Devenim din ce in ce mai grobieni si permitem de multe ori copiilor sa ne imite …..

6

fara respect

Cu totii avem notiunile noastre despre bunul simt , moralitate , comportamente sociale si despre ce inseamna cei 7 ani de acasa .
De la familie la familie, morala este cultivata intr-o anumita directie, nu de putine ori deviata de influenta mediului inconjurator . De multe ori ne intrebam ce mai inseamna cei 7 ani de acasa pentru ca daca vorbim de generatiile crescute pe vremea comunistilor, cei 7 ani de acasa insemnau cu totul altceva , cu totul alta morala , cu totul alte restrictii de exprimare si cu totul alte formule de politete obligatorii impuse in societate . Acum cei 7 ani de acasa inseamna un comportament mult mai dezinvolt cu derapaje lingvistice cultivate social din frageda copilarie si cu multe libertati intelese total gresit .
Daca depasim etapa discutiei legate de prima educatie si ne uitam la societatea in care traim in ansamblul ei descoperim ca valorile universal acceptate sunt date peste cap si ca multe cuvinte din „Codul bunelor maniere” au devenit arhaisme . Nimeni nu mai tine cont de limbaj , nimeni nu mai tine cont de conduita morala , nimeni nu mai da doi bani pe formulele de politete invatate de la parintii nostri . Asa ne trezim deodata in mijlocul unei societati care „si-o baga si si-o scoate” toata ziua , vizioneaza orice contine violenta si penetrarea intimitatii personale, ajungandu-se la o atmosfera de „big brother” marlan cu o scara de valori modificata spre instinctual si instinctualul spre sexual, indreptandu-ne din punct de vedere moral spre miezul teoriei freudiene .
Desigur ca bunele maniere sunt un mod conservator de a ne ascunde pornirile si gandurile instinctuale , dar datorita acestora am reusit sa devenim o societate in care sa ne toleram si sa nu ne dam in cap zilnic sau sa ne inmultim in mijlocul strazii . Desigur ca este dovedit stiintific ca toti gandim folosind cuvinte vulgare si nu terminologii medicale, dar tocmai ratiunea care ne diferentiaza de animale ar trebui sa ne cizeleze comportamentele si sa ne ajute sa ne acceptam .
Multi vor spune ca ce conteaza asa de mult cum vorbim , cum ne comportam , daca multumim sau nu scuipam pe strada, dar in realitate unul dintre factorii determinanti in declinul nostru social si economic rezida tocmai in codul bunelor maniere deoarece oamenii care se respecta moral reusesc sa aiba o comunicare mult mai eficienta si cel mai important, primesc un raspuns pozitiv in comunicare . In general in societate cam tot ce primim este raspunsul propriilor noastre comportamente pentru ca psihologic omul este construit sa raspunda respectuos daca este abordat respectuos si va sugerez sa incercati sa abordati un om dintr-o clasa sociala  inferioara ( gunoier , cersetor etc ) . Incercati  o abordare la persoana a treia si veti primi un raspuns la persoana a treia sau incercati o abordare la persoana intai  si veti primi in 75% dintre cazuri un raspuns tot la persoana intai .
Este clar ca politetea nu trebuie  ridicata la nivel de „pupat in fund”, dar respectul fata de cei din jur combinat cu fermitate si verticalitate s-a dovedit a fi formula sociala de succes si asa, in cele mai tulburi perioade economice ale omenirii , popoarele care au abordat aceasta maniera de coexistenta sociala, de exemplu Japonia, au reusit sa depaseasca impecabil toate situatiile limita sociale , economice si chiar naturale .
Intr-adevar este foarte greu sa ne educam copiii sau pe noi insine sa fim mai morali intr-o societate unde moralitatea devine un defect in fata celor care fac averi furand si comportandu-se dictatorial, dar singura sansa a noastra ca tara pentru a deveni un areal social locuibil si pentru a ajunge la o bunastare economica pozitiva este sa oferim respect , sa cerem sa ni se ofere respect si pe alocuri sa impunem respect .
Nu uitati niciodata ca generatiile de copiii ce vin ne imita pe noi cei maturi, iar daca noi suntem viciati , haideti sa incercam macar pe cei mici sa nu-i condamnam sa fie ca noi .
Va oferim un link catre un clip care are un continut verbal de tip adult interzis minorilor , deranjant pentru majorii cu bun simt , dar din pacate internetul este plin de asemenea exemple ce reflecta o realitate groaznica a societatii in care traim, iar daca ne facem ca nu vedem , nu comentam si nu condamnam astfel de derapaje, vom ajunge ziua in care sa fim noi insine condamnati la uitare intr-o lume fara respect fata de nimic .

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. me spune

    articolul l-am citit „in diagonala” (titlul spune tot), dar comentariul lui Marius este ceea ce gândesc și eu cu privire la educația unora (adulți și copii).

    În apărarea copiilor totuși, părinții sunt primii vinovați pentru faprul că nu-și educă copii să discearnă, părinții sunt vinovați pentru că nu au curajul să ia atitudine împotriva tuturor celor ce le pervertesc copii (exemplul dat cu cei de la „…parter care nu iau atitudine pe motiv de mașină”), într-un final noi toți suntem vinovați pentru educația primită de copii noștri.

  2. marius spune

    Cred ca cei care in 1990,aveau frumoasa varsta de 15-16 ani,si peste,isi mai aduc aminte,ca tv nationala ne bombarda aproape zilnic cu clipul,acela al formatiei Pink Floyd,extras din filmul The wall,facut dupa melodia omonima a formatiei de mai sus. Si ce spunea,melodia ?
    We don’t need no education (n-avem nevoie de educatie),We don’t need no thought control (n-avem nevoie sa ne controlati gandurile),……..Teacher leave them kids alone (profesore,lasa-i pe copii in psce),….etc.
    Deasemenea,filmul de desene animate Ferma animalelor,care,cica ar fi prezentat societatea comunista,cu racilele ei.
    Se pregatea,subliminal,”formarea”omului nou. Trebuia sa iesim din comunism si sa-mbratisam valorile noii lumi,a societatii de consum,unde,daca ai bani si avere,nu-ti mai trebuie si multa scoala,educatia fiind optionala,la fel ca si profesorul.
    Incetu’ cu incetu’mesajul a prins in popor. Azi,elevii,considera ca scoala-i o activitate obositoare si inutila si isi desconsidera profesorii,ajungand pana la punctul de a le aplica pedepse fizice. Ignorarea oricaror norme de bun simt,a ajuns o regula in scoli,sub acoperirea puerilei motivatii :da’ce suntem in comunism,in dictatura,acum suntem liberi sa facem ce vrem ca-i democratie.
    Democratia,prostului gust,a violentei,a sexului facut pana si in public pe o plaja,a nulitatilor cu bani (furati sau munciti prin tari straine).
    De ce sa ne miram ca o spurcaciune d-asta mititica,vorbeste cum vorbeste ? Probabil,daca nu 100%,parintii,asculta de luni pana duminica,manele,vizioneaza taraf si mynele tv,iar de citit,rafoiesc click-ul,libertatea sau tabloidele de gen,cu ochii dupa nuduri. Ce sa invete copilul de la un tata care vazand o „diva”autohtona expunandu-si nurii,exclama :bagami-as…bag…(nu mai continui)luand la rand toate orificiile naturale ale „vedetei”.
    Sau,ce poti spune despre un parinte,caruia,i-am sugerat sa-si paroleze accesul la internet. I-am explicat si cum s-o faca ajutat de internet security-ul instalat.Mi-a replicat : Lasa d-le ca nu se uita el la d-alea.
    Dar nu numai de acasa invata pruncul porcarele. In anturaj,cu cat esti mai vocal si mai dezinhibat,cu atat esti considerat mai „cool”.
    Aproape de mine,fiinteaza o s.c. momentan inchisa. Vara,de la ora 20,se strange cate-un grup de pustani,baieti si fete,si stau la povestit. Povestesc,garnisindu-si naratiunea,cu tot soiul de expresii obscene,cu tipete. Vecinii de la parter,n-au curaj sa ia atitudine,din cauza ca aproape,e parcarea si au masinile acolo. Le e frica de posibile represalii.
    Grobianismul,a devenit un mod de-a te impune in societate.
    Daca nu esti grobian…..esti fraier,esti prost si nu te ia nimeni in consideratie. Esti un Nimeni.
    Poate,BA NU,Sigur ca o explicatie coerenta si competenta ar putea veni de la un psiholog.
    Chiar m-ar interesa sa citesc o astfel de explicatie.
    D-le dr. Miron,ati putea sa le explicati copiilor si deopotriva parintilor unde-i buba ? Va rugam. VA MULTUMIM

    1. Gabriel spune

      comentariu de nota 10!

      1. marius spune

        Multumesc,sunteti prea bun.

    2. IONUT CORFU (nationalistu`) spune

      Uite ca nu te sustin numai eu. O face si Gabriel.Sa ne traiesti Gabriele! Dar daca nu dai cu laicu-n Marius e degeaba totul.
      Marius! Las-o! Grobianismul nu a devenit.Grobianismul a insotit societatea inca din vechi timpuri.Hai sa nu devenim lupi moralisti! Sa-i moara PC-ul lu` ala care cel putin in adolescenta a facut mai tot din ce vedem in articol? Sa moara goagle daca nu nu ai fost macar o data cu capu`-n nori si ai facut-o pe smecheru`?

      1. marius spune

        Poate ca in copilarie am mai „comis-o” si eu,nu zic nu,dar nu la „magnitudinea”asta. Ce copil,nu face trasnai,nu mai scoate cate-o perla ? Totul avea o limita. Imi respectam vecinii,trecatorii,iar cat priveste,profesorii,au fost pt. mine,exemple de urmat. Nu mi-am permis sa ridic privirea sau glasul la ei,daramite,palma,cum se-ntampla azi.
        Pe smecherul,am facut-o in liceu,cand,purtand ‘plete”,mai eram din cand in cand chemat la cancelarie si sfatuit cu vb. buna,sa ma mai tund nitel. Asa erau vremurile pe atunci,iar faptul ca sfidam sistemul,imi creease o „aura”de rebel intre colegi. Nu m-am tuns niciodata si tot cu plete am dat si bacul. Deci n-am sa fiu ipocrit sa zic ca eu am fost „usa de biserica”. Dar,totul se petrecea pana la o limita. A grobianismului,cred.
        Uite,Gabriel,practic,mi-a dat 10 like-uri, cu nota sa. Eu astept cu”drag si dor”ca „sleatca”sa-mi dea like,dar,n-ai sa vezi asa ceva,nu se coboara astia la nivelul meu. Nu voi sa mai continui,de frica sa nu devin…..subiect al subiectului de azi.
        Hai s-auzim,de bine,si sa ai o zi buna,ca tu deabia maine citesti povestirile mele din copchilarie.
        SA nu uit,onorabilului,stii tu care,am sa-i dau like,sa vada ce suflet maaaaaare am eu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate