Direcția Județeană pentru Cultură Neamț se implică, după ani de inactivitate, în salvarea patrimoniului cultural local

0

Miercuri, 29 aprilie, la sediul Direcției Județene pentru Cultură Neamț a avut loc o conferință de presă organizată de doamna director Rocsana Josanu.

Subiectul de foc al conferinței a fost o situație de urgență care a intervenit la nivelul mănăstirii Bisericani din comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț.

În cursul zilei de vineri, 24 aprilie, conducerea Direcției Județene pentru Cultură Neamț a constatat la fața locului, în urma unei sesizări verbale primite cu câteva zile înainte, că o parte din peretele din latura de sud a bisericii, declarată monument istoric, s-a prăbușit. Rocsana Josanu a declarat că acest fenomen este o adevărată pierdere pentru monument, afectând structura de rezistență a acestuia. Nici starea acoperișului nu este mai bună – în timpul precipitațiilor se pot constata infiltrări de apă în zid și în interiorul bisericii, deteriorând lent construcția.De asemenea, iconostasul din lemn, o raritate de patrimoniu a județului Neamț, necesită o restaurare de urgență pentru a preveni distrugerea sa.

Vinovate de această situație sunt, din punctul de vedere al doamnei director Rocsana Josanu, autoritățile centrale, care, după ani de documentație și solicitări venite din partea reprezentanților locali, au alocat fonduri pentru restaurare, după care le-au retras și redirecționat spre alte zone.  (Detalii istorice despre Manastirea Bisericani puteți citi aici: Impresii la umbra Mănăstirii Bisericani, S-a întâmplat în deal, la Bisericani…)

O altă problemă ridicată de Direcția Județeană pentru Cultură Neamț a fost aceea a diseminării ideii că patrimoniul cultural local poate susține dezvoltarea economică a județului. Au existat discuții la nivelul Strategiei de dezvoltare a județului Neamț 2014-2023, în care Direcția pentru Cultură Neamț a propus mai multe idei de valorificare a turismului: transformarea caselor țărănești bine conservate în pensiuni pentru cazarea turiștilor străini în vederea oferirii unor experiențe autentice tradiționale din zona Neamțului, precum și crearea unui Muzeu al țăranului nemțean.

Județul Neamț are 537 de monumente incluse în Lista Monumentelor Istorice. Dintre acestea, o parte necesită a fi declasate, deoarece construcțiile nu mai există fizic.

Mai mult decât atât, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț a demarat procedura de clasare a altor monumente. Amintim aici clădirea Școlilor Normale din Piatra-Neamț care a funcționat ca școală regală și biserica din Șoimărești (vechea biserică din lemn din Humulești în care a fost botezat Ion Creangă).

Pe lângă acestea, s-a demarat și procedura de trimitere către proprietarii monumentelor istorice (pe domeniu public și privat) a obligaţiilor privind folosinţa monumentului istoric, care însoţeşte actele de proprietate, de concesiune sau de închiriere pe tot parcursul existenţei imobilului în cauză, conform legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Până în prezent s-au trimis 25 de obligații din totalul de 537.

S-a mai ridicat și problema necesității clasării unor bunuri mobile. În județul Neamț, există trei icoane făcătoare de minuni la Neamț, Agapia și Pângărați. Niciuna dintre acestea nu este clasată ca bun de patrimoniu. Iar exemple ca acestea mai sunt destule. În acest demers al clasărilor și valorificărilor bunurilor mobile de patrimoniu (fond și tezaur) s-a alăturat Direcției Județene pentru Cultură Neamț și Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Direcția Județeană pentru Cultură Neamț a fost o instituție care s-a remarcat printr-o profundă inactivitate în ultimul deceniu, însă, odată cu noua conducere, lucrurile par să se miște într-o direcție favorabilă. Deși personalul este extrem de redus, iar fondurile sunt limitate, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț speră că va reuși, cu sprijinul specialiștilor și autorităților locale și centrale, să se reorganizeze ca instituție cu atribuții esențiale în protejarea și valorificarea patrimoniului cultural local – cartea de vizită a județului Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate