De unde vin peturile de pe Lacul Bicaz? TREZIREA!

5

Din cauza unor oameni care nu sunt foarte bine pregătiți, s-a lansat ideea potrivit căreia peturile și gunoaiele care se adună anual pe lacul din Bicaz ar proveni din mai multe județe, în special din Suceava. GREȘIT!

Ca să ajungă în Lacul Izvorul Muntelui peturile ar trebui să parcurgă o distanță foarte mare și apoi să zboare peste barajul de la Poiana Teiului. Acest lucru cu „săritul” peturilor peste baraj este posibil doar în situații excepționale, cu viituri foarte mari venite din amonte, lucru care nu s-a întâmplat la ultimele ploi.

Pentru cei care nu știau că pe Bistrița, spre Suceava, mai este un baraj chiar pe teritoriul județului Neamț, le spunem noi acum.

Barajul Topoliceni este situat pe raza comunei Poiana Teiului și are un lac artificial de acumulare de aproximativ 800.000 mc de apă. Barajul are o înălţime de 36 m, din care 16 m supraterani și furnizează apa pentru 2 turbine de 5 MW.
Doar în situații de viituri foarte puternice (ceea ce nu a fost cazul la ultimele ploi) apa poate depăși nivelul vanelor și se poate deversa necontrolat în continuarea cursului Bistriței.

Pe râul Bistrița sunt nenumărate baraje și hidrocentrale.

Cu atâtea baraje pe cursul Bistriței este de la sine înțeles că pe suprafața fiecărui lac de acumulare se regăsesc în principal gunoaiele produse de populația care locuiește în jurul lacului și a afluenților.

Înainte de a căuta în altă parte vinovați pentru mizeria în care trăim ar trebui să ne uităm în jurul nostru, să recunoaștem că prea mulți dintre noi suntem nesimțiți și să găsim soluții pentru a rezolva cauzele întrucât mizeria de pe lacul de la Bicaz e doar efectul. Cauzele sunt nesimțirea nemțenilor și incompetența autorităților.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Ilie spune

    Vorbiti din auzite sau aveti niste date concrete ca nu a fost dat drumu la barajul Poiana Teiului de pe Bistrita in amonte de lacul Izvorul Muntelui ? Conform „Situației hidrologice din 23 iunie 2020” publicata pe site-ul rowater.ro (administrat de Administraţia Naţionala Apele Române) pe raul Bistrita in localitatea Frumosu (unde se masoara cota Bistritei) cota era 282 (era depasita cota de avarie de 250) si mai avea putin pana la cota de inundatie de 300. Lacul Izvorul Muntelui a crescut intr-o zi cu aproximativ 50 milioane mc (ceea ce inseamna peste 1.5m pe inaltime). Este imposibil sa se adune atata apa fara sa vina un debit foarte mare pe Bistrita (cum ati scris mai sus barajul de la Poiana Teiului are un volum de doar 800.000 mc). Lacul Izvorul Muntelui avea in data de 22 Iunie un volum de 828.96 milioane mc iar in data de 24 Iunie un volum de 902.51 milioane mc. In fiecare an cu inundatii, Bistrita curge fara nici un „obstacol” chiar si de la Suceava pana in lacul Izvorul Muntelui. (deci sunt de vina pentru o parte din gunoaiele de pe lac locuitorii din aceste zone).Daca tot vreti sa faceti o „ancheta” corecta cereti datele oficiale de la Apele Romane sau urmariti-le atunci cand sunt publicate pe site-ul lor.

  2. cornel spune

    An de an doar constatăm și ne plângem de imaginile dezolante.
    Nu facem nimic să nu se mai întâmple.
    Începând cu fiecare dintre noi și terminând cu cei care pot legifera.
    Întâi trebuie făcute condiții pentru colectare, în toate localitățile și punctele turistice adiacente
    Si apoi trebuie introduse măsuri drastice de coerciție, inclusiv sancțiuni usturătoare (dar plătibile)
    Nu va da bine la electorat însă va fi mai bine pentru noi toți și pentru generațiile viitoare.
    De-a lungul timpului, în toate țările spre care visăm și pe care le apreciem pentru respectarea regulilor, civilizarea populației s-a făcut cu pedepse dure pecuniare.
    Te arde o dată, de două ori și nu-ți mai trebuie.
    Iar noi, românii, trebuie sa recuperam decalajul.

  3. Marius spune

    Cereți date de la Hidroelectrica, cate tone de gunoaie au colectat? Sigur au o cifra modică pentru ca au directiva sa curețe grilajele de retentie si arunca toate gunoaiele in aval. Primăria Poiana Teiului îi susțin tacit, le aplica o amendă modică pe an.
    Pentru a obține un efect la articol, continuati investigația și publicați. Este un subiect de interes național daca dorim un județ turistic

  4. Iulia Cipolletta spune

    Da de unde le-a venit ideea cu Suceava? Localnicii sunt vinovați, turiștii care nu-și strâng gunoiul după popas și toți agenții economici din zonă. Garda de mediu sa facă controale neanunțate și la primării. Modul cum se colectează, contractele cu salubrizarea din zonă și dacă nu cumva sunt gropi de gunoi pe cursul Bistriței și a afluienților.

    1. Alina Bilbor spune

      Din pàcate pe tot parcusul stràbàtut in lungul afluentilor e de nedescris situatia deseurilor làsate pe ‘ici pe ‘colo ,multi nu cunosc omenirea!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate