Datoria lui Borza la vreme de toamnă. Astăzi, despre prăbușirea lui Dan Barna și o iminentă cioloșizare

0

După încercările de reorientare politică activă din ultimile luni, cu sau fără regrupări de forțe în Parlament, Remus Borza s-a hotărât să rețină în aceste zile doar componenta activă de impact. Revine la ce-i priește de minune: analize, comentarii și observații. Adică, își face datoria. Punctele sale de vedere tăioase, nu neapărat imbatabile, nici absolute, dar puternic argumentate de fiecare dată, sunt în continuare la fel de greu de ocolit de oamenii cu mintea acasă.

În ultimele zile, a lansat o adevărată ofensivă. A început cu moartea clinică a sistemului public de sănătate, iar apoi – în analiza primului tur al alegerilor prezidențiale consumată la dcnews.ro în emisiunea Borza Analytica – a explicat scurt și clar cum poate guverna Ludovic Orban timp de cinci ani. A zâmbit ușor pozitiv, în contul jalnicei conferințe de presă a lui Klaus Iohannis, după care eroul de la Hidroelectrica s-a oprit la neomarxiștii noștri în două ape, de stânga la Bruxelles și Strasbourg, de dreapta în țară. USR și Barna au „murit” pe mâna lor. De ce s-au ars, marea greșeală, publicat pe remusborza.ro, întrece ca valoare și consistență un diagnostic de etapă. E un verdict. (Viorel COSMA)

„Dan Barna s-a născut talent și a murit speranță. Și eu am crezut în USR şi în Dan Barna, doar că au dezamăgit la prezidențiale. Nu au reușit performanța de la europarlamentare, în doar câteva luni înjumătățindu-se numărul de votanți. USR s-a enclavizat și de clasa politică și de societatea românească. Au suferit în ultima perioadă de o doză prea mare de autosuficiență și aroganță. Discursul justițiar și puritanismul lor moral s-au dovedit a le fi fatale. Au promovat nişte criterii de integritate pentru înscrierea în USR pe care nici Sfântul Duh nu le-ar fi îndeplinit. Acesta este și motivul pentru care a rămas doar un grup politic de vreo 15.000 de membri, nereușind să se transforme într-un partid de mase. E o vorbă în popor: să nu vorbești de funie în casa spânzuratului. Ori Barna tocmai asta a făcut. Când i-au explodat în față ancheta Rise Project și dosarul de la DNA, nu a prea mai avut muniție și nici credibilitate.

USR, în criticismul lui partizan și unilateral, a pierdut peste 1 milion de voturi, pentru că electoratul său, compus în primul rând din tineri, intelectuali, urban și diaspora, vedea în USR o a treia cale în politica românească, o alternativă la partidele tradiționale, PSD și PNL, care deopotrivă au guvernat țara împreună sau separat și au guvernat-o prost. USR a atacat la baionetă PSD, dar a menajat perdant PNL. Din punctul acesta de vedere, s-au decredibilizat, pentru că votanții USR și-ar fi dorit cu aceeași mânie proletară să fie sancționați și cei din PNL. A fost un joc duplicitar al liderilor USR, care au refuzat, pe de o parte, să intre la guvernare alături de liberali, dar nici nu au atacat PNL.

USR, greşeală prin neintrarea la guvernare

Oricum, au un joc pe care nu l-au dus niciodată la capăt. Adică, dacă tot te apropii de PNL, pe care îl vezi ca pe o umbrelă protectoare, măcar intră la guvernare. Pentru că, într-o prima etapă, PNL şi-ar fi dorit să împartă răspunderea cu cineva. Să fi dat vreo câteva ministere cheie la USR şi să zică că ei sunt de vină dacă iese prost. Dar, văzând Orban și Iohannis că pot impune un guvern monocolor, au mers pe varianta asta. Acum, chiar dacă s-ar duce Barna sau oricare alt lider USR să se ceară la guvernare, e prea târziu. Barna urmează să fie sacrificat, USR să fie cioloșizat și plafonat undeva la 10-12%.” 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate