DEZASTRU ECOLOGIC! Apa dintr-un sat din Neamț NU E POTABILĂ!

1
ARHIVA

O înștiințare apărută ieri, 23 iulie, pe pagina de facebook Comuna Sagna, oferă o informare extrem de îngrijorătoare pentru locuitorii din satul Luțca. „Apa din fântânile din satul Luțca nu este potabilă, iar consumul acesteia prezintă riscuri pentru sănătate!”

Până aici, nimic rău în informare, numai că este vorba despre o hotărâre din 26 iunie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care apare spre diseminare publică după o lună!

O altă postare a unui utilizator într-un grup pe Facebook arată faptul că pe 14 iunie 2019 reprezentanții SGA Neamț și DSP Neamț au recoltat probe de apă din canale de desecare și fântâni.

Conform rapoartelor SGA Neamț s-a constatat depășirea limitei admise a indicatorilor de amoniu și azotiți în apele de suprafață.

Conform rapoartelor DSP Neamț s-a constatat că la toate cele 4 puncte de prelevare din fântâni s-a constatat că apa este nepotabilă din punct de vedere bacteriologic, iar la 2 puncte apa este nepotabilă și din punct de vedere fizico-chimic.

Controlul a expus și o serie de cauze probabile care au condus la modificarea calității apei din satul Luțca:

-inexistența sistemului de alimentare cu apă și canalizare în sat care poate duce la evacuări necontrolate de ape uzate (fecaloid menajere)

-neîntreținerea permanentă a fântânilor individuale și amplasarea necorespunzătoare a acestora

-construirea necorespunzătoare a foselor septice și evacuarea necontrolată a apelor uzate

-depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd

-efectuarea de fertilizări ale solului pe terenurile adiacente satului în exces și în perioadele cu precipitații abundente

Astfel, s-a propus informarea populației din Luțca privind nepotabilitatea apei din fântânile individuale precum și informarea populației cu privire la obligativitatea vidanjării bazinelor pentru apele uzate menajere cu un operator autorizat, păstrarea documentelor justificative și întreținerea în condiții igienice a fântânilor.

Anul trecut avertizam: DEZASTRU ECOLOGIC în Neamț. 80% dintre sursele de apă sunt contaminate. Se pare că am avut, din nou, dreptate. Instituțiile știau de mai bine de o lună despre acest dezastru ecologic, dar se cam tace… și nici nu prea se face.

FOTO: FACEBOOK
aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Dan spune

    Sunt multe familii care deversează deșeurile menajere în balta care trece prin sat.. Această apă se infiltreaza cu ușurință în pânza freatica și ajunge în fântâni. Este mai ușor așa decât sa plătească vidanjare. Acest lucru se știe de mult timp și nu se ia nicio măsură de către autorități.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate