CUM SE PREGĂTEȘTE O DEMONSTRAȚIE CU 35 DE PARTICIPANȚI

43

ROȘIA MONTANĂ DE LA PIATRA NEAMȚ: ”FLUTURAȘI”, FOI VOLANTE, FLYERE…
Duminică, 15 septembrie 2013, în fața clădirii Teatrului Tineretului din Piatra Neamț s-au strâns câteva persoane pentru a protesta împotriva a ceea ce cred ele că ar urma să se întâmple la Roșia Montană. În oraș s-a dus o campanie pregătită cu minuțiozitate electorală: una sau două organizații non-guvernamentale, ar fi confecționat mai multe înștiințări care au fost lipite la intrările unor blocuri(vezi foto nr. 1). Nimeni nu și-a asumat tipărirea acestor ”invitații la protest”. Autorul anonim a preferat varianta propusă de I. L. Caragiale în piesa ”O scrisoare pierdută”. Au fost difuzate și câteva manifeste, la fel de anonime ca ”invitațiile la protest”(vezi foto nr. 2 și foto nr. 3), realizate cu ajutorul unei imprimante. Flyere inscripționate cu cele trei culori ale drapelului unguresc(vezi foto nr. 4) au permis speculații de genul celor difuzate prin intermediul internet-ului în ultima vreme: ”George Soros, acuzat că ar fi în spatele protestelor față de proiectul Roșia Montană”. Această informație a fost difuzată și prin intermediul http://www.cotidianul.ro fiind preluată din spațiul virtual: ”Vorbim despre George Soros, controversatul miliardar maghiar care a investit destul de mult în domeniul minier, fiind direct interesat de proiectul Roșia Montană.

Cu toate acestea, multimiliardarul susține financiar organizațiile ecologiste ale societății civile în cazul Roșia Montană”. Despre finanțările consistente ale d-lui Soros acordate unor pretinse organizații ecologiste se pot obține unele informații și de la urmatoarea adresă: www.turnul.blogspot.ro. Fără să urmărim dezamăgirea celor care cred că-i pot scoate pe oameni din case și restaurante, într-un număr mai mare decât se poate vedea în această imagine(vezi foto nr. 5) se înșeală. Mai mult de 35 de persoane, inclusiv jurnaliștii prezenți și minorii sub un an, aflați în cărucioarele tinerelor familii nu se vor aduna. Câțiva demonstranți au avut asupra lor, preventiv, și manifeste vizând…”exploatarea gazelor de șist”, deși nu este cazul la Piatra Neamț(vezi foto nr. 6). Până la urmă, gestul contează, chiar dacă s-au cheltuit și ceva bani, mai populari ca altădată, pentru că e criză mondială! Marea afacere bursieră construită la Toronto(Canada) de ingeniosul Beny Steinmetz, suspectat mai ales în Statele Unite ale Americii de afaceri murdare cu aurul, are anumite ecouri în România… Cât privește ”tunurile” și speculațiile bursiere ale lui George Soros, nu putem decât să-l admirăm pentru marea cacealma pe care o pregătește, dorind să facă un mare cadou unei țări vecine printr-o inginerie, de tip ”hocus-pocus”, de mare anvergură.
TEXT ȘI FOTO: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
43 Comentarii
  1. feraru marcel spune

    D-le Gaidau, hai recunoasteti, ca si domniei voastre ii cam place Regnul Fungi. Aceasta este o referire la articol, asa ca sper sa nu-mi mai fie cenzurata. Dupa cum se poate vedea, nu contine trivialitati, obscenitati sau atacuri la persoana.

  2. bleah spune

    Tricolorul, auzi ce spune. Da ma e Romania stat national, unitar si independent? MA INDOIESC, da nu prea mult sa nu fac cocoasa.

    1. feraru marcel spune

      Maria ta, mie mi-ai raspuns ? Am pomenit eu ceva de tricolor ? Iti(pardon VA) place sa interactionati cu persoana-mi ? Daca ne da voie adminul sa chatuim, eu n-am nimic impotriva. V-as putea ajuta sa scapati de cocoasa, in no time, cum spune neamtul. Salutari cordiale.

  3. gigi spune

    Nu mai pot cu Soros si cu fumugenele astea. E mai rau ca la mineriada din 91, daca va amintiti minerul ala care declara sus si tare ca gasise la PNT, droguri, arme, masina de tiparit bani si alte alea. Sau celebra scena de la Revolutie cu „Atentie, apa este otravita!”

    Duminica ne-am strans in strada in jur de 20 de mii de oameni si asta numai in Bucuresti. Dupa 20 de ani romanii au reusit sa se mobilizeze si sa se solidarizeze pentru o cauza comuna iar daca Soros se afla in spatele acestor proteste nu pot decat sa-i multumesc pentru acest lucru. Sincer nu credeam ca o sa mai apuc sa vad vreodata in Romania un protest de o asemenea amploare. E lucru mare sa iasa in strada atatea mii de oameni, fara ca in spatele lor sa fie implicate sindicate sau partide politice.
    Pe de alta parte nu am protestat numai impotriva proiectului exploatarii aurului de la Rosia Montana ci am scandat mai ales impotriva utilizarii cianurii in minerit pe tot teritoriul Romaniei. De asemenea s-a scandat si impotriva clasei politice dar si impotriva mass-mediei care dezinformeaza sau minimalizeaza aceste proteste.

    1. feraru marcel spune

      Ati vazut d-vs carbune sau uraniu, cupru, travertin, marmura, bazalt, andezit, calcar care se exploateaza cu cianuri? Numai aurul si celelalte metale rare din zacamant se extrag astfel. Bine-ar fi sa avem peste tot in tara zacaminte de aur, da’ n-avem, ca probabil pana acum, ne schimbau astia si denumirea tarii si limba oficiala. Cat despre multumirile adresate lui Soros, cred ca vi se trage de la fumugene”. Astea-s periculoase, spre deosebire de fumigenele care, nu fac decat fas si fum.

  4. Claudiu spune

    Domnule Mihail-Sorin Gaidau,
    Aricolul scris de dumneavoastra este malitios. Nu cred ca are foarte mare importanta numarul de participanti la protest, ci faptul ca este o exprimare libera, democratica si pasnica a unui punct de vedere.
    Afirmatiile dumneavoastra de tipul:

    – o campanie pregătită cu minuțiozitate electorală
    – Flyere inscripționate cu cele trei culori ale drapelului unguresc
    – Mai mult de 35 de persoane, inclusiv jurnaliștii prezenți și minorii sub un an, aflați în cărucioarele tinerelor familii nu se vor aduna…

    fac parte dintr-un arsenal mai putin jurnalistic si mai mult manipulator.
    Am vazut in articolul dumneavoastra o incercare de aducere in derizoriu a unei actiuni pur democratice, dar si incercarea de a induce idei („campanie electorala”, „finantari consistente”…) care nu au vreo legatura cu acest protest.
    Cu tristete,
    Claudiu

    1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      Organizatorii si participantii la manifestatia de protest si-au facut numarul: au raspandit din timp, in tot orasul si au lipit la intrarea fiecarui bloc un numar de afise anonime. Totul ar fi necesitat bani si timp, inclusiv o minima organizare, chiar daca este invocat voluntariatul. Tot ce este posibil: poate ca aceste operatiuni au fost executate gratis. Din cei preconizati sa vina la acest protest nu s-au prezentat mai multi decat era de asteptat:eu am ajuns la Teatrul Tineretului cand se mai gaseau 35-36 de suflete. Poate ca au fost mai multe persoane, cu un sfert de ora mai devreme. Nu asta-i problema. Am auzit diverse formule si explicatii… Una dintre acestea se refera la un abil si pervers test electoral printr-o manipeulare de anvergura. Duminica, in toata Romania s-au organizat asemenea miting-uri, fix la orele 17 ale amiezii, in zonele cele mai circulate. Internetul a fost asaltat pentru acelasi gen de operatiuni. Nu sunt serviciu secret si nici nu am posibilitatile necesare pentru a furniza informatii suplimentare. Nu neg buna-credinta a unora, nici inocenta si ingenuitatea altora. Este foarte bine ca oamenii se misca si au reactii si atitudini. Nu sunt implicat nici in politica, nici in afaceri. Pur si simplu gandesc si traiesc liber, fara sa depind de nimeni in mod special. Cel mai infocat aparator al operatiunilor de la Rosia Montana a fost dl. presedinte Traian Basescu si o serie de politicieni si afaceristi din anturajul sau. Oare de ce? De ce nu s-a iesit atunci in strada? Pentru ca structuri portocalii pareau adanc implicate in acest gen de lobby? Acum o da la-ntors… Majoritatea obiectivelor economice din Piatra Neamt au fost puse pe chituci, Posta Romana din Neamt a fost pusa pe chituci iar banii sunt incasati nemeritat si nejustificat de niste neispraviti pusi pe jaf. Am scris doua materiale pe acest subiect… A iesit cineva in strada? Mormintele din cimitirul Borzoghean si cele ale eroilor neamului au fost praduite si profanate! A iesit cineva sa protesteze? A lipit cineva manifeste? Orasul Piatra Neamt a fost indatorat iresponsanil, peste masura, cu sprijinul unor lingai de partid specializati in cele mai rusinoase si penibile slugarnicii. A iesit cineva in strada? Apa din Piatra Neamt este de cateva ori mai scumpa decat in restul Romaniei! Apa potabila din Piatra Neamt a ajuns sa fie cea mai scumpa din Europa! A iesit cineva in strada pentru aceste inconveniente? Aerul din Piatra Neamt a fost otravit de cateva ori fara sa iasa nimeni in strada. Am la dispozitie o lista foarte lunga de aspecte negative. Nu cred ca are sens sa-i obosim pe cititori.

      1. feraru marcel spune

        http://www.cotidianul.ro/secretele-puterii-politice-dupa-an-chomsky-193621/
        Sau versurile din melodia, „welcome to the machine” a formatiei Pink Floyd : Ce ai visat?, e bine, ti-am spus noi ce sa visezi…. In TV, in presa, sunt oameni recunoscuti oficial, cativa, care si predau ssa zisele tehnici de manipulare. Multi ii asculta sau citesc, dupa care isi insusesc ideile acestora. Fara sa cracneasca, fara macar sa fie curiosi sa asculte si o alta opinie. Poate tot manipulatorie, dar se aplica zicala : cui pe cui se scoate. La fel de multi „au obosit”sa mai gandeasca cu creierele lor,preferand sa mistuiasca pe creierul gol, ceea ce le este servit. „MASINA”, isi face treaba netulburata, sadind vise, idei.

      2. Oana Matase spune

        „Organizatorii si participantii la manifestatia de protest si-au facut numarul: au raspandit din timp, in tot orasul si au lipit la intrarea fiecarui bloc un numar de afise anonime. Totul ar fi necesitat bani si timp, inclusiv o minima organizare, chiar daca este invocat voluntariatul. Tot ce este posibil: poate ca aceste operatiuni au fost executate gratis.”

        Dle Gaidau,

        BANI am avut, n-a fost nevoie de multi (2 bande scoci si 3 topuri de hartie = cca 50RON), imprimanta o aveam plina acasa. Banii astia mi i-a dat mama, ca a vazut ca ma agit si a vrut sa ma ajute.

        TIMP am avut berechet, suntem studenti in vacanta. Organizatorul (cel care a depus cererea catre primarie) nu mai e student, dar nici nu lucreaza la program.

        ORGANIZAREA a fost foarte simpla: suna-ti prietenii, iesi din casa, cumpara un scoci, plimba-te printre blocuri. N-a fost un efort deosebit. De ex, zona de blocuri dintre unic si aurora de exemplu, am acoperit-o singura intr-o ora si jumatate.

        PS. Sunt multe situatii in care lumea n-a iesit in strada pentru ca n-a fost informata sau pentru ca nu le pasa. Sau pentru ca nemultumirea generala nu e de proportii suficient de mari.
        Eu una n-as iesi sa protestez doar pentru ca s-au furat niste bani. Dar pentru ca vin niste bastarzi si ne iau de prosti pe fata, ca apoi sa ne mai si lase si un lac IMENS DE OTRAVA, da, o sa ies in strada. Ce se intampla e o amenintare directa viata si sanatatea mea, si la integritatea tarii, iar treaba asta ma infurie.

      3. Oana Matase spune

        PS. O fi si ACADEMIA ROMANA platita de Soros?

        http://www.youtube.com/watch?v=xwzF_0jZcOE

        1. feraru marcel spune

          Eu, n-as baga mana-n foc pentru ” elitele” astea.
          D-l Razvan Theodorescu este recunoscut ca un aparator si promotor al firmei canadiene. O fi facut-o pe gratis ? Cunoscandu-i radacinile, as spune ca nu.

          1. Giani spune

            Cred ca pseudo-academicianul „cap de cauciuc” (asta ca sa-l citez pe cel dintai mascarici al tarii) este singurul membru al Academiei care sustine proiectul.

        2. Giani spune

          Desigur, Oana. Si Casa Regala este platita de Soros, daca nu stiai. Si ce 25000 de bucuresteni care au iestit duminica in Bucuresti (plus cei 15000 de clujeni) au fost platiti tot de speculatorul maghiar. Stii cat ne-a dat? 1000 de euro (la puterea -100000) de persoana

      4. Oana Matase spune

        Si tot pentru dl. Gaidau, dar si pentru altii care intreaba “de ce nu s-a protestat cand s-a intamplat evenimentul X”, intreb si eu:

        De ce n-ati luat initiativa chiar dvs? De ce n-ati stat de vorba cu oameni pe strada? De ce n-ati cerut autorizatie de la primarie? De ce n-ati incercat sa va faceti cauza cunoscuta pe internet? De ce n-ati investigat legalitatea unor actiuni? De ce n-ati iesit in fata chiar si intr-un numar mic, v-a fost poate rusine de numarul mare de oameni indiferenti care vor trece pe langa dvs si vor spune “uite-i si pe astia, 35 de amarati”?

        1. Claudiu spune

          Domnului Gaidau:
          Chiar, de ce nu ati organizat vreun protest cu unul din subiectele mentionate de dvs? Poate aveati sustinatori, de ce nu!

          Doamnei Oana Matase: CHAPEAU!

  5. ticu spune

    Oana,este bine ca si la noi,se intrezareste o
    un strop de societate civila,dar este multa confuzie in actiunile voastre.Politicienii ne mint pe banda rulanta,se taie padurile fara nici o jena,gunoaiele ne sufoca,suntem sufocati de coruptie,si toate acestea sunt doar o mica parte din lucrurile urate care ni se intampla noua romanilor,si totusi nu se intampla nimic(ca protest)din partea nimanui. Si mai este partea in care se striga in cel mai pur stil stalinist,afara cu corporatiile din tara,nu ne vindem tara,etc.Capitalismul si democratia,nu sunt cele mai perfecte lucruri,dar sunt de preferat decat intunericului comunismului(chiar si la noi in tara)-dovada protestul vostru-care in alte timpuri era de neconceput,si doar daca se auzea un zvon,multi suportau ani grei de puscarie si privatiuni.A nu se uita,puterea noastra este la vot,daca tot asa vom vota cu ochii inchisi,ne meritam soarta.

    1. gigi spune

      Nu striga nimeni „afara cu corporatiile” ci se striga „nu corporatia face legislatia”. As fi ipocrit sa strig ‘jos corporatia’ atata timp cat eu lucrez intr-una.
      E drept ca mai apare cate unul cu „jos capitalismul” dar atentie, respectivul face referire la capitalismul de cumetrie care a pus stapanire pe tara asta. Nu vrea nimeni o intoarcere a comunismului, stati linistit.

    2. feraru marcel spune

      N-am putea s-o lasam, mai moale cu lozinca asta „degerata”, cu intunericul comunismului ??
      In intunericul ala, s-a facut carte in scoli,s-a ridicat o industrie, competitiva din multe puncte de vedere cu cea capitalista, s-au construit sute de mii de apartamente, pentru oameni, ai muncii, c-asa ne numea partidul si asta, pentru ca in intunericul ala se creeasera milioane de locuri de munca. De 23 de ani cu ce ne-a blagoslovit capitalismul d-vs luminos?? A creeat cateva zeci de mii de bogati si a adus la starea de saracie sau trai la limita saraciei alte multe milioane. Vreti cat mai multe corporatii in Romania ? Ati auzit ca platesc bine si considerati ca Romanul tre sa traiasca mai bine ?? Plateste vreo una, la munca egala, salarii egale cu cele din tarile de origine ? Si daca da, care-i aia ? Nu v-ati saturat de manifestatii si proteste, atat de diferite, dar toate cu acelasi efect : zero,dpdv economic si sfasietor pentru societate, din ce in ce mai mult divizata in, pro aia si contra, celorlalti. Ganditi, ca multi din cei care au reusit sa se descurce si sa castige un pic mai mult decat restul din jur. Ori sunteti tanar si va sperie ideea ca n-o sa mai vedeti concerte gratuite in buricul targului, sau mai rau, o sa fiti obligat sa va treziti la 4 dimineata, ca sa plecati la fabrica, sa munciti alaturi de cine stie ce unsurosi. D-vs, vi se pare apocaliptic, altii isi doresc un loc de munca, sa aiba ce pune pe masa inaintea copiilor si a sotiei. Deja suntem pro si contra. Vedeti?….

      1. Raid spune

        si in comunism tot o tara bogata cu popor sarac eram…

        1. feraru marcel spune

          Nene, Raid, daca in ’89, un dolar era 21 de lei si ‘neata castigai cel putin 2500 de lei se cheama ca duceai acasa 120 de $. Cu aia iti plateai toate datoriile si-ti ramaneau bani si de altele. Ba, mai puneai si la cec, vreo doi. Daca faceai asta, nu erai sarac de loc. Fa mata cu 100 USD, astazi, acelasi lucru. Daca reusesti din aprox 400 lei, sa te descurci cu toate, atunci mata poti scrie un ghid de trait bine , care va deveni best seller, peste noapte. daca se-ntampla asta, atunci ai dreptate : in comunism era saracie lucie si poporul era deznadajduit. Libertatea, a venit, odata cu disparitia locurilor de munca, omul nemaifiind obligat sa presteze, un program injositor de 8 ore, pentru a-si intretine familia si statul.

    3. Giani spune

      Desigur, ticu. Asta pentru ca Rosia Montana nu este neaparat subiectul, ci pretextul. Protestatarii nu sunt(em) organizati, fiecare a iesit in strada pentru ca asa i-a dictat constiinta. Oamenii s-au documentat, mai mult sau mai putin, au ajuns la concluzia ca aceste exploatari intensive (nu numai metalele, ci si gazele de sist, tot ca un exemplu) pot produce daune ireversibile asupra mediului. Atunci s-a declansat „explozia”… cand guvernul a depus o propunere legislativa care incalca multe alte legi, in favoarea unui proiect privat. Tot este bine ca incepem (cu toate derapajele inerente, gen porcaria „jos capitalismul”) sa avem constiinta civica, si ca incepem sa ne comportam ca o societate civila. Societate ce are dreptul sa isi traga salariatii la raspundere, nu sa se lase calcata in picioare de acesti salariati

  6. Marius spune

    Robert, daca tu crezi ca toti protestatarii din tara asta sunt platiti de nu stiu ce mare bogatas, ma declar profund dezamagit. Incepi sa devii penibil.

    ADMIN : In primul rand nu stiu care e treaba cu mine Robert… dar ca sa iti raspund totusi, persoana care a scris acest articol are o opinie si ce sa vezi la ziarpiatraneamt.ro nu e obligatoriu ca cei care scriu sa aiba aceleasi opinii ca administratorul ziarului 🙂 ba chiar constatam ca fara sa vrem ne luam de interesele la cate un prieten al vreounui coleg dar … soarta 🙂 eu de exemplu urmaresc cu interes treaba cu Rosia Montana ca un studiu de caz in ceea ce priveste manipularea in masa … sa nu uitam ca cel mai mare promotor al proiectului a fost Traian Basescu 🙂 nu e asa ca e interesant ?:)

    1. Marius spune

      Scuze, nu mi-am dat seama de autor.

    2. Claudiu spune

      XXXXXXXXXXXXXXXXXX

      ADMIN : Nu vrei sa ramai pe subiectul articolului ?

  7. Oana Matase spune

    Buna ziua,

    Ma numesc Oana Matase, sunt autoarea invitatiilor din poza 1, 2 si 3. Apar in poza nr 5, am in mana pancarta cu „aurul pleaca, cianura ramane”.
    Vreau sa lamuresc niste lucruri:

    1. Nu m-a finantat nimeni. Le-am printat din banii proprii, la imprimanta personala. Nici nu au fost multe, cam 1.500 de pagini in total. Eu si cativa prieteni le-am lipit si distribuit prin oras. Din pacate nu cred am reusit sa acoperim nici macar jumatate din oras.

    2. Nu fac parte din nici un ONG sau partid politic. Sustin pur si simplu o cauza in care cred.

    3. Ar fi fost culmea sa-mi pun numele, telefonul si adresa de contact pe ele. Cine vrea sa vina sa discute sau sa intrebe ceva, sa vina la fata locului. Sa isi spuna punctul de vedere, pro sau contra. Daca venea cineva si ma intreba duminica asta, mi le-as fi asumat cu tot dragul. Am umblat si am lipit afisele astea in plina zi, fara sa ma ascund.

    4. Ce am facut mi se pare cel putin normal, nici nu stiu de ce ai scris despre invitatiile astea. Lumea trebuie informata de faptul ca se intampla, mai ales ca pentru a protesta legal trebuie sa anunti primaria, care iti da permisiune sa te manifesti intr-un interval orar bine stabilit. Sunt multi care ar veni, dar habar n-au ca se intampla, nu stiu ca cineva chiar a luat initiativa de a vorbi cu primaria si de a fixa o data si o ora.

    E normal sa incerci sa imprastii o informatie de gen, mai ales cand in presa locala apare un anunt care, nu stiu daca voit sau din greseala, dezinformeaza publicul (Monitorul de Neamt a publicat ca data de desfasurare a protestelor ziua de Luni, 16 septembrie. Manifestarea urma sa aiba loc pe 15 septembrie)

    5. Protestul nu are obiective politice, nu este sponsorizat de nici un partid. Tind sa cred ca sentimentul general in randul protestatarilor e cel de scarba pentru toate partidele politice. Daca urmaresti putin istoria proiectului RMGC ai sa intelegi de ce. (vezi de exemplu, daca vrei, emisiunea Biziday din 9 septembrie, cu Moise Guran http://www.tvrplus.ro/editie-biziday-130060 ).

    6. Am fost peste 60 de persoane la un moment dat, indraznesc sa zic 100. Iar poza nr 5 nu cuprinde tot grupul de protestatari. In fine, 35 sau 100, acesta a fost un protest simbolic.

    1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      -Va multumesc pentru informare, stimata doamna Oana Matase. Nu va contrazic.

    2. feraru marcel spune

      ” Nu fac parte din nici un ONG sau partid politic”. E declaratia d-vs. INCA…. stimata d-na…..inca. Eposibil sa stiti ca orice formatiune politica e interesata de indivizi cu aptitudini ca ale d-vs. Aceea de a se implica, de a fi in stare sa capaciteze si pe altii in jurul unei „cauze”,de a fi in stare sa-si sustina cauza in strada. Aveti toate atuurile, pentru ca, acum, dupa ce ati aparut si in presa, sa puteti fi contactata de vreun partid. De aici si pana la o stralucitoare cariera politica nu mai e decat un pas. O semnatura de adeziune, de fapt. Si, poate, peste vreo cativa ani, o sa sustineti cauza celor care v-au votat, in parlament. V-o doresc, din tot sufletul. Ce nu mi-as dori, ar fi s-o faceti la fel ca cei care ne reprezinta azi. In orice caz, aveti sanse sa obtineti o slujba, de 100 de ori mai buna decat orice alt muritor. Sunteti pe drumul cel bun, dati-i inainte !!

      1. Oana Matase spune

        Foarte dragut, multumesc dle. Feraru, dar nu cred ca voi lua vreodata un drum de genul asta. Am facut in liceu voluntariat in Consiliul Local al Tinerilor, organizatie apolitica, care a organizat cateva concursuri pentru tineri prin oras si.. cam atat.

        Referitor la ONGuri si partide politice:
        Poti sa transmiti un mesaj ok si fara sa ai un ONG sau sa fii politician. Mai bine iti faci televiziune, decat sa-ti faci partid politic, este forta de manipulare cea mai puternica din tara asta.
        Dar poti sa calatoresti prin tara si sa stai de vorba cu oamenii.
        Poti sa le arati filme de tip Gasland sau Open Pit, sa faci proiectii prin locuri mai uitate, sau pentru oamenii care nu au acces la net sau nu stiu sa-l foloseasca.
        Daca ai cativa prieteni dispusi sa te ajute si nu ai nevoie de prea mult confort.. exista autostop, exista corturi.. timp sa fie.
        Se pot face multe. Iar lumea din orase diferite face cunostinta pe net, pe grupurile anti-exploatare RM de pe facebook, schimba idei, le raspandesc, se unesc oameni in cartiere si merg sa imparta fluturasi.. totul pe Facebook. Trebuie doar ca cineva sa strige „hai sa ne adunam” sau „hai sa facem aia” si se intampla, atata timp cat e o idee ok.
        Si tot acolo se spune adevarul pe bune, sunt reporteri independenti care fac jurnalism adevarat, de la fata locului, nu ca mare parte din presa romaneasca, cumparata de RMGC sau tinuta in frau de alesii locali. Vezi Casa Jurnalistului, vezi Rise Project, e extraordinar ce se intampla.
        Cand vezi lucrurile astea n-ai cum sa nu te entuziasmezi si sa nu iesi din casa. N-ai cum sa nu te mobilizezi. Multi nici nu cred ca noi, astia amortiti de internet si filme si jocuri am avut initiativa de a iesi din casa fara sa fim platiti, dar entuziasmul asta general ne-a cuprins pe multi. Iar ce se intampla ne va afecta sute de ani, daca nu se opreste acum. La fel si cu gazele de sist. Si stim chestia asta, de asta ne mobilizam. Pentru ca vin astia sa ne toarne otrava pe gat, pentru BANI. Care-s niste hartii. Bine zicea indianul ala ca “atunci cand ultimul copac va fi taiat, ultimul peste mancat si ultimul riu otravit, o sa realizam ca nu putem manca bani”.

      2. Oana Matase spune

        Si mai ales, nu vreau „o slujba de 100 de ori mai buna decat orice alt muritor”, ca sa va citez. Obiectivul meu este sa depind de bani cat mai putin, sa-mi cresc propria mancare si sa ma intorc la un stil de viata mai de baza. Ba chiar sa-mi fac singura propria casa, din lut. Astept momentan sa termin facultatea 🙂
        Toate lucrurile astea dupa care alearga lumea acum si pe care se cheltuie bani inutili la greu, bunicii nostri traiau ok si fara ele. Si erau si mai sanatosi decat noi. Ganditi-va putin la chestia asta.

        Stilul asta de viata super consumerist a dus la goana dupa resurse si combustibili si se intampla chestii foarte urate prin lume, in locurile unde se exploateaza. Vezi: exploatarile de sulf din Indonezia, media de viata e 35 de ani; vezi Delta din Nigeria cu petrol varsat peste tot, Shell isi plateste oamenii si cu apa, dupa ce tot ei le-au otravit-o; Gazul de sist in america (unde oamenilor le ia foc apa de la robinet, fac leucemie, etc), Peru, cu cea mai mare exploatare de aur din lume, unde muncitorii fac cancer la greu, si exemplu or mai fi 1000.

        Merg pe ideea de “be the change you want to see in the world”, cum zicea Ghandi. De asta si ies acum in strada, as vrea sa-i vad si pe altii facand asta cu mai mult curaj. Dar na, fiecare cu ce-l doare 🙂

        1. feraru marcel spune

          Scrieti (vorbiti) frumos si convingator. O singura intrebare : La NEW WORLD ORDER, v-ati gandit ? Poate tineretul si nu numai sa faca ceva impotriva Masinii ? Poate fi oprita? Sau asteptam ziua cand vom fi condusi cu totii dintr-un singur punct de Putere ? Imi place inceputul comentariului asta, la care va raspund. Poate, dac-as mai avea o data varsta d-vs, as gandi la fel, refugiindu-ma si eu back to the nature. Acum 50-60 de ani, ar mai fi fost posibil. Corespondam prin scrisori,de la Piatra la New York, faceam o luna, doua (n-am idee), la telefon vorbeam de la ghiseul postei, etc. Azi,totul se bazeaza pe interactiune, socializare, pe team. Ce va veti face, fara terminalul mobil al telefonului, la care daca renuntati, ati pierdut contactul cu lumea reala, cu internetu’ cu FB-ul ? Veti creea o comunitate de oameni cuminti ? Asta in cazul ca mai sunt vreo cateva zeci, sute, mii de „nebuni”(frumosi)Veti trai iar din vanatoare si agricultura( eco, fara doar si poate)? As spune, parafrazand un personaj caragialesc, ideea e sublima, dar finalizarea…. Poate ma-nsel, asa ca-mi cer scuze daca, poate,v-am suparat. Eu va doresc sa vi se implineasca toate visele.

        2. feraru marcel spune

          Da’ ,dar Mahatma, nu stia pesemne, vorba aia a noastra : cu o floare, nu se face primavara

  8. cititor spune

    Cand a fost inchis CFS-UL,cu mii de someri ,a demonstrat cineva? POLUAREA de la Reconstructia a avut vreun efect in privinta manifestantilor?Este pus ceva in locul acestor combinate?A fost declarat orasul zona defavorizata?D-le Gaidau ,cred ca aveti suficient material pt.un articol pe cinste.

  9. bleah spune

    Bine ca n-a ordonat Pinalty manifestatia. La cat avid de puetere e, crapa ca e USL-ul la putere, desi isi face treaba si cu ei, da mai bine era accu 3-4 ani

    ADMIN : Care USL e la putere poate Baseleu ati vrut sa spuneti … 🙂

  10. Carmen Tudor spune

    „Nu stiu altii cum sunt”dar eu nu am fost platita ;in general nu sunt de vanzare(valorez prea mult!);n-am simtit(ma bazez pe ce simt!) ca cei din jurul meu ar fi fost platiti ca m-as fi retras.
    Domnule Gaidau…ati albit degeaba!

    1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      -Cine a afirmat ca doamna Carmen Tudor a fost plătita? Ati gasit dumneavoastra asemenea afirmatie in textul meu? V-a ofensat cineva? Cat priveste daca am albit sau nu degeaba… Poate ca aveti dreptate…poate nu… Daca ati fi citit cu atentie textul articolului…

      1. Carmen Tudor spune

        Textul dumneavoastra sugereaza ca protestantii au fost platiti;am fost si eu printre ei chiar daca nu apartin niciunei organizatii.
        Nu ma simt ofensata;nimeni nu ma poate ofensa fara acordul meu.Am reactionat la un text speculativ.
        Cred ca ar fi fost onest sa luati interviu unora dintre noi,sa fi stat mai mult printre noi si ati fi simtit altfel…V-am vazut fugar(doua minute )cum ati facut fotografii si apoi ati compus un text tendentios ,fara impartialitate jurnalistica.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
        Cu ani in urma am fost la o expozitie cu caricaturi facute de dumneavoastra.Mi-au placut foarte mult!Chiar foarte mult!Ca jurnalist insa…sunteti o caricatura.

        ADMIN : Mare noroc aveti avut ca a venit domnul Gaidau, eu Iosub Robert cand am fost la un protest pe aceeasi tema am intrebat in ce judet este Rosia Montana si am inteles ca unii dintre cei prezenti nu aveau treaba cu subiectul.
        Vad ca sunteti foarte pornita pe acest subiect si consider ca ar fi foarte util pentru cititorii nostri sa acceptati sa va luam un interviu sa poata vedea si argumentele dumneavoastra, nu doar parerea noastra sau sa ne balacarim inutil deviind de la subiect .
        Va rog sa ma contactati 0765234891 parerea dumneavoastra conteaza… balacareala mai putin.

        1. Oana Matase spune

          Judetul conteaza mai putin, tara in care se afla o stim cu totii.
          Si mai stim si ca un criteriu de baza pentru supravietuire e sa stii sa recunosti otrava. 😉

        2. bleah spune

          Parerea dumneaei conteaza, dar sa ia si harta Romaniei sa ne arate unde e Rossia Montana…va rog frumos sa nu uitati acest amanunt. Insa, am intanit si oameni care nu stiu sa citesca o harta, cred caa un GPS ar fi mai util. Mult succes stimata Doamna

        3. Carmen spune

          Nu am nevoie de atentie speciala sa ofer un interviu;daca va interesa opinia mea trebuia sa fi fost duminica acolo;poate duminica viitoare…

  11. Gabriel spune

    Eu observ in poza nr.4 tricolorul in sigla Asociatiei Sens Civic, care isi asuma acest flyer care e prezent si pe pagina asociatiei de facebook.

    1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      Si dumneavoastra aveti dreptate! Culorile tricolorului pot fi detectate daca sunt privite cu lupa. Ele sunt spalacite si repartizate pe un spatiu restrans, fiind inghesuite intr-un colt insalubru. Celelalte culori, verde, alb si rosu au un alt statut: ocupa trei sferturi din spatiu, cu recomandare de la sponsorul principal…

      1. Carmen Tudor spune

        Aha!Deci daca cineva se imbraca in negru,dupa opinia dumneavoastra e in doliu;daca e in rosu inseamna ca e comunist;daca e in verde inchis,poate fi legionar;doamne fereste sa aiba pe el un tricou cu rosu,galben si albatru ca e omu’lui Vadim;atentie mare la culorile pe care le folosim ca domnul Gaidau ne construieste repede un profil !

      2. Giani spune

        Domnule Gaidau, chiar ma dezamagiti. Haideti ca va fac o scurta istorie a acelei combinatii: frunza bicolora (verde-rosu) pe fundal alb. Totul a inceput prin 2003, cand primele date referitoare la RMGC au devenit publice, iar Eugen David (initiatorul opozitiei, si pe buna dreptate: cine este prost sa renunte la cateva hectare bune de pasune si la un stil de viata simplu, dar sigur?) incepuse sa se manifeste din ce in ce mai vocal contra acestei exploatari. A reusit sa atinga „coarda sensibila” a unor studenti clujeni, care au gandit o imagine in oglinda.

        Daca analizati acea sigla cu atentie, veti observa ca jumatatea superioara, cea verde, reprezinta trei varfuri de munte. Piatra Neamt este totusi un oras intre munti, nu ar trebui sa vin eu din Bucuresti ca sa va explic cum arata un munte :P. Jumatatea inferioara, cea rosie, ar vrea sa reprezinte craterul ce ar ramane in urma exploatarii. De ce rosu? Nu-mi dau seama, probabil de la distrugere, sange; oricum simbolistica este bine aleasa.

        PS. Steagul Ungariei (daca asta vreti sa sugerati) contine trei benzi orizontale, in succesiunea descendenta rosu-alb-verde. Nu vad alb intre cele doua culori. Mai mult, verdele este deasupra si rosu dedesubt. Daca vreti sa faceti vreo speculatie (pe care o repeta toti sustinatorii proiectului) cu referire la vreun steag national de prin vecini, fiti mai inspirat si alegeti steagul Bulgariei. Am aflat dintr-o sursa de incredere ca baronul castravetilor bulgaresti, un soi de Ion Nicolae al vecinilor de la sud de Dunare, vrea sa extraga tot aurul de la Rosia Montana pe cale biologica, utilizand culturi de tomate 😀

        PPS. Sper sa aveti simtul umorului

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate