Dacă vrei să știi care e situația reală a pandemiei la Neamț, nu informații fabricate pentru a te panica, citește asta!

4
  • Primul caz COVID-19 înregistrat în județul Neamț a fost semnalat oficial pe 12 martie 2020. Până la data de 12 martie 2021 au fost înregistrate, potrivit DSP Neamț, 14.880 cazuri COVID-19 dintr-o populație rezidentă de 438.221 de persoane.
    Deci, rata de infectare în primul an de pandemie în Neamț este de 3.4% (la sută) sau 34 de cazuri COVID la mia de locuitori.
  • Matematic, daca într-un an au fost infectați cu COVID 14.880 nemțeni, virusul va avea nevoie de 29 de ani să afecteze toată populația județului sau de 14 ani să se infecteze 50% dintre nemțeni sau 7 ani pentru un sfert.

Concluzia matematică, extrasă din cifrele oficiale, este aceea că în cea mai proastă variantă, adică dacă nu facem nimic în plus de ce am făcut până acum ca să ne luptăm cu COVID, vor mai trece 3 ani să aibă COVID 10% dintre nemțeni, 14 ani să facă boala jumătate din populație sau 29 de ani să fie afectată toată populația.

Fără a dori să minimalizăm periculozitatea virusului sau să sugerăm că nu trebuie respectate regulile anti-covid, cifra aceasta de sub 4 procente din populația județului Neamț contaminată în primul an de pandemie nu este de natură să producă așa de multă panică pe cât încearcă unii să facă.

  • Mai mult de atât, dintre nemțenii care au avut COVID în primul an de pandemie,10.728 s-au vindecat, adica rata de vindecare a fost de 72%.
  • Tot în primul an de pandemie la Neamț au decedat 438 de persoane infectate, dar nimeni nu știe clar câți au decedat cu COVID și câți de COVID. Chiar și așa, asta înseamnă o rată de mortalitate de 0.09% raportată la numărul total al populației din Neamț.

În județul Neamț, unde peste 50% dintre decese sunt cauzate de afecțiuni cardiovasculare, rata de mortalitate de sub 3% în rândul celor infectați cu COVID nu este de natură să producă așa de multă panică pe cât încearcă unii să facă.

Să facem acum și o simulare. Să presupunem că treburile vor merge foarte rău și rata infectărilor în Neamț nu va scădea, ci se va dubla de mâine. Ce se va întâmpla în acest scenariu pesimist?
Virusul ar avea nevoie de 7 ani să afecteze jumătate din populația județului, 7 ani în care vor muri 1,5% dintre nemțeni, iar dintre acești 1,5%, marea majoritate vor fi persoane cu comorbidități.

Noi înțelegem grija celor care gestionează pandemia de a nu suprasolicita sistemul medical, dar, totuși, populația județului Neamț trebuie să știe adevărul, nu să trăiască în panică.
În Neamț, COVID nu este nici pe departe între primele cauze de deces.
Sunt multe alte boli de care se moare mai des în Neamț decât de COVID.

Nu ignorați pericolul COVID și respectați toate regulile. Oricând, oricare dintre noi putem să ne infectăm cu COVID și să murim. Asta nu înseamnă că trebuie să vă panicați. Statistic, la Neamț, aveți de zeci de ori mai multe șanse să muriți de o boală cardiovasculară și cel puțin dublu șanse să muriți de cancer.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. legio spune

    Paule vezi ca este un drob de sare pe cuptor !

  2. Stefan spune

    Tei are dreptate, multora „eroi in halate albe” le convine de minune actuala stare de fapt:bani multi, munca mai deloc!Referitor la numarul de imbolnaviri, statistica oficiala nu e relevanta!Probabil sunt de cateva ori mai multe cazuri neinregistrate oficial.Oamenii (asimptomatici sau cu simptome usoare) au prefarat sa se autoizoleze si sa se trateze singuri acasa pentru a nu ajunge in spitalele mortii!!! Nu e teoria conspiratiei, este trista realitate!

  3. Tei spune

    As avea și eu câteva intrebari: au voie sa între cei din presa în spitalul covid? În afara de ce declara purtătorii de cuvânt mai poate cineva sa verifice realitatea din spitale? Dacă medicii și toți angajații din sistemul medical sunt mult mai bine plătiți acum nu cumva vor avea tendinta sa prelungească nemotivat aceasta stare? De ex: în spitalul de la Piatra Neamț cati angajați sunt si cati pacienti?( cunoscându-l.se faptul ca sunt internati doar cei pozitivi)

  4. Paul spune

    Transmiterea se accelereaza pe masura ce creste numarul purtatorilor virusului. De la 10% la 20% rata de infectare se ajunge mult mai repede decat de la 1% la 10%, deoarece cresterea este exponentiala. De exemplu, daca o persoana transmite virusul la altele cinci, fiecare dintre cele cinci persoane il transmite mai departe la altele cinci si asa mai departe. Daca maine s-ar dubla numarul celor infectati, dupa cum spuneti dvs., urmatoarea dublarea va avea loc mai repede decat prima. Iar daca numarul celor bolnavi depaseste capacitatea spitatelor, atunci mortalitatea va creste, deoarece oamenii nu vor mai avea unde sa fie tratati.
    Care este diferenta intre ”decedat cu COVID” si ”decedat de COVID”?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate