De astăzi, domnul profesor Vasile Vrânceanu nu mai e printre noi…

0

Ziua de 10 februarie 2022 ne-o vom aminti ca pe o zi tristă, ziua în care ilustrul profesor de istorie Vasile Vrânceanu a trecut la cele veșnice.

A decedat la câteva zile după soția sa, prof. Paraschiva Vrânceanu- fostă directoare a Școlii nr. 2 din Târgu-Neamț și emerită profesoară de biologie. Uniți și după moarte… prof. Vasile Vrânceanu ne-a părăsit chiar în ziua în care soția sa urma să fie condusă pe ultimul drum…

Prof. Vasile Vrânceanu a iubit meleagurile nemțene. A fost un om de poveste și a predat istoria ca o poveste… într-un fel unic, care a determinat zeci de generații de elevi să îl respecte și să îl aprecieze.

S-a născut pe 15 ianuarie 1934, în comuna Răucești, Neamț, într-o familie de agricultori. „Sunt fiu de țăran de la Răucești. Părinții mi-au insuflat mult curaj”, ne mărturisea prof. Vrânceanu într-un interviu realizat acum câțiva ani. A făcut școala generală în comuna natală, apoi urmat cursurile Școlii Normale de Băieți Gheorghe Asachi Piatra Neamț, intrând în rândul învățătorilor. Mai apoi, a frecventat cursurile Facultății de Istorie în Iași. A devenit astfel profesor, din dragostea insuflată de către profesorul său, Aurel Rotundu.

Prof. Vrânceanu este cel care a înființat Casa Pionerilor din Târgu Neamț, actualul Club al Copiilor, iar în perioada 1966-1968 a fost vicepreședinte al Consiliului Județean al Pionerilor din județul Neamț și președinte al raionului Tîrgu Neamț.

foto din 26 iunie 2017

În peste 40 de ani de slujitor al învăţământului, a colecţionat numeroase dovezi de istorie şi tradiţie locală. Din 1968, când ocupă postul de profesor de istorie la Şcoala nr. 2 Târgu Neamţ, ideea sa de a crea un mic muzeu prinde contur, cu sprijinul elevilor, colegilor și prietenilor.

A fost și consilier local în perioada 1992-2000, președinte și membru al Comisiei de Cultură și Învățământ. Cea mai importantă contribuție în această calitate a fost continuarea lucrărilor la actualul Liceu „Vasile Conta”, finalizate în anul 1997.

În 1995, a întocmit textul după care s-a turnat filmul „Tîrgu Neamț – file de istorie“.

44 de ani i-a petrecut la catedră, pensionându-se din învățământ în 1998. A rămas însă activ în comunitatea locală, fiind mereu prezent la evenimentele publice organizate de școli sau primărie.

În 2003, prof. Vrânceanu a publicat Monografia „Școala Domnească de la Grigore Ghica-Vodă până în zilele noastre“. Doi ani mai târziu, a publicat o istorie în imagini, intitulată „Călător prin Târgu Neamț de altădată și de astăzi“ – volumul I, urmat în 2008 de volumul II.

În anul 2011, o altă carte semnată de prof. Vasile Vrânceanu vedea lumina tiparului: „Oamenii de altădată care au trudit pe plaiuri nemțene”, urmată de cel de-al doilea volum- “Și ei au trudit pe plaiuri nemtene”.

În anul 2012, a predat Muzeului de Istorie și Etnografie al orașului Târgu-Neamț peste 1800 de obiecte vechi- piese istorice, arheologice, etnografice, numismatice, documentare.  La vremea aceea, reprezentanții muzeului apreciau faptul că profesorul Vasile Vrânceanu revenea periodic pentru a completa colecțiile cu obiecte de natură istorică și documentară, cu certă valoare muzeografică.

Era un om de mare caracter, un cunoscător profund al istoriei neamului și locului până la a se identifica cu sufletul târgu-neamțean… Datorită activităților culturale și artistice, prof. Vasile Vrânceanu a obținut nenumărate Diplome de Merit, din partea mai multor instituții județene. A fost desemnat Om de poveste de Fundația Culturală Ion Creangă.

În anul 2013, a fost numit Cetățean de Onoare al orașului Târgu-Neamț, distincție oferită de primarul în funcție, Daniel Harpa, în semn de supremă cinstire, pentru pasiunea și profunda cunoaștere a istoriei și tradițiilor locale.

De astăzi, domnul profesor Vasile Vrânceanu nu mai e printre noi…

Am aflat cu tristețe că s-a stins din viață profesorul de istorie Vasile Vrânceanu, cetățean de onoare al orașului nostru. O urmează pe soția sa pe lumea cealaltă, lăsând stiloul și cărțile scrise drept semne ale trecerii sale pe aceste meleaguri. Transmit condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis Daniel Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.

Soții Vrânceanu aveau doi copii… Nu putem să ne imaginăm câtă durere este în sufletul lor acum…. Redacțiile ZiarTarguNeamț.RO și ZiarPiatraNeamt.RO transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să îl odihnească în pace pe acest mare om, profesor desăvârșit și iubitor al meleagurilor nemțene: VASILE VRÂNCEANU, alături de soția sa, Paraschiva Vrânceanu!

Andreea Trăsnea / sursa: ziartarguneamt.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate