Cum ești manipulat când vine vorba de datoriile României?

3

PMP a distribuit pe internet un document oficial care reflectă adevărul, parțial, despre datoriile României.

  • România pe locul 5 între statele Uniunii Europene cu cel mai scăzut grad de îndatorare la finele 2017.
  • Datoria României adunată până în anul 2018 este de 35% din PIB, nivelul plafonului de îndatorare fiind de 60% din PIB.
  • România a împrumutat în prima jumătate a anului 2018 aproximativ 4.400.000.000 euro și dacă presupunem că e același ritm de îndatorare și în a doua partea anului 2018, România a făcut datorii în 2018 de 9 miliarde euro.

Până aici totul în regulă și orice om normal când aude de datorii de 9 miliarde de euro este tentat să fie foarte revoltat, dar asta pentru că în mod intenționat  se livrează informații adevărate dar parțiale.

Informația completă este: România a împrumutat în anul 2018 aproximativ 9 miliarde de euro din care a achitat deja o parte. Ponderea acestei datorii în PIB ați fi putut să o calculați  dumneavoastră dacă o dată cu informațiile despre datorii vi s-ar fi livrat și informația că PIB-ul României este de 200 miliarde de euro.

Deci e ca și cum ați avea un salariu de 2.000 lei și ați împrumuta 90 lei până la următorul salariu. Parcă arată altfel acum informația despre suma cu care s-a îndatorat  România în 2018, nu?

Cât a îndatorat România fiecare guvern de la Revoluție până în prezent? (Click aici)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Nelu spune

    3000 , 5000, 10000, Ce mai contează , oricum recunosc că în probleme de astea ma pierd ! Scrie negru pe alb , Datoria publică pe cap de locuitor O K asta in scriptele lor. Da Real vorbind Ce bani le sunt Eu ,alții Dator
    Au vreun act semnat cu mine , precum că mi au făcut onoarea sa mă încurce cu 5000 de Dulăi , că de fostele Mărioare , actuale Vitamina E nici nu se pune problema . Deci cum le sunt ,suntem datori , am cheltuit banii împreună , cumva Despre ce Dezvoltare este vorba ? Că în prezent Noi am ajuns , c am cum e pe la arabi , da la un nivel mai jos. Te apuci de făcut copii și trăiești din Alocații , alte ajutoare , Numai că la noi , Copii din Păcate se mai Sting de mici , la naștere , cauzei. multiple . Ce resurse mai avem , stăpânim le dam degeaba la alții , pe când la ăilalți lucrurile nu stau la fel ! De curând și unii care in trecut , trăiau în Iurte , acum au ajuns la un nivel de trai ridicat , au cumpărat și la noi O Rafinărie și au o rețea de stații în toată țara . Da au știut să și vanda și exploateze resursele , Daca sunt DATORI macar știu pentru ce . Pe când la Noi suntem ptr ce au furat unii ori alții care vremelnic au condus țara asta, Sa plătească Ei ptr banii risipiți .

  2. George spune

    Adevărul e următorul: 3.789 de euro datorie publică pe cap de locuitor la 31 decembrie 2017. La care se adaugă datoria din 2018. Pare puțin? Mie sincer mi se pare enorm având în vedere nivelul nostru de câștig și de trai. Iar dacă stau bine să mă gândesc nu știu pe ce s-au cheltuit acești bani, căci investițiile făcute de stat sunt ZERO.

    ADMIN:
    În primul rând cred ca informația dumneavoastră este eronată. Datoria pe cap de locuitor în România nu este doar 3.789 euro e undeva în jur de 5.000 dolari pentru cine vrea să spună adevărul.

    Foarte bun acest comentariu. ASTA FACE MANIPULAREA DIN OAMENI. 4 mii de euro pe cap de locuitor VĂLELEU …. dar iar nu aveți informația completă. Orice dezvoltare înseamnă împrumut ca nimeni nu are toți banii sa își facă o casă și nu poate să stea cu familia pe drumuri că își face datorii așa că face rate la un apartament și se îndatorează mult peste ce câștigă într-un anu…. așa funcționează lumea normala la cap.

    Iată ce datorii pe cap de locuitor au țările normale la cap care împrumută masiv pentru dezvoltare:
    Germania : 23.827 dolari pe cap de locuitor
    Ungaria: 48.258 dolar pe cap de locuitor
    Italia: 44.760 dolari pe cap de locuitor
    Spania: 60.614 dolari pe cap de locuitor
    Grecia: 53.984 dolari pe cap de locuitor
    Franța: 83.871 dolari pe cap de locuitor
    Norvegia: 137.476 dolari pe cap de locuitor
    Austria: 105.616 dolari pe cap de locuitor
    Finlanda: 96.197 dolari pe cap de locuitor
    Suedia: 110.479 dolari pe cap de locuitor
    Danemarca: 113.826 dolari pe cap de locuitor
    Belgia: 127.197 dolari pe cap de locuitor
    Olanda: 152.380 dolari pe cap de locuitor
    Elveția: 171.528 dolari pe cap de locuitor
    Anglia: 146.953 dolari pe cap de locuitor
    Irlanda: 566.756 dolari pe cap de locuitor

    Acum cum vi se par cei vreo 5.000 dolari pe cap de locuitor în România? La fel de rău este ?

    1. George spune

      Din cei 5000 $ pe cap de locuitor la noi s-a dezvoltat ce? Țările cu datorii mari enumerate au investit masiv în fel de fel de obiective strategice, iar asta a creat locuri de muncă și a dus la o dezvoltare exponențială. Spui că e puțin 5000 $ de căciulă? Eu repet: e enorm pentru nivelul nostru.
      Hai să facem un exercițiu de imaginație: o familie formată din 4 persoane are datorie 20 000 $. Asta însemană să zicem cam jumătate din prețul unui apartament. Acea familie ( și sunt foarte multe mai ales în zona noastră) ar putea avea un venit format din salariul minim la care se mai poate adăuga alocația a doi copii minori. Din acești bani familia trebuie să se întrețină și să plătească ȘI acea datorie publică. Bani împrimutați care nu se văd în nici o investiție. Pur și simplu dispăruți. Acum să lăsăm imaginația deoparte și spune dacă e bine să plătim acești bani pentru care nu am primit nimic în schimb, dacă e mult, puțin și dacă se poate trăi decent în condițiile astea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate