Cum arată locul de unde se captează apa pe care o bem la Piatra-Neamț

8

Orașul Piatra-Neamț are două captări de apă pentru consumul populației. Una în subteran, în comuna Alexandru cel Bun, și una din lacul de acumulare de la Bâtca. Cum arată zona din care se captează apa pe care o bem din lacul Bâtca puteți vedea în pozele de mai jos.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. Stefan spune

    Domnule Varga, totusi , nu e in regula mizeria aceea!De altfel, nu cred ca apa la 4 m adancime e mult mai curata decat cea de la suprafata.S-au mai facut alte igienizeri, drenaje, etc?!Nu stiu, intreb!

    1. Varga Szandor Andrasz spune

      Uzina de apă de la Piatra Neamț este de tip cu filtre rapide cu nisip cuart deschise .
      Ca majoritatea stațiilor de suprafață din Romania .
      Straturile cuprind nisip si pietriș cuartos de diferite granulozități, se incepe de la baza cu diametrul de 32 mm, apoi 16, 8, 4, si 2 mm stratul final de la suprafața filtrelor .
      Pe langa faptul ca plutitorii nu ajung fizic la adâncimea de lucru a sorburilor din lacurile de captare a apei brute, repetam ca exista o prefiltrare inca din lac prin incintă cu ochiurile mici de sus pana jos la 4 m in care ambele sorburi sunt amplasate, plus sită de fund pe fiecare sorb in parte .
      Apele ajung in stație trecând ulterior prin stația de microsite mecanice rotative, continua in decantoarele radiale din beton unde se realizează procesele de floculare si coagulare cu sulfat de aluminiu a apei cu turbiditate mare, cum este pe perioada cu inundatii si debite crescute ale raului, cand apa brută este foarte tulbure, apoi intra in stația de filtrare finala .
      Tot acolo, la baza filtrelor apa din rezervorul final de apa tratata este suplimentar dezinfectată cu agentul bactericid, de regulă clor gazos dozat cu instalații de clorinare automata .
      La Piatra Neamț e un caz fericit aproape, sunt orașe care se confruntă cu probleme mult mai mari la apa brută .
      De exemplu la Suceava, stația Dragomirna are bai mare cu lacul de alimentare, raman 10 galeti de biban in cuvele micrositelor pe schimb !
      Zdrobit temeinic si facut terci, si care trebuie îndepărtat urgent de acolo .
      Probleme specifice stațiilor de suprafață.
      Cele din subteran, gen Vaduri Neamț au alte probleme, gen nisipul care impune folosirea compresoarelor de aer pentru deznisipare .

      1. Stefan spune

        Am inteles, deci problema se rezolva cu mai mult clor!Probabil, de aceea platim aproape cea mai scumpa apa chioara din tara!Nu sunt specialist ca d-vs d-le Varga, dar stiu ca in lume sunt si alte solutii de purificare a apei , in afara de clorinare!S-a gandit cineva si la asta, sau importante sunt doar lucrarile inutile de canalizare prin satele judetului?!

  2. Un fin observator spune

    Foarte curat.Reprezentativ.

  3. Dumi J. spune

    Ar trebui curățată urgent zona din spatele barajului… E plin lacul de sticle, lemne și alte mizerii…

    1. Curiosu spune

      Si pampers?

    2. Varga Szandor Andrasz spune

      Treaba oabla e ca Apaserv plătește apa brută din lac la Apele romane .
      Iar lacul e al Hidroelectrica care prin contract asigura curățarea periodică a luciului de apa de plutitori .
      Ii adună la grătarele turbinelor si ii scoate cu macaraua grefier de pe baraj .
      De acolo îi aruncă pe toboganul acela betonat urmand sa fie cărați de acolo cu mijloace auto .
      Asta e partea teoretica .Cea practica uneori nu pușcă însă cu teoria .
      Plutitorii nu au nici un efect asupra calității apei, in afara celui vizual artistic, sorburile sunt la 4 m adancime, prevazuti atat cu site individuale cat si cu custi de protectie de asemenea din sarma groasă in adanc.
      De la sorburi apa bruta deja curățată primar intră in decantoare si apoi in stația de filtrare unde se opresc oricum orice fel fe impurități .
      Asa ca e bine de discutat despre ce cunoaștem pe internet .
      Datul cu părerea o fi sport national, nu i vorbă, dar nu e neaparat un semn de prea mare inteligenta pentru cel care comentează unde nu cunoaște .

      1. Marian spune

        Explica-ne despre clostridium…sau cum apa din Măratei și pana la Dumbrava are rol și de laxativ. Probata de mine personal nu citita pe net.
        E bine sa nu dai din gura când bei apa la Pet

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate