Decideți dumneavoastră – Incompetență crasă sau manipulare grosolană? Episodul „Proiectele liberalilor din CJ Neamț”

0

În urmă cu câteva zile, vă prezentam (click aici) cele două pseudo-proiecte de hotărâre de Consiliu Județean redactate de PNL, despre care spun consilierii județeni liberali că nu au fost puse pe ordinea de zi a ședințelor de CJ Neamț, proiecte care ar veni în sprijinul populației afectate de accidentul tehnic de la Luțca.

Analizând ceea ce au depus liberalii pe post de „proiecte de hotărâre de Consiliu Județean” și ceea ce urmează să vă expunem mai jos, ajungem la două posibile concluzii: fie e vorba de un analfabetism administrativ în rândul liberalilor care în mod cert nu par să cunoască prevederile Codului Administrativ și nu știu nici ce caută ei pe scaunele de aleși, fie e vorba de o exploatare imorală a unei situații critice care afectează o parte a nemțenilor, din zona Luțca-Sagna, pentru a câștiga simpatie electorală prin proiecte scrise în bătaie de joc în mod voit, doar ca să se urle ca din gură de șarpe că „ciuma roșie” (n.r. adică partenerii de guvernare) nu vrea pod la Luțca, manipulând grosolan opinia publică. Oricum ar fi, ambele situații sunt grave.

Așadar, cele două pseudo-proiecte ale liberalilor, de fapt Referate de aprobare, au fost trimise prin corespondență președintelui CJ Neamț la sfârșitul lunii septembrie, deși legea spune că nu președintele are atribuții în acest sens, ci trebuie înregistrat și transmis secretarului general al UAT-ului, conform art 136 alin. 3 din Codul Administrativ.

După scandalul pe care l-au făcut în ședința de Consiliu Județean pentru că aceste pseudo-proiecte nu au apărut pe ordinea de zi, în ședință secretarul județului le-a explicat motivele pentru care nu s-a putut întâmpla acest lucru. Întrucât nici până în ziua de astăzi liberalii nu și-au înțeles propria incompetență, au primit și un răspuns în scris de la CJ Neamț cu recomandări generoase despre cum să își modifice referatele de aprobare pentru a deveni… proiecte, așa cum spune legea.

”Pentru a se putea înscrie pe proiectul ordinii de zi a unei ședințe a CJ Neamț, este obligatoriu ca inițiativele să îndeplinească condițiile legale și să fie însoțite de documentele prevăzute de art 135, alin 2 cu trimitere la prev art 136, alin 8 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, sens în care vă solicităm completarea documentației cu proiectele de hotărâre aferente, întrucât nu ați atașat niciun astfel de document, redactat și elaborat conform legii.”, se arată în răspunsul dat liberalilor.

Se mai arată faptul că din referatele de aprobare privind alocarea unei sume de bani pentru construirea unui pod temporar la Luțca, respectiv studiu de fezabilitate pentru construirea un pod nou, „nu reiese în mod clar și neechivoc cuantumul sumelor de bani care ar trebui să se aloce din bugetul județului și nici nu există o corelație între titlu, obiectiv și scopul proiectelor.”

Mai mult, liberalii confundă construcția cu închirierea, căci un pod temporar asta înseamnă – „ne aflăm în prezența unui posibil contract de închiriere a unui bun și nicidecum în situația realizării unui obiectiv de investiții care presupune o construcție, așa cum v-ați intitulat referatul”, mai arată CJ Neamț.

Pe lângă multe alte probleme legate de imposibilitatea justificării surselor bugetare și propuneri de mutare a banilor de la un capitol la altul în condiții care contravin legii, pseudo-proiectele liberalilor prevăd niște poduri, dar nu iau în considerare „drumurile și căile de acces, amenajare rampă de acces etc.”

De asemenea, pentru a construi un pod nou, nu e de ajuns un simplu „referat de aprobare”.

Sunt necesare 4 etape distincte:

„Etapa 1 – elaborare notă conceptuală și temă de proiectare

Etapa 2 – elaborare studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate sau documentația de avizare a lucrărilor de intervenții după caz

Etape 3 – elaborarea proiectului pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor

Etapa 4 – elaborarea proiectului tehnic de execuție”

În răspunsul dat liberalilor se mai arată „În fundamentarea alocării unei sume de bani din bugetul județului pentru construirea unui pod temporar nu este prezentată nicio viziune de ansamblu, nu este identificat amplasamentul podului, din care să rezulte variantele de drumuri de acces ce trebuie a fi realizate, nu este identificat regimul juridic al acestor terenuri, cu precizarea proprietarilor și stabilirea eventualelor despăgubiri pentru ocuparea temporară a proprietăților acestora, precum și costurile estimative pentru realizare și întreținere.”

Dacă liberalii sunt de bună-credință și chiar vor să ajute oamenii din zona Sagna, vor lua în considerare recomandările consiliului județean și vor corecta documentația. În caz contrar, dacă vor continua doar cu atacuri puerile, nu fac decât să sfideze populația de a cărei nenorocire se folosesc pentru a obține o mână de voturi în plus, zic ei. Noi spunem că nemțenii sunt mult mai inteligenți decât îi consideră liberalii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate