Dacă s-ar naște un nou Einstein într-o comună din Neamț ar avea vreo șansă să își depășească condiția?

3

Am întrebat mai mulți primari de comune din Neamț: ”Dacă într-o familie defavorizată, din comuna dumneavoastră, s-ar naște un nou Einstein… ar avea vreo sansă să-și depășească condiția?”

Adrian Neculai Nastasă, consilier primar Agapia: Cu siguranță.  Am venit și vom veni mereu în sprijinul acelor copii cu aptitudini deosebite , indiferent de familiile din care provin.

Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun:  Sigur că ar avea această oportunitate. Pentru  mine, prioritare au fost educația și sănătatea. Copiii au condiții în școli, au table interactive, laptopuri, video-proiectoare și profesori buni. Sunt maxim 20 de elevi într-o clasă, deci cadrul didactic se poate preocupa de fiecare copil în parte. Au fost copii în comună care  au ajuns mari, în diferite funcții/ domenii și încă mai sunt copii buni. Așteptăm să se nască și un geniu în localitatea noastră.

Acozmei Emilia, primarul comunei Bălţăteşti:Am fi bucuroși să se întâmple acest lucru , deocamdată copiii foarte buni la învățătură sunt premiați anual la zilele comunei.

Oniga Gheorghe, primarul comunei Bicaz Chei: Eu cred că da. Prin tot ceea ce am făcut și am investit în învățământ și prin atenția pe care o acordăm la nivel de Consiliu familiilor care au probleme.

Bîrsan Constantin-Ioan, primarul comunei Bicazu Ardelean: Să știți că noi acordăm burse sociale, atât cât ne permite bugetul, iar atenția este sporită pentru astfel de copii. Dacă s-ar naște cineva cu o minte sclipitoare, nu cred că n-ar primi sprijin din partea Primăriei, ba și comunitatea probabil l-ar ajuta.

Cezar Mihai Voroneanu, viceprimar cu atribuții de primar în comuna Bîrgăuani: Clar că da. Un copil din sectorul 1 al capitalei, de la cea mai bună școală, poate că nu face nimic în viață. Și un copil care a plecat de la țară, dacă îi merge mintea și învață, ajunge departe. Avem familii necăjite, părinți fără un nivel intelectual ridicat… am fost cu Asistența Socială, i-am identificat și ajutat pe copii. Se dau și burse sociale, îi ajuți pe cei care au, într-adevăr, nevoie.

Cazimir Mihai, primarul comunei Boghicea:Da, eu cred că da. Cei care au obținut rezultate la olimpiade, au primit sprijin financiar din partea Primăriei și a Consiliului Local. Am avut locul 2 pe țară, o elevă  de la Boghicea. Ne mândrim cu astfel de copii.

Niță Geo-Ovidiu, primarul comunei Borca: Foarte greu. Problemele sociale la nivel de comună sunt deosebit de grave. Am afirmat că Valea Muntelui a ajuns o zonă de asistați social. Locurile de muncă au dispărut,  tineretul este, majoritatea, plecat, populația îmbătrânită, copiii lăsați în grija bunicilor. Am o comunitate de rromi destul de numeroasă… În sprijinul unui astfel de copil geniu ar putea veni proiectul pe care încerc acum să îl fac pe fonduri norvegiene, referitor la educația incluzivă pentru copii și tineri în situații de risc. Copiii din familii nevoiașe sau de etnie nu au nicio vină. Avem și burse sociale. Dar trebuie ceva făcut în plus, ei de mici sunt marginalizați.

Vali Puică, primarul comunei Borlești:

Este știut că la acest capitol stăm foarte bine. Prin Hotărâri de Consiliu Local în fiecare an premiem copiii olimpici și profesori care au pregătit acești copii cu premii consistente de până la 3.000 lei.
Avem grijă deosebită de copiii buni la învățătură sau cu talente pentru că de ei depinde viitorul nostru.

Fără a stimula performanța în educație nu avem nici un viitor.

Georgeta Blaj, primarul comunei Boteşti:Pentru un astfel de copil ar trebui un ajutor mai special. Directorul școlii ar trebui să facă un referat către noi, și noi mai departe. Să dea Domnul să apară la noi în comună!


State Gheorghe-Daniel, primarul comunei Cîndeşti:Cred că da, depinde… Școala, profesorii dacă îl vor observa, să-l propună mai departe… Da, ar putea reuși, cu ajutorul primăriei. Dar acum este greu, toți visează străinătate, școală- mai puțin.

Aurel Ciocanel, primarul comunei Costişa: Cel puțin în acest moment, nivelul de școlarizare la Costișa este unul bun. Nu mai discutăm de școli cu grupuri sanitare izolate, prin curte. Cadrele didactice aș putea spune că sunt de nivel bun. Preocupare pentru elev există, se dau și burse sociale. Și noi am avea toată disponibilitatea în cazul în care am avea astfel de surprize. 

Petre Zamfir, primarul comunei Crăcăoani: De când sunt primar, am căutat cu orice preț să apreciem elevii merituoși. Cei care termină cu media 10 sunt mereu felicitați și sponsorizați de primar, pentru a-i încuraja să învețe în continuare. La nivelul comunei, la școală se învață destul de bine, cadrele didactice sunt profesioniste, elevii au toate condițiile.

Anton Covasan, primarul comunei Dămuc: Eu zic că noi ajutăm copiii de așa natură. Se implică și preoții la noi, pentru copiii necăjiți care au capacitate. Au șansa lor, trebuie să vrea și ei.

Constantin Păduraru, primarul comunei Dochia: Sigur. Analizăm foarte bine cazurile cu cabinetul de Asistență Socială. În colaborare și cu școala, putem să ajutăm astfel de copii. Important e să fie observat, să ne implicăm și să fim cu toții pe aceeași undă, de la părinți, profesori, până la primar, alte instituții și asociații.

Șoican Iosif, primarul comunei Doljeşti: Ar trebui să facem toate eforturile ca să-i ajutăm. Eu am la un centru social, un fel de after-school frecventat  în prezent de 25 de copii din clasele I-IV, din familii defavorizate. Venim în sprijinul lor, ca prin educație să-și depășească condiția.

Ion Nechifor, primarul comunei Drăgănești:Cred că da. L-am ajuta și noi, comunitatea, dacă ar fi cazul.

Mihai Michiu, primarul comunei Dulceşti: E o întrebare cam grea. Știți, e ca diferența între școlile private și cele de stat… E mai greu la noi, să-i testăm calitățile. Dar nu imposibil. Oricum, la nivel de comunitate, se tot mișcorează numărul de elevi, din păcate.

Catană Nicolae, primarul comunei Dumbrava Roşie: Depinde. Depinde și de el, depinde dacă e lăsat. Depinde și de noroc, de șansă. Depinde de toți factorii, de la politic, social, uman.. toți.


Gheorghiu Cristinel Vasile, primarul comunei Farcaşa:Cred că da. Mai greu, dar, da. Avem exemple din perioade mult mai grele, când, din familii necăjite, s-au ridicat genii la nivel național, savanți de talie mondială. Noi am ajutat elevii care au obținut rezultate bune la olimpiade, la concursuri. Am încercat să-i stimulăm, în limita bugetului.


Bereșoae Pavel, primarul comunei Gherăeşti: Eu cred că da. La Școala Gherăești avem un colectiv de cadre profesioniste, oameni dedicați și suntem convinși că ar face tot ce ține de dumnealor pentru ca acel copil să se poată dezvolta așa cum ar merita.  De asemenea, sunt sigur că și operatorii economici de pe raza comunei nu ar ezita să sprijine financiar astfel de cazuri.


Manea Gheorghe, primarul comunei Ghindăoani:Ar putea, de ce nu?! Sunt condiții la școală, au profesori buni. Ar putea să învețe, ar putea fi sprijiniți. Au și exemple în comună, de oameni care au plecat de jos și acum au ajuns doctori, profesori.

Ciubotaru Vasile, primarul comunei Girov: Sigur că da, trebuie să fim optimiști. L-am păstra cu drag aici. I-am oferi tot ajutorul, tot sprijinul. Dacă familia e cu probleme, cred că și comunitatea l-ar ajuta. Iar când ajunge major, își ia viața în mâinile proprii și decide ce va face. Nu știți vorba aia- veșnicia și oamenii de bază s-au născut la țară?!


Băbuţă Vasile, primarul comunei Gâdinți:Da, sunt oameni care au făcut deja multe gesturi, contribuții chiar și la școală. Oameni din comună care l-ar susține.


Alexandroaia Vasile, primarul comunei Grinţieş: Da, cu siguranță da. Noi, la anumite sărbători, acordăm stimulente financiare elevilor cu rezultate deosebite. Ne îndreptăm atenția și asupra acestor copii.

Constantin Mătasă, primarul comunei Grumăzești:Sigur că da. Dacă n-ar avea condiții materiale, atunci ar interveni Primăria. Și mai apoi ar beneficia din plin atât comunitatea,  cât și țara. Avem posibilitatea legală să-l ajutăm, să îl școlarizăm și după aceea să vină  să se angajeze în comuna noastră. N-am avea decât de câștigat.

Lupu Gavril, primarul comunei Hangu:Da, ar avea. În primul rând, trebuie să vrea și să învețe. Și Primăria l-ar ajuta, printr-o hotărâre a Consiliului Local, ar putea să-i asigure o bursă ca să poată urma un liceu, o facultate.


Baciu Ioan, primarul comunei Horia:Cred că da. Ar frecventa școala, se pune problema începând cu adolescența, să facă un liceu. La acel moment, s-ar implica și autoritățile locale.Se pot acorda burse sociale.

Săbărel-Vanea Roșu, primarul comunei Icuşeşti: Dacă părinții l-ar trimite la școală și dacă ar lua legătura cu Serviciul de Asistență Socială. Ar putea sa-și depășească condiția, dar să fie o legătură între familie, școală și primărie. Mai sunt și ong-uri care l-ar ajuta. Trebuie să vrea și el.


Bîrjoveanu Ioan Marcel, primarul comunei Moldoveni:Cu mare greu. Depinde de respectul pentru carte din partea părinților, că până la urmă se găsesc resurse, intervin autoritățile, comunitatea. Altfel, mulți se complac în această situație și ajung la fel ca părinții. Am exemple în comună, din ambele cazuri.


Nicorescu Neculai, primarul comunei Piatra Șoimului: Ca să vă spun cinstit, da. Dacă se naște să fie om deștept, el va fi om deștept. Orice e posibil. Am mai avut cazuri, chiar în familie. Un exemplu: tatăl meu a fost paznic la primărie. Îmi spunea că el a fost primar de noapte, iar eu sunt de zi.


Lungu-Bordea Petru, primarul comunei Pîngăraţi: Să știți că și eu m-am născut într-o familie necăjită, am fost înfiat. Am gospodărie, am pensiune.. Sunt șanse, dar să nu ia fumatul și calculatorul.

Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig: Este o intrebare foarte bunǎ, fiindcă înainte de a fi primar am fost, sunt și voi rămâne profesor. Cred cǎ orice copil, indiferent de situația materialǎ a familiei, poate sǎ-și depǎșeascǎ propria condiție și cei care mǎ cunosc știu cǎ acesta este crezul meu fundamental: de a sprijini, de a educa, de a învăța, de a îndruma copiii din comuna noastră. Una dintre primele mǎsuri pe care le-am luat de cȃnd sunt primar a constat ȋn adoptarea unui proiect de hotǎrȃre prin care sǎ recompensez și financiar elevii capabili de performanțǎ. Astfel, toți elevii care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele școlare, la examenul de evaluare naționalǎ de la sfȃrșitul clasei a VIII-a și toți elevii care promoveazǎ examenul național de bacalaureat la Liceul Tehnologic “Ion Creangǎ” Pipirig au primit cȃte o sumǎ de bani, diplome și au fost felicitați ȋntr-un cadru festiv. De asemenea, le asigur tuturor elevilor și profesorilor deplasarea la orice concurs, la orice competiție. În unele situații grave, familiile au fost sprijite material pentru a-și putea trimite copiii la școală. Mǎrturisesc, de asemenea, cǎ este o bucurie și o mulțumire sufletească pe care o trăiesc atunci cȃnd foști sau actuali elevi vin (și o fac destul de des) pentru a-mi cere un sfat sau pentru a sta pur și simplu de vorbǎ cu mine.


Croitoriu Cristian, primarul comunei Podoleni:Fără discuție. În cadrul școlii, aceșt copii sunt promovați. Noi le dăm ajutoare de urgență copiilor care provin din familii cu probleme și nu au resurse financiare. Cred că ar fi descoperit la școală. În era tehnologiei, eu zic că e mai greu să rămână ascuns.

Vasile Emil Dascălu, primarul comunei Poienari:O întrebare dificilă. Descoperirea trebuie să o facă școala. Școala ar trebui să se implice mult mai mult. Și noi, autoritățile publice locale, ar trebui să îl ajutăm financiar dacă familia nu are posibilitate.

Ana Ancuța, primarul comunei Poiana Teiului: Da. Cu ajutorul nostru, da. Chiar am avut cazuri și lucrăm intens cu doamnele de la Asistență Socială. Am două doamne cu experiență în instituție, care-mi aduc la cunoștință orice astfel de situație socială. Întotdeauna au reușit, pe cât posibil, să schimbăm mentalitatea părinților, în primul rând. Am fost și suntem alături de acei copii.



Țarălungă Sebastian Bogdan, primarul comunei Războieni: Când ne putem da seama dacă e minte sclipitoare? Când trece anumite etape ale școlii. N-aș putea spune acum… cred că ar putea fi motivat cumva și susținut. Unii ne naștem cu șanse, alții fără. Depinde și dacă e călăuzit de familie. Altel, e cam greu. Încerc în fiecare an să îi stimulez. De exemplu, pe deținătorii primelor două medii din fiecare clasă în trimit într-o excursie de 2 zile, suportată de noi. Încerc să  îi determin să lupte pentru educație, căci nu mulți părinți ar putea să îi trimită undeva. Nu avem o comună cu venituri foarte mari ca să putem susține un anumit nivel de performanță. Facem cât putem, cu ce avem.

Motfolea Vasile, primarul comunei Rediu: Da, se poate. Depinde de profesori la școală. Dacă îl vede că e bun, ar trebui să se preocupe mai intens de el. Și copilul să vrea, nu să pândească autobuzul ca să plece mai repede…

Chirilă Nicu, primarul comunei Ruginoasa:Orice copil are o șansă, dar… E foarte greu să conceapă părinții că acel copil trebuie dat la școală, trimis mai departe, ajutat, sprijinit. Noi avem o problemă cu părinții, indiferent cât i-ai da, uneori nu încearcă să transmită sprijinul către copil. Îl transmite tot în confortul lui- țigară, băutură, telefon… Acest lucru mă doare foarte tare, dar nu am ce face mai mult. Investim în ei, dar nu avem niciun rezultat. Păcat, căci copiii cu o minte sclipitoare ar trebui să urmeze alte cursuri în viață. Mi-e greu să cred că părinții ar încerca….depinde. Avem o problemă cu mentalitatea și educația unor părinți, de acolo începe totul.


Iacob Gheorghe, primarul comunei Sagna: Sigur că da. Depinde de Serviciul de Asistență Socială, dar primii pași sunt de la școală. Să îl observe învățătorul, profesorul. Ca o paranteză, sunt 2 băieți din comună cărora le sunt suportate cheltuielile financiare pentru studii superioare.


Dascălu Valeria, primarul comunei Săbăoani:Nu, decât dacă l-ar ajuta autoritățile, sponsorii.

Horciu Daniel, Primarul comunei Săvineşti: Noi am avut o perioadă în care primii zece copii cu cele mai bune rezultate la învățătură erau premiați din partea comunei. Dacă erau din familii defavorizate, primeau și bursa socială din partea Consiliului Local și alte stimulente, în măsura în care ne permite legislația.

Ivancea Vasile, Primarul comunei Secuieni :Să știți că uneori orgoliul e mare. Apare rusinea: “Da’ ce, eu sunt cel mai sărac?” Au fost persoane care nu au acceptat diverse produse donate. Așchia nu sare mai departe de trunchi. Dacă în  mediul ăla e crescut copilul,foarte greu îl faci om. Avem o experiență suficientă…



Oatu Sorin, primarul comunei Ștefan cel Mare:Ar putea ajunge cineva în viață. În primul rând, cu ajutorul cadrelor didactice de la școală, apoi cu eforturi din partea noastră-pentru a-l susține financiar mai departe.

Găină Iulian, primarul comunei Tarcău:La mine, la Tarcău, da. În primul rând, celor cu mintea  sclipitoare le dau bursă prin HCL. Îi trimit în  vacanțe, îi trimit la cursuri, îi duc prin Europa. Nici nu se pune problema să nu fie ajutați.

Dana Ursache, primarul comunei Tașca: La nivel de comună, tot ce se numeşte talent, aptitudini deosebite, sunt valorificate, de multe ori, cu susţinere materială, fără prejudecăţi sau idei preconcepute. De asemenea există acţiuni în care oameni de suflet îşi dau mâna pentru a propulsa pe culmi mai înalte, pe cei care merită, dar viaţa a fost mai dură cu ei.



Lucaci Ștefan, primarul comunei Tămășeni: În acest caz, cu toate că nu am avut solicitări de genul, cu siguranță Consiliul Local s-ar implica și am da acele ajutoare de care ar avea nevoie ca să ajungă acolo unde merită. Avem și suficienți agenți economici, la care am putea apela pentru sponsorizări.


Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești:Cu siguranță venim în sprijinul copiilor supradotați prin ONG-ul pe care îl avem sau prin alte măsuri care ne stau la dispoziție, iar prin activitatea de la Centrul de Cultură Timișești și strânsa legatură pe care o avem cu școlile din comună sperăm să-i putem identifica pe acești copii pentru a le acorda sprijin de la vârste cât mai fragede.


Lupu Dan-Marian, primarul comunei Trifești:Cum să nu?! Îl ajutăm cu drag. Îi ajutăm cu diverse stimulente, cu excursii, chiar și cu o sumă de bănuți.


Butnariu Petru Dorin, primarul comunei Ţibucani:Greu de spus… Dacă ar fi într-adevăr cu capacitate dovedită la școală, cred că ar putea, însă doar cu sprijin din partea comunității noastre.

Tănăselea Ion, primarul comunei Urecheni: Pentru comuna Urecheni, educația este o prioritate de când sunt eu în administrație, cel puțin. În continuare, facem investiții pentru un învățământ cât mai performant. Consider că, având copii educați, comuna are și viitor. Cu toții ne dorim astfel de copii talentați, cu un IQ mare, în familie ori în comunitate. Le acordăm burse anuale elevilor care provin din familii defavorizate și au rezultate bune. De asemenea, de câte ori a fost nevoie, s-a implicat și mediul de afaceri, sprijinindu-i pe acești copii. Din păcate, eu spun că mai greu o familie defavorizată dă societății o minte sclipitoare, și aici din cauza gradului de civilizație. Totul pornește de la civilizație, și nu de la sărăcie. Din păcate, unii părinți nu conștientizează faptul că  ai lor copii ar trebui să aibă un trai mai bun decât al lor, să evolueze.

 

Maria Petrariu, primarul comunei Vînători-Neamț: Cu siguranță, DA!


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Stefan spune

    Minciuni uriașe.
    Nici un copil nu are șanse.
    Ce întrebare e asta. Nu știți că la noi oricine încearcă să strălucească este murdărit cu mult noroi și sunt batjocoriþi și marginalizați.
    Să-mi dați și mie un exemplu unde o primărie a ajutat și a susținut pe cineva.
    După aia mai vorbim.

  2. Ionel spune

    gargara,
    cu siguranta nu si-ar gasi locul in judetul Neamt!
    Lasand deoparte faptul ca era evreu, era si un „copil problema”, cum sunt catalogati azi unii copii.

    https://istoriiregasite.wordpress.com/2012/03/15/viata-lui-albert-einstein-i/

  3. cosmin gafincu spune

    un singur raspuns onest , al primarului din Tibucani .
    ceilalti , in majoritate , rupti de realitate , ipocriti si nesimtiti !
    daca Einstein era nemtean , cu siguranta , nu ar fi ajuns primar ! cel putin in vremurile in care traim .
    stati linistiti ! cu astfel de politruci nu apare nici un geniu . apar , in continuare , „academicieni ” de-ai lui botez & co.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate