De ce au ajuns ceangăii moldoveni interesanți pentru Viktor Orban?

0

De ce au ajuns ceangăii moldoveni interesanți pentru Viktor Orban?

Dorința Ungariei de a se instala cât mai mult în țările vecine, ascunsă în spatele temerii de asimilare a populației maghiare din afara granițelor sale și de diluare, până la pierderea identității naționale, se răsfrânge, de ceva vreme, dincolo de Carpați, asupra zonelor locuite de ceangăi.

Asta după ce decenii întregi această populație deosebită, purtătoare a unei puternice tradiții catolice în Moldova, a fost total ignorată de ofensiva ungară. Politica ultranaționalistă a lui Viktor Orban nu mai este de mult un secret, însă prea adesea oamenii se lasă furați de mirajul ajutoarelor otrăvite, ale căror prețuri le vor plăti generațiile care urmează.

Maghiarizarea satelor din zona Moldovei a început, nu foarte subtil – pentru un ochi agil- însă sigur și dureros, prin vizite oficiale ale demnitarilor unguri în zonă, prin introducerea unor programe culturale și educaționale destinate numai vorbitorilor de limbă maghiară și așa mai departe. Întotdeauna cunoașterea unei a doua limbi și asumarea încă unei culturi este un plus de valoare, pentru oricine, însă atunci când în acest pachet sunt incluse, cu iscusință, ura față de țara în care te-ai născut, sentimentul că aparții unei rase superioare, că ți se cuvin drepturi nescrise, pentru care nu ai făcut nimic, ori sentimentul unei persecuții constante, se conturează rețeta unui dezastru social și național.

Un bun exemplu al acestor practici se conturează în comuna Faraoani, din județul Bacău, unde primărița Cristina Ciuraru Pal cultivă de ceva vreme o relație fructuoasă cu Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova (AMCM). Acesta nu ar fi neapărat un lucru rău dacă ar exista transparență cu privire la achizițiile și donațiile dintre primărie și asociație.

Spre exemplu, primăria pune la dispoziția AMCM o serie de spații pentru activități destinate ceangăilor, însă nu este clar care este forma contractuală de dare în folosință a acestora. Chiar la finele anului trecut, asociația a donat primăriei un microbuz pentru realizarea unor acțiuni sociale, detaliile donației nefiind făcute publice, despre aceasta apărând doar o scurtă postare pe Facebook. Nu este clar care ar fi aceste activități și cum a fost utilizat respectivul autovehicul de la recepția sa, în decembrie 2020. De altfel, pagina web a primăriei nu pare să mai fi fost actualizată decât ocazional, lipsind de aici planuri de investiții proiecte, informații referitoare la achiziții, donații, ori alte contracte, la care ar trebui să aibă acces orice contribuabil.

Mai mult, doamna primăriță nu a catadicsit să ne lămurească cu privire la relațiile contractuale ale primăriei cu Asociația Ceangăilor Maghiari din Moldova, mai ales în contextul în care sunt multe voci în spațiul public care o acuză de susținere a intereselor maghiare în zonă, în detrimentul comunității. Deși i-am solicitat un punct de vedere încă din luna ianuarie, Cristina Ciuraru Pal nu a dorit să se autoacuze, probabil, răspunzând la o serie de întrebări la care contribuabilii din Faraoani așteaptă răspunsurile binemeritate. Noi și locuitorii din Faraoani încă așteptăm.

Robert Iosub

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate