Deversăm ape uzate în Cuiejdi cu acordul tacit al autorităților

2

În municipiul Piatra-Neamț avem două rețele de evacuare a apelor. Una este administrată de Apa Serv și colectează apele uzate de la populație și le duce la stația de epurare și alta, cea pluvială, este administrată de primărie și este folosită doar pentru colectarea apei de ploaie ce este mai apoi deversată în albia Cuiejdiului.

Din 2016 am scris (click aici pentru articol) despre unii cetățeni mai deștepți, care, pentru a nu mai plăti canalizarea la Apa Serv, s-au conectat ilegal la instalația pluvială și astfel dejecțiile lor ajung în Cuiejdi, nu la stația de epurare. Din păcate cei racordați ilegal din motive de neplată sunt cea mai mică parte a problemei, situația în realitate fiind mult mai gravă decât bănuiam.

Am întrebat în conferință de presă pe cei de la Ape de ce nu se face ceva cu cei care deversează dejecțiile și apele uzate direct în instalația de pluvială care se duce în Cuiejdi. Directorul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț a avut un comportament de profesionist și ne-a spus adevărul. Pe albia Cuiejdiului spre Dărmănești, acum vreo 15 ani, ne-am adunat cu asociațiile de proprietari, compania de apă și primăria să facem ceva. De la construcție, de când s-au construit, că așa i-a fost mai ușor contructorului respectiv, a fost mai aproape rețeaua de pluvială decât de canalizare și de la facerea acelor blocuri s-au înțepat la pluvială.

Deci avem blocuri in Piatra-Neamț de unde dejecțiile ajung direct în Cuiejdi și de acolo în Bistrița. Rezolvarea situației ar însemna crearea unor probleme enorme.
În primul rând compania Apa Serv ar trebui să returneze cetățenilor aflați în această situație toți banii luați pe apă uzată/canal de când există compania de apă și până în prezent căci a încasat bani pe un serviciu pe care l-a prestat fictiv.
În al doilea rând primăria ar trebui să investească sume serioase, pe care nu le are, pentru a se intra în legalitate.

Ce se va întâmpla? Probabil directorul de la Ape care a avut un comportament de profesionist și a spus lucrurilor pe nume va fi muștruluit. Garda de Mediu își va pune preșul în cap și nu se va autosesiza. Primăria va da vina pe Apa Serv și Apa Serv pe primărie, iar dejecțiile blocurilor racordate la pluvială în loc de canalizare se vor duce în continuare în Cuiejdi și de acolo în Bistrița.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Ioan spune

    DACĂ MUNICIPIUL PIATRA NEAMȚ NU AR AVEA PRIMAR SI O ÎNTREAGĂ ECHIPĂ DE „SPECIALIȘTI” SIGUR NU S-AR ÎNTÂMPLA ASA CEVA !!!!

  2. Stefan spune

    Cum, adica s-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru canalizare si nu s-au bransat nici macar toate locuintele din oras?!Eu cred ca asta este o chestiune mai mult decat penala!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate