De la anul, aspirantii la titlul de profesor vor deschide usa cu capul

1

Nemtenii aspiranti la titlul de profesor trebuie sa stie ca incepand cu anul viitor se desfiinteaza examenul de titularizare. Posturile libere din scoli vor fi ocupate prin concurs si interviu. Pentru a patrunde în sistem, un tânar trebuie sa aiba neaparat diploma de licenţa şi un masterat de doi ani. Iata ce spune in acest sens Legea Educatiei din 2011:

Art. 252 (1) Personalul didactic titular în sistemul de învăţământ preuniversitar, la data intrării în vigoare a prezentei legi, îşi păstrează dreptul dobândit la concursul naţional unic de titularizare.

Art. 254 (3) In invatamantul preuniversitar de stat si particular, posturile didactice se ocupa prin concurs organizat la nivelul unitatii de invatamant cu personalitate juridical, conform unei metodologii-cadru elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

(8) Concursul prevăzut la alin.(3) constă în:

a) probă practică sau inspecţie specială la clasă şi probă scrisă din didactica specialităţii la angajarea personalului didactic cu contract individual de muncă;

b) prezentarea unui curriculum vitae şi interviu la angajarea prin plata cu ora a personalului didactic asociat şi a personalului didactic pensionat.”

Legea Educatiei este disponibila integral aici.


Cu alte cuvinte, Legea Educatiei Nationale spune ca, incepand cu anul viitor, aspirantii la functia de profesor vor fi testati pe plan local. Mai mult decat atat, cei care au trecut in anii anteriori examenul de titularizare nu vor fi afectati de noua lege. Acest lucru da mult de gandit, deoarece legiuitorii nostri au obiceiul de a face modificari si de a emite ordonante de urgenta in momentul in care se constata ca ceva scartaie. Deci ar fi bine sa nu se culce pe o ureche.

Contractele pe o perioada nedeterminata se pot incheia numai in cazul profesorilor cu definitivatul luat. Acestia scapa de perioada de stagiu de un an impusa de lege pentru debutanti, insa vor trebui sa sustina un concurs si un interviu cu conducerea scolii. Profesorii care vor rămane fără posturi vor putea consulta baza de date a Inspectoratului Şcolar pe raza judeţului pe care activează şi vor vedea unde se pot înscrie pentru un concurs, respectiv unde sunt locuri libere.

Dincolo de hatisurile legii, incepand cu anul ce va urma, aspirantii trebuie sa se “puna bine” cu directorii scolilor, dar si cu reprezentantii Inspectoratului Scolar. Nu vrem sa comentam prea mult acest aspect, insa se asteapta o crestere semnificativa a coruptiei in invatamant la nivel local, mai ales ca Ministerului ii va fi imposibil sa verifice tot ceea ce se intampla in judete. Suntem foarte curiosi sa vedem daca aceste concursuri vor fi castigate de persoane competente sau de persoane care vor merge pe principiul “ce-i in mana nu-i minciuna.

Dar sa nu fim carcotasi, suntem siguri ca totul se va desfasura ca la carte. Desi in ultima vreme se poarta modelul „Ai carte, n-ai parte.”

P.S.: Rezultatele de la examenul de titularizare din acest an sunt disponibile aici.

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Carmen Polgar spune

    Şi stai să vezi atunci înghesuială pe tineri la catedră…cu masterat şi doctorat…la Cucuieţii din Deal…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate