Cu cărțile pe masă în presa nemțeană – Episodul 1- introducerea

2

presaÎn ultima perioadă, publicația noastră nu a mai putut fi ignorată și mai de voie, mai de nevoie, autoritățile publice au trebuit să își facă promovarea și în cel mai citit cotidian din județ pentru că nu prea mai puteau să justifice modul în care cheltuiau banii cu ziare sau televiziuni fără audiență.

Totodată, vremurile s-au schimbat și banii nu au mai curs ca odinioară în buzunarele presei și, inevitabil, a început să apară bătaia pe cașcaval, adică pe banii publici. În tot acest război al jurnaliștilor disperați după banii publici, căci cei privați sunt greu de făcut, am fost prinși la mijloc, fiind nevoiți să suportăm toate mojiciile unor specimene care nici ei nu fac nimic, dar nici pe alții nu-i lasă să trăiască. Principala poveste lansată a fost aceea cu accesul nostru la banii publici pe alte criterii decât cele de competitivitate, ba chiar unii au mers până acolo încât au fost amenințate persoane publice sau șefi de instituții că vor avea de suferit dacă se mai promovează cu publicațiile noastre. Alții care încă mai cred că ciripitul la un serviciu secret îi face mai inteligenți se tot chinuie să ne blocheze orice variantă de evoluție cu tot felul de discuții vecine cu șantajul, dar nondirective, și cu întrebări cu mesaj subliminal băgate posibililor noștri colaboratori bugetari. Pentru că aceste lucruri sunt greu de dovedit și concurenții noștri care fac astfel de presiuni nu știu să se oprească, am decis să punem cărțile pe masă și să facem publice toate sumele încasate de presa din Neamț în ultimi 10 ani.

Am pornit o investigație jurnalistică care este încă în curs de desfășurare, investigație în cadrul căreia vom centraliza sumele de bani luate de toate entitățile media din Neamț în ultimii zece ani. Multe primării nu au datele decât din 2010 încoace, dar și așa, din ce am centralizat până acum, ca sume care s-au dat pe presă de la Consiliul Județean Neamț și de la doar 20 de primării mai importante din județ, am obținut niște rezultate de nu îți vine să crezi.

Deocamdată nu vorbim despre alții, ci doar de ce am încasat noi de când am luat ființă și până acum. Ziarpiatraneamt.ro, ziartarguneamt.ro, ziarroman.ro, ziarbicaz.ro și ziarroznov.ro, adică ziarele care fac parte din grupul nostru de presă, au încasat din 2010 și până în prezent, în 6 ani, din banii publici,  aproape 170.000 lei, majoritatea în ultimii ani când am scăpat de embargoul PDL. Ei bine, acești bani reprezintă doar 1,8 % din banii dați presei din Neamț pe toată perioada cercetată de noi și nu am adunat decât banii de la 20 de primării. Mai avem de adunat date de la 60 de primării, 40 de firme ale primăriilor și câteva ale CJ Neamț, GAL-uri, ADI-uri și proiectele europene majore.

Ca să fim mai catolici decât papa, firma care facturează publicitatea de la ziarpiatraneamt.ro mai are multe activități comerciale, are firme partenere etc… căci noi nu trăim doar din presă. Mai avem și un ONG care nu de puține ori a făcut proiecte pe bani publici. Ei bine, dacă adunăm tot ce am încasat din Neamț, bani privați și bugetari la un loc, și pe firmă, și pe ONG, de când există ele până în prezent, tot nu reușim să ne ridicăm nici la 4% din suma alocată pentru publicitate/promovare de doar 20 de UAT-uri plus Consiliul Județean.

Este lesne de înțeles pentru toată lumea că atât timp cât cel mai citit ziar din acest județ a încasat 1,8 % (unu virgula opt la sută) din banii pe publicitate, mare parte din restul banilor au fost dați pe orice alte criterii în afară de cele de performanță sau audiență.

Cu siguranță va mai dura până vom termina centralizarea datelor, deoarece multe primării și firme nu vor să le dea, dar vom duce această treabă până la capăt ca să vadă toată lumea cine a dat și cine a încasat și, mai ales, cine are dreptul să vorbească și cine nu despre modul în care se cheltuiesc banii publici. Să vadă toată lumea cum o primărie vecină cu Piatra-Neamț care închide iluminatul public din lipsă de bani dă 221.539 lei la presă. Să vadă toată lumea cum arată 273.173 lei dați dintr-o strigare către un ziar. Să vadă toată lumea câte miliarde vechi luau niște televiziuni sau ziare care nu mai există. Să vadă toată lumea cum se încasa de pe 2-3 firme pentru același ziar. Să vadă toată lumea cum arată o cifră de afaceri de un milion de euro pe an la o singură entitate media din Neamț. Să vadă toată lumea cum arată banii de publicitate dați pe PF-uri, adică la persoane fizice. Să vadă toată lumea cum în această perioadă vizată de noi o singură entitate media a facturat peste un milion de euro. Să vadă toată lumea, tot. Dacă tot umblă unii cu fitile… atunci … să le dăm foc.

Ca estimare, apreciem că suma medie cheltuită anual în Neamț din bani publici pentru publicitate/promovare a fost de 5.000.000 lei pe an. De unde și cum?… Va urma…

Iosub Robert

2 Comentarii
 1. mickey999 spune

  Nu inteleg nici mort de ce pe la mese in Piatra Neamt se discuta in shoapta si se fac gesturi ciudate cu subinteles si trimitere la „servicii secrete” rahaturi si conspiratii de parca exista in Piatra Neamt ceva ultra-secret care pare sa ghideze/consume/decida viata „cetatenilor onesti” , „oamenilor de bine” din urbe/judet.

  Ciinii latra, caravana trece si nemtenii …”devin mai destepti” de la un an la altul.

  Situatii fara iesire, entitati „grele” , fatalitati fatale…aiureli .
  Prostie fara margini si plingere de mila prea multa.

 2. cristi spune

  Abia astept:))

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate