„Curățarea” terenurilor prin ardere, un obicei vechi cu consecințe grave asupra mediului și a buzunarului

0

Chiar dacă știm cu toții că se obișnuiește, din cele mai vechi timpuri, „curățarea” terenurilor prin arderea vegetației uscate de pe suprafața acestora, iată că acest lucru poate atrage consecințe grave.

De mic copil vedeam în satul natal suprafețe imense arzând, iar răspunsul oamenilor era simplu: „Așa se curăță terenul, iar după asta va crește iarba curată și bună”, însă nimeni nu se gândea la efectele negative ale acestor incendii.

În ultima vreme, sute de hectare de miriște au fost înghițite de flăcări, iar în unele cazuri pradă focului au căzut vietăți, arbori, aducând un prejudiciu colosal mediului înconjurător și pierderi economice proprietarilor de terenuri. Este greșită părerea unor agricultori, care consideră că procedeul de ardere a miriștii ar ușura efectuarea aratului. Savanții ecologiști au demonstrat faptul că în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil în care arde substanța organică, se distruge microflora și insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.

Pentru a împiedica acest „fenomen”, Garda Națională de Mediu a transmis că fermierii riscă amenzi care pot ajunge până la 50.000 de lei dacă nu efectuează controlat arderea resturilor vegetale de pe suprafețe. În plus, inspectorii de control transmit direct la APIA situația terenurilor unde au fost efectuate arderi iar fermierii riscă tăierea subvenției!


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate