DEZASTRU ECOLOGIC în Neamț. 80% dintre sursele de apă sunt contaminate

8

Direcția de Sănătate Publică Neamț ascunde dimensiunile dezastrului ecologic prin care au fost contaminate 80% dintre sursele de apă potabilă din județul Neamț.

Aproape în șoaptă reprezentantul DSP Neamț a recunoscut că dintre sursele de apă verificate în ultimul an 63% sunt contaminate cu nitriți, nitrați, bacterii și alți poluanți care fac apa nepotabilă. La aceste 63% surse descoperite nepotabile, în ultimul an se adaugă cele clasate ca nepotabile anii trecuți, dar nici cei de la DSP, nici nimeni de la mediu nu vrea să recunoască dezastrul. Cei de la ApaServ care au evidența surselor de apă potabilă apreciază ca 80% dintre acestea sunt contaminate.

De ce nu trebuie să se afle de acest dezastru? Simplu. Poluatorii au interese majore să polueze în continuare. Vă dați seama câte milioane de euro ar pierde unii dacă s-ar opri erbicidările și tratamentele făcute în exces în agricultura nemțeană în scopul obținerii unor culturi cât mai mari? Zeci și sute de tone de chimicale infiltrate în ani în pământ și în pânza freatică ne-au adus aici. Zeci de pensiuni și firme care deversează în apele curgătoare, mii de fose făcute prin fundul curților sau, și mai rău, în foste puțuri de fântâni secate au contribuit și ele și iată ca ușor, ușor avem toate șansele să ajungem să nu prea mai avem surse de apă potabilă.

În anii 90 cel mai mare procent de surse de apă contaminate în Neamț era de 12%. Acum am ajuns la 80% surse de apă contaminate la Neamț. Dimensiunea acestui dezastru este una apocaliptică și dacă nu se iau măsuri imediate vom ajunge în câțiva ani la raționalizarea apei, adică o vom primi cu program și la o explozie a prețului acesteia.

DSP spune oficial ca 63% din sursele de apa verificate nu mai sunt potabile. Într-o lume normală la cap cînd vezi că peste jumătate din sursele de apă nu îți mai sunt potabile miroase a ”Stare de necesitate”.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. STEFAN spune

    CUM ASA ? PAI nu a fost Intrunire , sedinta la C J cu reprezentantii Institutiilor care au ATRIBUTII in Domeniu ! NU a fost Postata Filmarea Sedintei ,in care DL cms I. Petrariu a spus cu gura Dumnealui ,ca deocamdata NU sunt Motive de Ingrijorare ! Adevarat e si ca Dl cms e de la GARDA DE MEDIU iar cei care spun ca sursele sunt ,ar fi 80 % POLUATE sunt cei de la D S P . Probabil la acea Intrunire de la C J au avut , aparut vreo divergenta intre ei Si acum cauta sa Regleze Conturile .

  2. Vasilica spune

    „E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune”

  3. Amalia spune

    Apele sunt poluate în toată tara. Asa este și în satele din județul Buzău, am văzut pe TVR ca asa este și în județul Galați. Nu avem legislație care sa le interzică poluarea și cel mai grav este ca oamenii chiar beau apa asta poluata din fântâni. Multinationalele au venit sa facă agricultura în Europa de sud-est și în tari subdezvoltate deoarece în tarile dezvoltate ale Europei folosirea îngrășămintelor, pesticidelor, insectidelor este reglementata de lege.

  4. xx spune

    Are cineva vreo evidenta cite puturi de apa din gospodariile populatiei sint la mai putin de 4-5 m de wc-urile din curte? Nu mai vorbesc de asazisele fose septice facute din start sa polueze cu fundurile permiabile ca sa se scurga delectiile in pamint si sa nu fie nevoiti sa plateasca golirea lor,unii nu au facut-o niciodata,si acestea foarte aproape de puturile de apa proprii sau a vecinilor

  5. Bacosca Antoanela Iustina spune

    DEZASTRU ECOLOGIC CARE INSEAMNA CA SA NE RACORDAM LA RETEAUA DE CANALIZARE SI SA PLATIM APA CU ULTMII BANISORI. CE-AR FI DACA PRESA AR FACE O ANCHETA MAREATA SI AR IDENTIFICA ACEI MARI POLUATORI (NU UITATI DE SONDORII CARE FACA FRACTURARE MECANICA-VEZI SONDA DE LA VAD, DRAGOMIRESTI). PRIMARII SA FACA DEMERSURI SA TESTEZE APA DIN FANTANI (MICROBIOLOGIC, BACTERIOLOGIC), LOCALNICII SA IA ATITUDINE SI SA INCEAPA SA-SI VERIFICE SURSELE POTABILE DE APA SI DUPA ACEEA SA VADA DACA „PROFETIILE” CELOR DE LA DSP SUNT REALE SI DACA CHIAR ESTE NEVOIE DE RACORDARE LA RETEA DE APA, CU APOMETRU AFERENT, DE LA BAIETII DESTEPTI, CARE VOR SA SALVEZE SATUL ROMANESC….MAI BINE SA CERCETAM NOI OAMENII DE RAND SI SA DESCHIDEM BINE OCHII CA NU CARE CUMVA SA INGHITIM VREO MARE MINCIUNA SPRE BUCURIA BAIETILOR DESTEPTI CARE ABIA ASTEAPTA SA NE CONTROLEZE SI PAHARELE CU APA/ZI, EVIDENT CONTRA COST! ESTE PLIN DE CAPCAUNI IN TARA ASTA. UNII PROPAGANDISTI SI ALTII INVESTITORI…..

  6. Vladi spune

    Nu prea pricep ce vreti sa spuneti. Adica apa livrata de Apa serv este posibil sa fie infestata ori toxica? Ori vreti doar sa justificati cresterea de preturi la apa potabila? Daca despre asta este vorba, am si eu o curiozitate: cum se face ca in judetul cel mai sarac din Moldova (adica Neamtul) este apa cea mai scumpa, iar in judetul cel mai bogat (adica Iasiul) este cea mai ieftina?

    ADMIN: Foarte simplu. Fizică elementară. Județul Iasi ia apa de al Timișesti adica de la o diferență de altitudine de 400 metri și nu cheltuie nimic cu pomparea iar noi o luam din subteran sau Bistrita si o suim pe munții din jurul orașului la castelele de apa prin pompare cu pompe electrice.

  7. Dan Mihai Mariuta spune

    Uite un articol bun, care imi place

  8. Ina spune

    Cred ca interesul poluatorilor prezentat de voi este aberant, probabil singurul interes este sa nu cheluiasca o multime de bani sa filtreze apa utilizata de ei in rauri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate