Dezastru în pădurile Neamțului

2

Ziua Internațională a Pădurilor este marcată, la nivel mondial, în fiecare an, la data de 21 martie. Cu această ocazie e bine să ne amintim ce s-a întâmplă în pădurile noastre. 

Dezastru în munții Neamțului (click aici)

Despre Ziua Internațională a Pădurilor

Marcăm astăzi, 21 martie, Ziua Internațională a Pădurilor, proclamată de Organizația Națiunilor Unite în urmă cu șase ani pentru a sublinia importanța, la nivel internațional, asupra dezvoltării durabile a pădurilor în beneficiul generației prezente și a celor viitoare.

Tema din acest an o reprezintă ”Pădurile și Orașele Sustenabile” pentru a atrage atenția asupra importanței pădurilor din mediul urban. Pădurile urbane și din jurul marilor orașe au un rol crucial în stocarea carbonului și atenuarea impactului încălzirii globale. Arborii ajută vara la menținerea unei temperaturi mai mici cu 8 grade Celsius, reducând costurile energetice cu 30%, filtrează aerul și apa și fixează solul, reducând pericolul inundațiilor.

Pădurile acoperă o treime din suprafața terestră şi exercită funcţii vitale pentru întreaga planetă. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni depind de păduri. Pădurile găzduiesc cele mai diverse ecosisteme biologice și joacă un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice şi contribuie la menţinerea echilibrului de oxigen, de dioxid de carbon şi a umidităţii din aer. Totuși, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate, este distrusă o mare parte a pădurilor de care avem nevoie pentru a supraviețui. Defrișările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant. Practic, 13 milioane de hectare de pădure sunt distruse anual. Defrișările cauzează între 12-20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, ce provoacă schimbările climatice.

România are o suprafață împădurită de aproximativ 6,55 milioane de hectare, din care 3,14 milioane de hectare sunt păduri de stat, administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. O parte din aceste păduri sunt protejate, Romsilva identificând peste 17.000 de hectare de păduri virgine, alte peste 24.000 de hectare fiind introduse în Lista Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO. Peste 175.000 de hectare din parcurile naționale și naturale sunt protejate de orice intervenție umană.

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Adri spune

    Mai de plans decat la orice inmormantare , crima este putin spus dar cand e vorba de bani sau o vacanta exotica de pleasca mai intereseaza pe cineva cuvantul nesimtire?!

  2. MARIUS spune

    DA asa este , numai cum Noi suntem Gulgutanii U E ,le taiem pe toate , chelim ptr altii din afara , ne multumim Acum pe moment cu banutii primiti , dupa care asa cum e redat in art . se schimba clima , vin inundatiile , ne c…. pe noi , ca vin apele ,rup ori strica digurile cum a fost in CV la BaraOLT , de au trebuit sa faca evacuari . DA ptr unii NU Conteaza .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate