu o bogată biodiversitate, atât vegetală, cât și animală, păduri de o inestimabilă valoare ecologică și economică.

După cum știm cu toții, natura în general și pădurea în mod particular, ne poate oferi tot ce avem nevoie, atâta vreme cât o respectăm și nu cerem mai mult decât ne poate oferi. Pădurea oferă beneficii multiple, atât din punctul de vedere al mediului, cât și din punct de vedere economic.

Cea mai mare parte  din volumul total al produselor forestiere o deţine lemnul a cărui producere şi exploatare rațională, constituie unul dintre obiectivele principale ale gospodăririi forestiere.

La nivelul județului Neamț, suprafața ocupată de pădure este de 43% din suprafața județului, iar din aceasta, 65% este pădure proprietate a statului.

Dincolo de funcțiile pozitive pe care le exercită pădurea asupra mediului, Direcția Silvică Neamț urmăreste asigurarea unui echilibru între recoltarea masei lemnoase în limita a ceea ce poate oferi pădurea, asigurarea regenerării pădurilor și perpetuarea resursei lemnoase pentru generațiile viitoare, precum și conservarea biodiversității, atât în habitatul forestier de producție, cât și în ariile naturale protejate.

Pe lângă respectul nostru față de această unitate de învățământ și interesul pentru educația de profil din județul Neamț, prezența mea în acest cadru festiv vine și pe fondul unor preocupări mai vechi ale personalului silvic din județ, în ceea ce privește educația forestieră și de mediu.

Activitățile de educație-conștientizare pe care Direcția Silvică Neamț le-a organizat periodic în ultimii 15 ani cu licee, şcoli şi grădiniţe din raza judeţului, atât cu ocazia unor evenimente consacrate, cât și în cursul anului școlar, oferă o reală satisfacție în ceea ce privește implicarea directă, imediată și responsabilă a copiilor și adolescenților și se dovedesc a avea impactul cel mai puternic în ceea ce privește formarea unei conștiințe forestiere în mod special și abordarea unei atitudini responsabile față de natură, în general.

Așadar, dragi elevi, sincer vă spun ca ați ales un domeniu de studiu frumos și de mare importanță, cu tradiție în formarea oamenilor de profil și să nu uităm, poate mă repet, că această școală a dat județului Neamț și chiar zonei Moldovei, generații întregi de silvicultori, dar și de profesioniști în sectorul exploatării și prelucrării lemnului.

Conform unui citat celebru al filosofului Allan David Bloom, „Educația este mișcarea din întuneric către lumină”; la fel este și cu metamorfoza unei semințe către plantula firavă până când ajunge copacul matur, scăldat de soare, iar un silvicultor ar putea spune, fără să greșească, că pădurea reprezintă mișcarea din întuneric către lumină.

Simbolurile se combină atunci când este vorba de voi, o generație în dezvoltare, iar în acest sens vă doresc să creșteti frumos, să respectați școala, să acumulați cât mai multe cunoștințe și să aveți succes în tot ceea ce vă propuneti pentru viitor!

Vă doresc multă sănătate și  rezultate deosebite în noul an școlar!

Ing. Dan Toderiță,

Directorul Direcției Silvice Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate