Descoperirile monetare realizate de inginerul silvic Marius Irimia, expuse la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț

1

Complexul Muzeal Județean Neamț a celebrat vineri, 26 octombrie, 40 de ani de la înființarea sa (Decizia nr. 100/1978 a Consiliului Popular al Judeţului Neamţ) și 140 de ani de la nașterea preotului Constantin Matasă, fondatorul Muzeului Arheologic Regional din Piatra-Neamț (actualmente Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț).

Astfel, Complexul Muzeal Neamț a marcat cele două momente prin omagierea uneia dintre personalitățile extrem de influente în evoluția muzeografiei și arheologiei nemțene, domnul Virgil Mihăilescu-Bîrliba (specialist în domeniul arheologiei și numismaticii românești) şi lansarea volumului intitulat Studia Numismatica et Archaeologica. In honorem magistri Virgilii Mihailescu-Bîrliba oblata, apărut sub egida Editurii „Constantin Matasă” și a Editurii Academiei Române. Pentru mai multe detalii click aici.

Punctul culminat al evenimentului l-a reprezentat deschiderea expoziției temporare „Tezaure monetare romane. Arheologie, detecție, pasiune”, care a dus în atenție descoperirile monetare realizate de inginerul silvic Marius Irimia, cu ajutorul detectorului de metale, în perioada 2013-2017.

Astfel, pentru prima dată, publicul are ocazia să admire tezaurele de denari romani imperiali descoperite la Tazlău, Dragomirești, Ruginoasa, Hârtop, Gârcina (jud. Neamț) respectiv Măgirești (jud. Bacău). Tezaurele prezentate în expoziție însumează peste 600 de denari confecționați din argint de bună calitate, piesele fiind originare din monetăria oficială a Imperiului de la Roma.

Marius Irimia, înainte de a lua la pas județul Neamț, se informează din cărților de istorie, care îl ajută să aibă o mai bună perspectivă asupra locurilor în care caută vestigii arheologice.

„De la o vreme am început să mă bazez pe studiul cărților de istorie. Eu văd altfel locurile, așezările acestea. De exemplu, eu când mă uit la un deal, văd dacă acolo este o terasă, dacă a fost un loc preferat, locuit de strămoșii noștri în caz de atac sau primejdie. De obicei sunt singur în căutările mele și îmi place să detectez mai mult pe dealuri și nu în păduri, chiar dacă profesia mea este de silvicultor. Eu am pasiunea asta de foarte mult timp, iar detector mi-am luat în 2013, însă în ultima vreme am ieșit tot mai puțin. Pasiunea aceasta este 90% noroc, 5% documentare, iar restul îl reprezintă aparatul.”,  a declarat inginerul silvic Marius Irimia.

Expoziția poate fi vizitată de public până în data de 13 ianuarie 2019.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. andrei spune

    Și de ce omul acesta nu a fost invitat la manifestare? Am înțeles că s-a autoinvitat și singurii care l-au băgat în seamă au fost din presă. Rușinos pentru organizatori!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate