Cum gestionează primarii de comune din Neamț problema gunoiului din localitate

1

Am întrebat mai mulți primari de comune din Neamț: ”Cum gestionați problema gunoiului de la dumneavoastră din localitate? ”

Adrian Neculai Nastasă, consilier primar Agapia: În general, bine, dar se poate și mai bine. Serviciul de colectare a gunoiului menajer este externalizat către Rossal SA.

Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun:  Problema gunoiului este rezolvată, teoretic. Avem contract cu cei care au câștigat licitația. Sigur, intervine caracterul și educația omului, dacă vorbim despre colectare selectivă sau de activități în aer liber. Sunt și cetățeni care nu țin cont. Am ajuns la vreo 200 de milioane să plătim pentru că anul trecut n-am realizat acea cotă de 30% de colectare a deșeurilor prin sorturi, acțiune care ar intra în sarcina operatorului…Dar, începând din aprilie, sper ca societatea care a câștigat licitația să facă contracte individuale cu selectarea gunoiului de la producător. E o problemă delicată în comuna Alexandru cel Bun, dar sper să putem face un plan de bătaie pentru perioada următoare, împreună cu operatorul, pentru a avea o comună foarte, foarte curată.

Acozmei Emilia, primarul comunei Bălţăteşti: Problema gunoiului este rezolvată la noi în comună, avem contract cu firma Rossal.

Oniga Gheorghe, primarul comunei Bicaz Chei: Problema gunoiului o gestionăm bine, zic eu, deocamdată. Nu s-a trecut încă la colectare selectivă, acum se fac demersurile. Lumea plătește, n-avem datorii la firma care prestează acest serviciu pe raza comunei.

Bîrsan Constantin-Ioan, primarul comunei Bicazu Ardelean: Avem  firmă de salubritate care colectează în fiecare săptămână, miercuri îndeosebi. Colaborarea este bună, firma își face treaba, cetățenii s-au mai disciplinat și nu mai aruncă în albia pâraielor. Noi mai lucrăm, prin afișe, pentru conștientizarea lor.  Ca să nu ai avem bulină neagră. Dar să știți că, la Bruxelles, am văzut câteva zone în care gunoiul era aruncat ca și la noi, poate și mai rău.

Cezar Mihai Voroneanu, viceprimar cu atribuții de primar în comuna Bîrgăuani: Avem contract cu o firmă de salubrizare. Plătește fiecare casă/ locuitor în parte. Gunoiul se colectează și se duce la groapa de gunoi de la Girov. Oamenii au mai înțeles că nu trebuie să-l arunce pe malul râului.

Cazimir Mihai, primarul comunei Boghicea:Avem contract cu Rossal. Cetățenii, mai bine de jumătate, au făcut contract. Se discută și cu cei care n-au făcut, sperăm să fim înțeleși, că vine factura la primărie și trebuie să recuperăm banii tot de la ei.

Niță Geo-Ovidiu, primarul comunei Borca: Facem parte din ADI ECO Neamț din 2008-2009. Din 2012, am crezut că acel proiect va veni în sprijinul populației pe care o reprezint. Constat după 2 ani de când avem operator pe zona 4, că am ajuns să plătesc doar pentru gunoiul de pe domeniul public cât plăteam înainte de finaliarea licitației pentru gunoiul din toată comuna. Anul trecut mi-au blocat conturile, mi-au facturat pentru toate persoanele care nu dețin contract. Instanța mi-a respins contestația.Problema e alta: omul spune clar- ca să plătesc un serviciu, trebuie să beneficiez de el. Am peste 2000 de locuitori care nu beneficiază de colectare din poartă în poartă. Mașina nu ajunge la ei. Și atunci, cum să plătească?! Plus că sunt locuitori plecați, copii studenți… nu poți încasa conform componenței familiei din registrul agricol, nu e normal. Firma ar trebui să meargă în teren să rezolve problema. Tot primăria plătește si gunoiul de-a lungul drumului national, aruncat de cei care tranzitează.

Vali Puică, primarul comunei Borlești: Am reușit să ne gospodărim ca să nu avem probleme. Mai apar mici supărări când unii cetățeni nu înțeleg că albiile apelor nu sunt pentru aruncat gunoiul dar și aici oamenii au înțeles că tot din banii lor strângem gunoiul cu cheltuieli mai mari dacă e aruncat aiurea.
E adevărat că a mai crescut prețul pentru că acum gunoiul nu se mai aruncă pe unde vrea fiecare ci trebuie dus la Girov dar dacă vrem să fim din ce în ce mai civilizați plătim gunoiul, apa și restul utilităților pe care le folosim.

Georgeta Blaj, primarul comunei Boteşti:Contract cu Rossal Roman. Mai au încă de întocmit contracte. Le-am oferit toate condițiile, dar mai durează până se obișnuieșete lumea cu noua modalitate de plată.


State Gheorghe-Daniel, primarul comunei Cîndeşti:Noi avem o firmă pe lângă primărie, care se numește EcoSalubritate. Avem mașina noastră proprie de gunoi, colectăm 6 zile pe lună, fiecare familie are coș… Cel puțin până se termină cu EcoNeamț… Nu prea sunt de acord să colectăm la platformă, voi propune celui care câștigă licitația să meargă să colecteze tot din poartă în poartă, când va fi cazul.

Aurel Ciocanel, primarul comunei Costişa:Deocamdată am contract cu o firmă de salubrizare de la Buhuși. Funcționează, gunoiul se ridică periodic. Știu că se pune problema intrării în funcțiune a noului operator desemnat,  o să vedem cum facem trecerea.

Petre Zamfir, primarul comunei Crăcăoani: Mai întâmpinăm probleme, că nu pot intra mașinile pe toate ulițele. Ținem tot timpul legătura cu Rossal, dar trebuie să se implice puțin mai mult pentru a găsi o soluție, pentru că oamenii își doresc să li se ia gunoiul de acasă. Într-adevăr, în unele zone, întâmpină greutăți.

Anton Covasan, primarul comunei Dămuc: Oamenii scot gunoiul, mai avem de lucru cu colectarea selectivă. Bine, și firma trebuie  să se implice. Dacă noi selectăm și ei pun totul la grămadă… n-am făcut nimic.

Constantin Păduraru, primarul comunei Dochia: Avem firmă de salubritate. Vine în fiecare joi. Mai sunt cetățeni contra, dar am început să dăm amenzi.. Le aducem la cunoștintă tuturor că pentru depozitarea gunoiului  pe câmp e amenda 500 lei. Mai lucrăm la mentalitatea unora…

Șoican Iosif, primarul comunei Doljeşti: S-au făcut contracte individuale cu cetățenii, cred că în cazul a mai bine de jumătate dintre gospodării. Dar soluția nu e la platforme, cu colectare doar o dată pe săptămână. Aici mai avem de discutat, trebuie să găsim cea mai bună soluție.

Ion Nechifor, primarul comunei Drăgănești:E rezolvată din 2008, 2009. La noi lumea e educată, 98% au contract cu firma Rossal. Mai lucrăm pentru colectarea selectivă. Am cumpărat saci, le dăm ca să pună separat plasticul și hârtia.

Mihai Michiu, primarul comunei Dulceşti:Firma câștigătoare e Rossal, la noi. Încercăm să învățăm să se colecteze selectiv.  În rest, nu avem probleme

Catană Nicolae, primarul comunei Dumbrava Roşie: Avem societatea noastră, înființată în 2011, și colectăm gunoiul în regie proprie, din poartă în poartă, o dată pe săptămână. Gunoiul este transportat la Girov.


Gheorghiu Cristinel Vasile, primarul comunei Farcaşa:Problema gunoiului să știți că o gestionăm destul de bine. Încă avem probleme cu unii cetățeni care refuză să încheie contracte, dar este hotărâre de Consiliu Local prin care s-a stabilit că cei care refuză acest lucru vor plăti de trei ori mai mult la primărie- taxa specială de salubritate. Dar eu zic că ne prezentăm destul de bine, comuna este curată.


Bereșoae Pavel, primarul comunei Gherăeşti: La noi, operatorul care ne deservește este ROSSAL,cel care a câștigat licitația. Facem eforturi, le-am explicat punctul nostru de vedere. Se cheltuie mulți bani, sper să se schimbe din această primăvară modul de abordare. În loc să facem ceva util pentru comună, îi dăm pe gunoi- asta ar trebui să înțeleagă toată lumea. Ce e biodegradabil, ar putea fi foarte ușor depozitat și refolosit. Rossal motivează că proiectul initțal e de vină pentru colectarea la cele 25 de platform- lucru care îi nemulțumește pe anumiți oameni. Noi dorim ridicarea selectivă a deșeurilor, din poartă în  poartă.


Manea Gheorghe, primarul comunei Ghindăoani:Noi avem contract cu Rossal, suntem în zona 3. Vin în fiecare săptămână. E bine cumva, doar că sunt anumite condiții care ne dezvantajează, impuse de la începutul proiectului. Atunci era un număr de locuitori, acum e altul. Mulți au murit,  puțini s-au născut, dar noi trebuie să plătim în funcție de statistica de nu știu când. Mă umflă la factură în primărie, vin cifre nereale- cei care nu au contracte cu Rossal, dar printre care și oameni care nu există. Le-am demonstrat, dar continuă să factureze. Sincer, nu le mai pot plăti. Eu de unde recuperez banii, dacă persoana respectivă nu există? Și din partea societăților sunt nemulțumiri. În rest, firma își face treaba.

Ciubotaru Vasile, primarul comunei Girov: Prin operator specializat. La ora actuală, este în regulă. Noi suntem în zona 1, abia s-a declarat câștigător un nou operator, pe care îl așteptăm în decurs de 90 de zile să vină să facă contracte cu populația din comuna noastră.


Băbuţă Vasile, primarul comunei Gâdinți:O gestionăm bine, suntem printre primele comune care au avut contract cu o secție de salubrizare căruia i-am delegat serviciul. Până la implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor, am avut contract cu o firma din Roman. În prezent operăm cu colectarea gunoiului de pe platforme.


Alexandroaia Vasile, primarul comunei Grinţieş:Bine, avem contract cu firma care asigură zona 4. Zic eu că treaba merge, am intrat pe un făgaș normal.

Constantin Mătasă, primarul comunei Grumăzești:Bine, deocamdată. Nu prea merge selectivul, dar în rest… bine.

Lupu Gavril, primarul comunei Hangu:E o firmă de la Iași cu care avem contract, ia gunoiul de pe raza comunei o dată pe săptămână.


Baciu Ioan, primarul comunei Horia:Greu, ca toate UAT-urile. Suntem membri AQUA Neamț. Are Rossal câștigat  contractul. Vine de 2 ori pe săptămână (marți- deșeu menajer și miercuri- reciclabil), colectarea se face de la platformele stradale… Vrem- nu vrem, asta este procedura. Ca să meargă din poartă în poartă, crește automat tariful și nu toți oamenii și-ar permite.Așa a fost negociat la licitație, acum… ca să modifici procedura… e foarte greu.

Săbărel-Vanea Roșu, primarul comunei Icuşeşti: Operatorul care a câștigat zona Romanului e Rossal. Colectarea se face la platformă- un inconvenient. Fiecare duce, dar nu selectiv.  Poate se va putea o colectare din poartă în poartă. Cam 60% din persoane și-au făcut contract cu Rossal. Restul… noi trebuie să impunem o taxa specială la primărie și să le plătim lor gunoiul până recuperăm banii. Și ne putem trezi cu conturile blocate. Ne supunem și noi proiectului județean.


Bîrjoveanu Ioan Marcel, primarul comunei Moldoveni:E mai bine acum. Oamenii au contracte făcute. Mai nemulțumite de preț sunt firmele. Per ansamblu, e bine, nu pot să mă plâng.


Nicorescu Neculai, primarul comunei Piatra Șoimului: Roznov, Piatra Șoimului și Reghin am implementat un program acum vreo 8 ani cu fonduri europene. Ne-am descurcat până acum, se cunoaște o diferență. De când s- a câștigat licitația pe zona 1, așteptăm ca firma să vină la negocieri.


Lungu-Bordea Petru, primarul comunei Pîngăraţi: Îl adunăm, avem o firmă, care îl duce la Girov. Să vedem cum va fi când vine noua firmă, colectarea se va face din puncte fixe.

Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig: Așa cum se știe, la nivelul județului, ȋncepȃnd cu anul 2011 se derulează proiectul “Sistem de Management Integrat al Deșeurilor”, iar ȋncepȃnd cu data de 1 iunie 2017 (deci înainte de a fi eu primar), serviciul de salubrizare din comună este efectuat de S.C. Rossal S.R.L. Roman, firma care a cȃștigat licitația pentru Zona 3 (zona din care face parte și comuna Pipirig alături de alte 17 UAT-uri din zona Tg. Neamț). Cei mai mulți dintre locuitorii comunei (mai ales oamenii simpli, oamenii gospodari) au înțeles și au contracte ȋncheiate cu firma de salubrizare.  Existǎ și persoane care au o situație materialǎ foarte bunǎ, dețin sau aspiră la anumite funcții și care au refuzat să încheie contracte (sau au încheiat doar pe o persoană), nedorind și neputând sǎ ȋnțeleagǎ cǎ taxa de salubrizare se plătește pe persoanǎ, fiindcă așa s-a stabilit prin proiect. Toate aceste persoane vor plǎti taxǎ specialǎ. De asemenea, mai avem de lucrat la colectarea selectivǎ și, din pǎcate, mai existǎ cazuri ȋn care gunoiul este aruncat ȋn alte locuri. Este și o problemǎ de educație, deoarece atȃta timp cȃt operatorul ridicǎ sǎptǎmȃnal gunoiul prin sistemul “din poartǎ ȋn poartǎ”, nu ar trebui sǎ se mai arunce gunoiul ȋn alte locuri.


Croitoriu Cristian, primarul comunei Podoleni:Din 2010, lucrăm foarte bine cu o firmă care ridică gunoiul de la noi din localitate. Deocamdată nu avem probleme. Avem contract, dar așteptăm să vină cu ECO Neamț,să mergem la groapa de la Girov.

Vasile Emil Dascălu, primarul comunei Poienari:Cetățenii  încheie contracte cu operatorul. Avem și o taxa specială pentru cei care nu încheie contracte…

Ana Ancuța, primarul comunei Poiana Teiului:Într-adevăr, a fost o problemă foarte gravă în ultimul an, cel puțin, cu această firmă de salubrizare care a venit pe zona 4. Cetățenii din zona noastră nu au capacitatea financiară  de a achita aceste tarife. Dar, prin colaborare cu firma și cu angajații lor, încet- încet reușim să aducem situația la liman. Sperăm ca pe raza comunei să fie curățenie așa cum a fost și înainte de a veni această firmă. A fost o luptă, într-adevăr, intensă, dar o să fie bine.



Țarălungă Sebastian Bogdan, primarul comunei Războieni:Suntem în zona 3 Târgu Neamț. Rossal  ridică săptămânal, pe artele care permit circulația mașinilor din poartă în poartă,unde nu- se scoate la capătul uliței sau la platforme. E cât de cât în regulă. Problema e că nu prea înteleg persoanele cum e cu selectivul. Dar, cu timpul… nu s-a învățat nimeni peste noapte. Mai greu  e iarna.

Motfolea Vasile, primarul comunei Rediu:Suntem acționari într-o societate cu Roznov și  Piatra Șoimului. Am prins un proiect mai demult, ne ridică gunoiul, noi plătim. Firma nouă nu a apărut încă. Probleme sunt că mai duc oamenii gunoi la acele platforme, care se împrăștie… Trebuie să se apuce de treabă, să facă contracte. Multi nu vor vrea să plătească, li se pare suma mare…  Acum e doi lei pe lună.

Chirilă Nicu, primarul comunei Ruginoasa:S-a licitat abia acum pe zona 1. O spun cu durere în suflet: acest program m-a dat un  pic peste cap. Noi ne-am organizat cu  strângere din poartă în poartă a gunoiului- mai elegant, mai frumos, mai  controlabil, să spun așa. Acum… noua firmă care vine ne-a trecut pe colectare din acele centre care sunt la distanțe foarte mari de populație. Mi-e teamă că se va distruge ceea ce am muncit noi în ultimii ani de zile. Am educat populația ca vinerea să scoată gunoiul la poartă, să treacă  mașina și să-l ia… Acum… ne întoarcem efectiv în timp. Vom încerca o negociere cu firma, alta decât cea prevăzută în contract, să vedem cum vom putea să gestionăm această chestiune.


Iacob Gheorghe, primarul comunei Sagna:E o nebuloasă, ca în toate comunele. Sunt prea puține platforme și e cam greu. Cred că ar fi  fost o mai mare responsabilitate din partea lor dacă strângeau din poartă în poartă. Era mai bine să se fi făcut stații de sortare, în loc de stații de transfer. Din primăvară, sper că va fi bine. Trebuie să ne obișnuim, e o măsură adoptată la nivel de județ.


Dascălu Valeria, primarul comunei Săbăoani: Avem contract cu Rossal. Mai sunt probleme că nu se face colectare selectivă.

Horciu Daniel, Primarul comunei Săvineşti: Până acum, a fost gestionată destul de bine- zic eu- chiar dacă costurile au fost un pic mai mari. Acum, prin programul județean, sperăm ca lucrurile să decurgă mult mai bine. Prețul pentru colectarea deșeurilor e mai mic decât a fost  până acum.

Ivancea Vasile, Primarul comunei Secuieni : Avem contracte cu Rossal, mai sunt diferențe, dar pădure fără uscători nu există. Am impus taxa specială,mai sunt vreo 10% fără contract.



Oatu Sorin, primarul comunei Ștefan cel Mare:Suntem singura comună din județul Neamț care selectează gunoiul. Noi plătim pe lună 500 de lei la groapa de gunoi. Avem mașina primăriei. Strângem separat pet-urile, sticla, carton, menajer. Acum s-a semnat noul contract pe zona 1… Sper ca firma care a câștigat licitația să nu ia legătura cu noi până îmi termin mandatul, că toți colegii mei primari sunt nemulțumii de costurile percepute. La noi, se plătește 30 lei/gospodărie pe an în prezent, și e și curat…

Găină Iulian, primarul comunei Tarcău:Pentru mine, este una ușoară de când au venit cei care colectează  gunoiul. Vreo trei ani am carat gunoiul cu mașina personală. Am avut un camion, căram la groapa provizorie de la Târgu Neamț. A fost greu, dar cam 70-75% dintre oamenii au înțeles că e bine să se colecteze selectiv. Pun și eu de la mine o masină, care se duce pe unde nu poate intra mașina de gunoi. Firma avea probleme cu încasările. Am revenit din nou, din ianuarie 2019, Si încasăm taxa la Primărie, apoi le dăm lor banii, lunar.

Dana Ursache, primarul comunei Tașca:Comuna Tașca este membră în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”ECONEAMȚ”, care are drept scop realizarea proiectelor de management integrat al deșeurilor și furnizarea în comun a serviciilorde salubrizare, prin delegarea gestiunii activităților componente firmei SC Edil Industry SRL, operator zonal (zona IV). Sperăm ca într-un viitor apropiat să reuşim colectarea diferenţiată a gunoaielor pentru revalorificarea lor. De asemenea, am organizat și voi mai organiza, acțiuni de voluntariat, în care s-au implicat atât cetățenii, cât și membrii instituțiilor din comună, pentru igienizarea și întreținerea spațiului verde.



Lucaci Ștefan, primarul comunei Tămășeni:Avem contract cu firma care a câștigat pe zona 2 Roman, Rossal. Ca în toată țara, mai sunt oameni care nu se conformează, mai duc gunoiul în diverse locuri. Uneori îi prindem, le mai dăm avertisment și toți vor intra, încet-încet, pe făgașul normal.


Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești:Avem contract de colectare a gunoiului menajer cu operatorul zonal SC Rossal. Am dus o campanie de informare a populației cu privire la ceea ce trebuie să facă cu gunoiul menajer, avem camere video de supraveghere pentru a descuraja aruncarea aleatorie a gunoiului în albii de râuri și pe pajiștile mărginașe, am facut de asemenea o campanie educativă de colectare selectivă a gunoiului; problema apare atunci când vin apele mari și lasă tone de deșeuri aduse din amonte pe albiile râurilor Ozana și Moldova. După viiturile din vara anului trecut ne-am mobilizat voluntar noi personalul primăriei, împreună cu consilierii locali și alți cetățeni inimoși într-o acțiune de ecologizare a albiei râului Ozana. S-au strâns câteva tone de deșeuri, în mare parte materiale plastice dar consider că nu a fost decât o acțiune de luat exemplu și corectivă față de mediul înconjurător și acest fenomen grav trebuie stopat prin educație și respect față de natură.


Lupu Dan-Marian, primarul comunei Trifești:Avem contracte cu Rossal, societatea vine cu pubele. Deocamdată nu prea se colectează selective, dar, încet – încet ne obișnuim.


Butnariu Petru Dorin, primarul comunei Ţibucani:Bine. Am delegat gestiunea la Rossal, gunoiul vine o dată pe săptămână. Față de ce era  înainte când se colecta o dată pe lună, mi se pare o îmbunătățire. O dată pe lună era prea puțin. Mai sunt unele aspecte de rezolvat, dar sperăm că în timp vor înțelege toți căprin efort comun se poate menține comuna curată.

Tănăselea Ion, primarul comunei Urecheni:Relativ bine. Noi ne-am implicat încă din 2009, am avut un serviciu de colectare a gunoiului menajer. De atunci avem colectare din poartă în poartă. Mai estede lucru în privința gunoiului selectiv. Promovăm colectarea selectivă în comună pe toate căile posibile.

 


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Dana spune

    Dar Vanatori????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate