Cum s-ar fi produs incendiul de la spitalul din Piatra-Neamț

4

Deși în spațiul public vedem tot felul de persoane care își dau cu părerea și care dezbat „după ureche” dinamica producerii incendiului de la spitalul din Piatra-Neamț, modul în care s-a produs tragedia este foarte clar pentru orice om cu studii medii și care nu a fost degeaba la școală.

La secțiile ATI mediul este saturat cu oxigen, adică e mai mult oxigen decât în restul saloanelor și aceasta din motive terapeutice lesne de înțeles pentru toată lumea.

După cum am învățat cu toții la școală, oxigenul întreține arderea și orice scânteie într-un mediu cu surplus de oxigen duce la o reacție în lanț de oxidare, adică la o explozie urmată de un incendiu în care tot ce poate arde va arde de câteva ori mai repede și mai violent, având din belșug elementul chimic care întreține arderea, adică oxigenul.

Așadar dinamica producerii exploziei și incendiului de la secția ATI a fost una extrem de violentă, propagarea fiind de ordinul secundelor. Puteau sa aibă cele mai performante instalații de avertizare sau de stingere a incendiilor, nu-i ajuta cu mare lucru.

Pentru oricine are noțiunile minime de chimie și înțelege ce înseamnă o oxidare într-un mediu saturat de oxigen e foarte clar ce s-a întâmplat la spitalul din Piatra-Neamț.

Astfel de tragedii cu explozii în mediu saturat de oxigen s-au mai întâmplat și se vor mai întâmpla. Din păcate nimeni nu poate preveni în totalitate un scurt circuit sau o scânteie, iar tragedia de la Piatra-Neamț ar fi putut fi mult mai mare dacă explozia antrena vreun tub de oxigen care să explodeze la rândul lui.

Puteți vedea mai jos o demonstrație a arderii într-un mediu staturat de oxigen, cum e cel al pacienților care urmează o asemenea terapie. Începând cu minutul 1:45 demonstrația este relevantă pentru ceea ce s-a întâmplat la ATI Piatra-Neamț.

NOTĂ: Precizăm că ancheta este în curs de desfășurare, iar informațiile de mai sus nu au caracter oficial.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Matei spune

    Pompieri de garda. Și se poate face fata, la orice început de incendii

  2. Liana spune

    Cine si cum sa simtă aceste mirosuri în zona rosie, cu 2 măști, viziera, combinezon? Cum sa vina electricianul în zona rosie de câteva ori pe zi?

  3. mihai spune

    Acum cativa ani am vizitat un spital, voiau sa schimbe instalatia electrica si tabloul general de distributie. Toate sigurantele mpr lipseau si erau inlocuite cu cuie, in conditiile in care o siguranta mpr costa 20-30 de ron… o bataie de joc. Din ce stiu au modernizat tot..dar cine stie cate spitale mai sunt asa 🙁

  4. Mihai Draghici spune

    Oxigenul nu arde dar intretine arderea, clar. Dar o scanteie nu produce o explozie intr.un mediu saturat cu oxigen ci un inceput de incendiu daca scinteia a aprins un material combustibil. De ce spatiile ATI nu sunt prevazute cu ventilatie sa elimine aceasta saturatie? Nu discut de alte masuri obligatorii. Aproape orice posibil incendiu de natura electrica este precedat de un miros specific de izolatie incinsa, de o supraincalzire a unor aparate sau elemente de alimentare cu energie electrica. Spitalul nu are un electrician care ar trebui sa verifice de mai multe ori pe zi starea acestor instalatii?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate