Cum arăta primul careu de cuvinte încrucișate/O scurtă istorie a unui joc devenit pasiune

0

Primul careu de cuvinte încrucișate a fost publicat pe pagina „Distracție” a ziarului „The New York World” pe data de 21 decembrie 1913. A fost inventat de jurnalistul britanic Arthur Wynne, care a emigrat în Statele Unite în anii 1890. Primul său careu nu arăta precum cele de astăzi ci avea o formă de diamant, fără pătrate negre.

La începutul anului 1920, tot mai multe ziare au preluat conceptul. Editorul de cuvinte încrucișate al New York Times a declarat următoarele: „Rezolvarea cuvintelor încrucișate elimină grijile, te face o persoană mai calmă și mai concentrată”.

Până în anul 1930, cuvintele încrucișate deveniseră deja mai sofisticate în ceea ce privește designul: indiciile puteau fi anagrame complete sau parțiale, semnificații duble sau indicii care ulterior duceau la alte cuvinte.

La 3 decembrie 1941, după ce cititorii au început să scrie ziarului pentru a-și împărtăși vitezele în rezolvarea cuvintelor încrucișate criptice, The Daily Telegraph a acceptat provocarea de a vedea cine putea să bată recordul de 12 minute și a organizat o competiție. Acest lucru a dus la invitarea a 25 de concurenți la redacţia ziarului pentru a le testa vitezele. Primul concurent a completat puzzle-ul în 6 minute și 3,5 secunde, dar a fost descalificat deoarece a scris greșit un cuvânt, în timp ce câștigătorul cu 7 minute și 7,5 ​​secunde a fost recompensat cu o brichetă. Ulterior, concurenții au fost contactați de Biroul de Război care au simțit că abilitățile lor le-ar fi utile ca și criptografi pentru munca de spargere a codurilor la Bletchley Park.

FOTO: thelightbox.org.uk

Bletchley Park, denumit și Station X, este o moșie aflată în localitatea Bletchely din Buckinghamshire aflată (din 1967) pe teritoriul orașului Milton Keynes, Anglia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Bletchley Park a fost sediul principalei organizații de criptanaliză a Regatului Unit. Aici au fost descifrate codurile și cifrurile mai multor state, cele mai importante fiind cele ale mașinilor germane Enigma și Lorenz. Informațiile de nivel înalt produse la Bletchley Park, denumite ULTRA, au fost de mare ajutor pentru efortul de război al Aliaților, deși efectul Ultra asupra rezultatului final al războiului nu este foarte sigur. Bletchley Park este astăzi un muzeu deschis publicului.

Avem printre cititorii noștri pasionați de rebus?

Mai multe detalii puteți citi în presa străină aici – click.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate