Cum ar trebui rezolvată problema câinilor comunitari din Piatra-Neamț?

71

Pentru animalele străzii avem reglementări, dar ducem lipsă de aplicarea acestora, de condiții de adăpostire a animalelor fără stăpân și, ce e esențial, ducem lipsă de educație. Este important, la fel ca și în cazul copiilor abandonați, să fim cât mai conștienți de posibilitățile noastre și de o implicare pe termen lung în ceea ce privește îngrijirea unei ființe. Nu cumpărăm/adoptăm un animăluț doar pentru că e mic și drăgălaș. Orice plăcere, ca să zicem așa, vine și cu o responsabilitate… Sau mai multe responsabilități. Un animal e o ființă vie, care, indiferent de ce se spune, simte. Poate iubi, poate dărui, dar poate și suferi, poate și plânge. Dacă ne asumăm o astfel de responsabilitate, e bine să o ducem până la capăt. Să îi oferim un adăpost, hrană, afecțiune, îngrijiri medicale, libertate atât cât se poate, socializare. Și un aspect pe care mulți îl trec cu vederea este sterilizarea…

Principala cauză a înmulțirii necontrolate a animalelor străzii este dată de faptul că animalele nu sunt sterilizate, mulți ”stăpâni” nu pierd timpul cu darea spre adopție a puilor, așa că preferă să îi abandoneze prin câmpuri, sperând că vor muri sau îi va prelua cineva. De multe ori sunt abandonate animalele încă gestante… Care ajung să își nască puii pe drumuri, în condiții mizere. Dacă oamenii nu merită așa ceva, de ce oamenii ajung să facă aceste lucruri animalelor? Proasta concepție general valabilă cum că animalele sunt inferioare oamenilor a condus, spre exemplu, la o statistică de aproximativ 4000 de maidanezi numai în Piatra-Neamț. Și se înmulțesc. Autoritățile sunt depășite, ONG-urile sunt depășite, persoanele fizice sunt depășite. Foarte multe adopții se efectuează în afara țării, și foarte puțini localnici aleg să adopte.

Cu toate acestea, dincolo de mentalitatea generală, observăm un fenomen de pozitivare. Oamenii încep să devină din ce în ce mai conștienți că este responsabilitatea lor, a fiecăruia, să facă din comunitatea în care trăiesc un mediu cât mai bun, pentru toate ființele. Și pentru că de problema câinilor fără stăpân trebuie să se ocupe, în principal, autoritățile, iată ce ne-au răspuns reprezentanți ai instituțiilor locale și persoane publice din Neamț la întrebarea „Cum ar trebui rezolvată problema câinilor comunitari din Piatra-Neamț?”.

Dragoș Chitic, primar

chiticProblema câinilor comunitari este tratată cu toata seriozitatea de primăria pietreană, reprezentând o prioritate în agenda municipalității. Acțiunile susținute, realizate în mod constant prin intermediul unei societăți specializate a Consiliului Local, alocarea periodică de resurse, a generat rezultate vizibile în sensul reducerii considerabile a numărului de câini comunitari prezenți pe străzile din Piatra-Neamț.

În plus, de curând am finalizat o investiție care va îmbunătîți gestionarea problemei câinilor comunitari, am extins adăpostul de câini, realizând aproape o  dublare a  capacității acestuia.  Practic, de la 258,  am ajuns la o capacitate de  500 de capete, ceea ce ne permite să intensificăm capturarea de pe străzi a câinilor comunitari,  introducerea în adăpost și îngrijirea acestora.

Consider că rezultate bune se pot obține prin sterilizarea câinilor, acțiune care stopează înmulțirea necontrolată a îndrăgitelor patrupede. În perioada următoare, vom stimula și încuraja adopția exemplarelor  aflate în adăpostul public, în anumite condiții care să ne garanteze că animalele adoptate nu vor ajunge din nou pe stradă. Suntem receptivi la orice propunere de colaborare din partea organizațiilor de profil care poate îmbunătăți condițiile oferite câinilor fără stăpân din padoc.

Toate acțiunile pe care le întreprindem se bazează pe respectarea legislației în domeniu, străduindu-ne să  armonizăm cât mai bine doleanțele iubitorilor de animale cu programul municipalității de reducere a numărului de câini aflați liberi pe domeniul public și eficientientizare a gestionării problemei câinilor comunitari din orașul nostru.

Luminița Vîrlan, viceprimar

Luminita VirlanCâinii comunitari reprezintă o problemă serioasă nu doar pentru municipiul Piatra Neamț, ci pentru întreaga țară. Primăria Piatra Neamț continuă eforturile de strângere a câinilor fără stăpân de pe străzi și plasarea lor în padocul extins și gestionat de SC Salubritas.
La acest moment, adăpostul are o capacitate de 500 de capete în urma extinderii cu 42 de boxe.
În prezent, soluțiile legale nu pot oferi decât o ameliorare a situației câinilor fără stăpân din Piatra Neamț. Rezolvarea definitivă presupune, din punctul meu de vedere, pe lângă eforturile depuse de autoritatea locală și campanii susținute de conștientizare a iubitorilor de animale legate de responsabilitatea creșterii și îngrijirii unui câine.
Pe de o parte, există iubitori de animale care oferă îngrijire permanentă acestora, dar abandonează puii, în diferite circumstanțe, pe teritoriul public. Din păcate, nicio lege nu interzice și nu sancționează acest lucru. O altă situație destul de frecventă este aceea a iubitorilor de animale care oferă îngrijire sporadică câinilor aflați în jurul blocurilor și nu numai, neasumându-și responsabilitatea permanentă de a crește un animal care are diferite nevoi, nu doar legate de hrană. Pe de altă parte, există persoane care s-au confruntat cu agresivitatea câinilor comunitari și care solicită imperativ ridicarea acestora de pe străzi, producând adevărate dispute cu iubitorii de animale.
Revenind la soluții, apreciez că doar eforturile conjugate ale autorităților cu cele ale comunității ar putea oferi garanția rezolvării acestei probleme.

Victor Marghidan, consilier local PSD

marghidanA trecut de mult timpul analizelor, planurilor, strategiilor. Sunt un mare iubitor de animale şi ştiu că problema câinilor fără stăpân necesită doar două lucruri pentru rezolvare: BANI şi CURAJ. Legislaţia permite primarului şi consiliului local să rezolve într-un termen rezonabil situaţia câinilor din Piatra-Neamţ.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, modificată şi completată de Legea 258 din 26 septembrie 2013, expresia câine fără stăpân are următoarea semnificaţie: orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de către Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Tot din legislaţie aflăm: Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către PRIMAR, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat. (art. 7 alin. (2) din OUG 155/2001).

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 157 din 26.05.2016 a fost alocată suma de 205.000 lei (aproximativ 45.000 euro) pentru organizarea festivităţilor dedicate Zilelor Municipiului Piatra-Neamţ… Dragi pietreni, anul acesta nu organizăm Zilele Oraşului! Dar nici nu vor mai exista câini fără stăpâni în Piatra-Neamţ! Asta vor oamenii să audă! Cu siguranță pietrenii ar fi apreciat CURAJUL unui primar de a renunţa la concerte pe bani publici şi de a strânge de pe străzi toţi câinii fără stăpân.

Sebastian Burduja, președinte PACT

burdujaProblema ridicată de dvs. este o problem reală în toată ţara, nu doar în Piatra Neamţ; în Romania sunt circa două milioane de câini comunitari, care sunt un potenţial pericol pentru vârstnici şi copii şi au un efect negativ asupra turismului şi imaginii ţării noastre.

Sterilizarea şi eliberarea ulterioară reprezintă cea mai bună soluţie în opinia mea, alături de interzicerea abandonului câinilor pe străzi şi obligativitatea proprietarilor de câini să îşi înregistreze animalele cu microcipuri. Putem regăsi alte soluţii în studiul efectuat de Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) care  susţine că soluţiile pentru reducerea numărului câinilor maidanezi în oraşele europene sunt: întărirea legislaţiei care protejează animalele fără stăpân, strângerea de date şi informaţii de pe teren şi centralizarea lor, setarea unor standarde privind instruirea hingherilor şi stafful adăposturilor de câini abandonaţi, precum şi responsabilizarea comunităţilor locale cu privire la animalele de casă.

Un exemplu pentru oraşul nostru poate fi Oradea, oraş care a rezolvat aproape în întregime problema câinilor fără stăpân, în prezent existând în jur de 50 de câini în tot oraşul. Conform Primăriei Oradea, numărul extrem de redus al câinilor fără stăpân din oraş se datorează programului de microcipare şi sterilizare a a acestora, început în 2013 şi în cadrul căruia a fost efectuat şi recensământul câinilor. Obiectivul acestui program a fost ca până în 2016 Oradea să devină un oraş fără câini comunitari. A contat şi faptul că din 2003 încoace, în Oradea s-a dus o amplă campanie de sterilizare a câinilor comunitari. Un recensământ al câinilor comunitari din 2011 arăta că pe străzile oraşului erau în jur de 350 de câini comunitari.

Cred că un oraş european, civilizat nu poate avea haite de câini comunitari în permanenţă pe străzi, dar sunt total împotriva cruzimii faţă de animale. Cred că soluţia cea mai echilibrată este aşadar efecturarea un recensământ al tuturor câinilor comunitari din Piatra Neamţ, urmat de o campanie amplă de sterilizare şi înregistrare cu microcipuri a acestora.

Radu Nastasă, psiholog
nastasaEste un subiect sensibil, în special pentru că nu prea există cale de mijloc: ori vezi eutanasierea ca pe o soluție, ori o respingi total. Eu cresc câini și din cauza asta nu pot să fiu obiectiv. Consider că problema câinilor vagabonzi este una generată de noi și cred că rezolvarea stă în construirea de adăposturi decente, unde câinii să fie bine hrăniți și îngrijiți. Sterilizarea este următorul pas logic, astfel încât problema să nu se perpetueze. Și pentru că este o problemă generată de noi, consider că ar trebui ca adăposturile să fie finanțate din bani publici, din impozitele noastre.
dolinex
71 Comentarii
 1. Camelia spune

  PROBLEMA s-ar rezolva foarte simplu urmând sistemul / legislația țărilor civilizate. Câinii și pisicile comunitare sunt duse la adăpost verificate, sterilizate și dacă în cele 2 săptâmâni nu le vrea nimeni în adopție, următorul pas este eutanasierea. Și tot în țările civilizate în unele blocuri este interzis proprietarilor/chiriașilor cu animale de companie.
  Ce folos aduce orașului și țării noastre dacă se înmulțesc adăposturile și numărul de boxe? Se cheltuie foarte mulți bani! Pentru ce? Și de ce? Ar muri ONG-urile (așa-zișii iubitori de animale) care scandează pe străzi pentru buzunarul lor și nicidecum pentru câini și pisici.

 2. Vasile Vatafu spune

  Aducetii. La. Zimnicea. Tr

 3. Elena Moisa spune

  rezolvata cu oameni corecti si bine intentionati. cu spatii si donatii. cu respect pentru viata cainilor ca e ca si a noastra. sa fim crestini si sa nu le furam banii de mincare, adapost si apa si sterilizare pe bune.

 4. Avasilcai Daniel spune

  Ar trebui să se organizeze fiecare comună oraș etc !sa își înființeze locuri speciale pentru aceste vietatii si gata !

  1. Mircea Albescu spune

   ANTRENOR DE ȘMECHERI -TE ROG FII MAI EXPLICIT !

  2. Avasilcai Daniel spune

   Hahahaha buna remarcă !

  3. Avasilcai Daniel spune

   Domnul Mircea Albulescu spre exemplu în Italia în zona unde am locuit fiecare comună avea așa numitul adaport de câini ! Mai explicit de atât?

 5. Eugen Tiberiu spune

  Suntem o tara de nimic câinii care sunt în adăposturi sunt batjocoriti nemancati nu au grija de ei degeaba ai tin padocuri ingrijitorii au salarii mizerabile nu au niciun interes atat ca nu sunt pe strada in tara asta nu va fi ordine in veci vecilor!

 6. Eugen Tiberiu spune

  Cum ar trebui rezolvată in toata tara problema asta e nationala nu e numai in Piatra Neamt!

 7. Dumitru Stroici spune

  Sa știi Vasile că răspunderea în ce privește numărul câinilor comunitari o poarta tocmai locuitorii orașului, de oarece le plac animalele , îi hrănesc dar nu-și asuma răspunderea pentru ce urmează și arunca răspunderea pe umerii altora pentru a lua masuri radicale.

 8. Nagy Lucia spune

  O sa ajungem sa coste un caine mai mult decat un copil

 9. Samuel Rus spune

  Trebuie inceput prin a trage la raspundere oamenii care arunca animale pe strazi si le abandoneaza acolo. Acesti oameni trebuie penalizati aspru. Trebuie desfasurate campanii de sterilizare gratuite si obligatorii, iar cei ce nu-si sterilizeaza animalele sa fie amendati. Trebuie create adaposturi publice in care cainii chiar au o sansa sa fie adoptati, nu lagare ale mortii. Trebuie eliminata coruptia din sistemul protectiei animalelor ca sa nu mai fure diversi indivizi milioane de euro destinate problemei cainilor fara stapani. Inainte de toate, trebuie schimbata mentalitatea imbecila a romanilor care arunca animale pe strazi in loc sa le sterilizeze.

  1. Maitrey Pilher spune

   Foarte bine spus!

 10. Vasile Bujnita spune

  ,,E usor a scrie versuri ,cand nimic nu ai a spune ”…
  Toata lumea isi da cu parerea si asteapta sollutii ,dar nu starpesc raul de la radacina…
  Bugetul este grevat de fel de fel cheltuieli ,de cele mai multe ori abuziv alocate sau
  isusite de Cei care se cantoneaza ,,in cercul lor de legi ”de Ei si pentru interesele Lor
  facute ,noi fiind doar o masa de manevra manipuata de toate si de toti ,platind pretul
  naivitatii si pomenile primite ,atunci cand tot Ei stiu sa o faca ,,pentru a ajunge la ciolan..!!!

  1. Cetateanul neturmentat. spune

   Matale priceputule la toate de ce nu incerci sa recomanzi o solutie ? Macar una. In scurt timp ramai fara munitii indreptate impotriva tuturor alesilor. Chiar TOTI sunt hoti ? Mare pacat ca nu vei avea fericirea sa fii ales desii ne-ai convins ca numai ei adora CIOLANUL. Mataluta nu ! Vrei sa-ti consumi valoroasa pricepere si agoniseala in mod gratuit,total gratuit pentru binele celor care-ti vor pune o stampila.Cand oare ai adunat atata daruire si intelepciune ? Sa vedem ce motivatii vei aduce pe 12 decembrie. A mai fost unul,Dumnezeu sa-l ierte care ragusea trambitand ca AM FOST FURAT.Viseaza la ciolan dar nu ne mai aburi cu ce nu ai nici pregatirea si nici pricepera sa o faci. E un sfat. Atat !

 11. Ciobanu Alexandra spune

  Ar trebui facute mai multe adaposturi,,private,,la care sa participe fiecare cetatean din comunitate cu o suma de bani…..sterilizate catelusele…..si asta nu numai in Piatra Neamt……ci in toata tara

 12. Lucia Blaj spune

  Sterilizati si an adaposturi pentru ei!

 13. Mariana Laichici spune

  Castrare

 14. Mirel Girtu spune

  daca sunt bani se rezolvatoate

 15. Anays Antonia Dumitrescu spune

  Buna dimineata <3 O duminica frumoasa OH OH NUMAI AN P. NEAMT TOATE SE POT REZOLVA NUMAI SA FIE BUNA - VOINTA DIN PARTEA .... ???

 16. Ioan De Calu-Iapa spune

  cum ar trebui ? stim ! cum trebuie ? nu stim….:))

 17. Filip Mihai spune

  Cu otrava…cum a facut ala la Caracal…

 18. Bogdan Bbu spune

  Sunt altele problemele nu cainii

 19. Doina Dumitrascu spune

  Ong-urile,care primesc finantari de peste tot,in loc sa se transforme in partid,mai bine s-ar ocupa de problema asta.

 20. Mihai Marinela spune

  PRIN STERILIZARE GRATUITA

 21. Spalatelu Cornelia spune

  Am fost la Piatra Neamț,joi{3 Nov.} si am vazut ca aveti câini ..multi si frumosi ,avem si noi ,la Râmnicu Sărat câini si mai multi si mai…frumoși.Ce sa facem? Iubim si câinii vagabonzi.. Orasul dvs.arata superb asa ca nu trebuie sa ne suparam prea mult pe aceste suflete nevinovate.

 22. Manole Alina spune

  Sterilizarea cred că e cel mai bine

 23. Apântei Alina spune

  De ani de zile se vb de sterilizare dar totusi am auzit de catele sterilizate care au facut pui nu stiu prin ce minune plus ca nu mai vb de cei ce prind acesti catei stau si ma intreb oare acolo sant angajati doar oameni fara suflet au asa o insensibilitate ceva de nedescris am vazut o faza din asta eram la servici si vizavi de locul de munca erau doi puiuti mici au venit cu o masina si pur si simplu i-au aruncat in ea ma gandeam atunci oare daca pe ei i-ar fi luat cineva sa ii arunce asa s-ar fi simtit bine? Eu cred ca am putea fi mai umani in relatia cu aceste suflete nevinovate care nu se pot apara singure si depind de noi si asi mai ruga pe cei ce sint atat de porniti impotriva cainilor de pe strada sa stea sa priveasca in ochii acelor suflete sa vada cata suferinta ascund acele suflete in ele si cat devin de blande atunci cand le vb frumos si le dai un colt de paine sa nu uitam ca daca nu dam noi oamenii ele nu au cum sa o castige !

 24. Marius Ghiurca spune

  Eu am casa la Dumbrava Rosie si invit toți iubitorii de animale la mine acasa la o cafea dar am o singura condiție aceea ca pe ulița unde locuiesc eu sa vina pe jos.
  Beau cafeaua singur

 25. eu_eu_eu spune

  Proprietarii cainilor fara stapan sunt consilierii locali care trebuie sa aplice legislatia in vigoare, iar legea e foarte clara. Daca cineva e muscat de acesti caini ii poate da in judecata si castiga sigur.
  Singura solutie e aceeasi care se aplica in toate tarile civilizate: stransi de pe strazi, tinuti cateva zile in adapost public si apoi, daca nu sunt adoptati, eutanasiati. In Anglia, Franta, SUA, Elvetia, Canada etc se aplica aceeasi solutie si functioneaza.

 26. Karmine Lamborghini spune

  Dar cu cainii din valeni 1 ce se rezolva ?

 27. Nelu Alexandroaiea spune

  Nu se va rezolva niciodata caci de pe urma lor traiesc multe persoane ..

 28. Oboroceanu Elena spune

  astia sant cainii primarului e bogat nui asa

 29. Oana Florina Ichim spune

  Si animalele suferă ca si omul. Si animalele sunt lasate de Dumnezeu. Dacă noi nu le ocrotim pe bietele ființe, atunci cine,?

 30. Reteritorializarea este ilegala .

  „Anulează în parte HCL Ploieşti nr.502/2015 în ceea ce priveşte dispoziţiile care reglementează reteritorializarea/returnarea (în teritoriu) a câinilor fără stăpân”
  http://portal.just.ro/105/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10500000000126078&id_inst=105

 31. Maria Mitroiu spune

  Cum sint deja adăposturi, să fie hrăniți, fără maltratări,ucideri si primăriile,conducerea țări să tina cont ca au nevoie de viață normala cum avem noi nevoie,sint ființe nu cirpe,sau obiecte!

 32. Maria Gutu spune

  DA, ESTE O SOLITIE DESTUL DE BUNA.

 33. Cocuta Stoica spune

  DAR DIN. PASCANI ? Întîi dăm afară PRIMRII apoi. închidem ciini în. Birourile lor și așa. Rezolvăm problema …!!!.

  1. Maria Mitroiu spune

   Bine spus…!

 34. Petru Schipor spune

  Eutanasiatii

 35. Denisa Deni spune

  Toti care se dau mari iubitori de animale sa adopte cel putin 2-3.

  1. Marius Ghiurca spune

   Măcar unul…

 36. Marius Tudorancea Colonelul spune

  chema-ti niste chinezi !

 37. Elena Ciausu spune

  Fiecare își dă cu părerea dar pe cei care răspund nu aud si nu văd decât să ocupe un loc cald în consiliul local sau județean sau să devină parlamentar unde au avantaje mari și salarii pe măsură , dacă ar fi greu nu ar mai fi atâta bătălie pe locuri și nu ar mai migra din partid în partid.

 38. alex spune

  prin responsabilizarea populatie din mediul rural,in mod special,care aduce puii de caine la oras in ideea unei sanse pt micul catel fara stapan.aici este vorba de zonele limitrofe orasului.

 39. Nagy Lucia spune

  Si problema copiilor si a batranilor????

 40. Cristina Mirza spune

  Din pacate am adoptat un caine si un pisic si am doi catei si doi pisici mai mult nu pot ….da trebuie facut ceva mie mie frica sa las copilul sa vina pe jos de la scoala din cauza cainilor ….

  1. Maria Mitroiu spune

   Dacă i-ar lua răpitorii ptr.că nu ii acompaniezi? Ciinii nu fac rău dacă nu sint loviți, sint înfometați… Ma mir ca ai animale si vrei eliminarea altora

  2. Cristina Mirza spune

   E domnita eu stau la munte si umbla in haite flamanzi nu sunt iubitoare de animale si stiti ce fac de pe orasele mari ii aduna si ii abandoneaza prin orase mai mici sau comune unde omoara oi de foame ….da asta e problema cand erau copi mai multi pe strada veneau dar acum doi copii si ies la ore diferite …va spun un lucru pe vremea lui culita fiecare isi tinea catelul acasa si era vacinat era o randuiala dar nu primeam bani pt caini mai erai si amandat daca nu aveai grija ..toate nu merg bine sau inmultit porci mistreti incat numai poti tine un ogor pe munte si lupi si vulpile iti intra in cotet de fata cu tine iubesc animalele…

 41. Constantinescu Catalina spune

  Sint un om normal si raspunsul meu e simplu sterilizare castrare si adaposturi normale nu lagare. Sint suflete nevinovate care depind de noi oamenii.Va referiti la eutanazierea normala nu batuti pina mor cum se fac in majoritatea adaposturilor conrupte.Dar pina la eutanaziere se pot apela la adoptii si poate se aplica numai in cazul unui suflet adevarat bolnav. Asta viseaza toti iubitorii de animale o lege pentru o tara europeana si dreptate pentru animalele fara stapin.

 42. Radu Visan spune

  cu pusca.

 43. Celentano spune

  Dar problema cainilor cu stapan e rezolvata? Cei care isi plimba potaile pe trotuare, spatii verzi si se uita la ei cum isi fac nevoile dupa care isi continua deplasarea fara a curata in urma. Sa inteleg ca iubitorii de animale care tin tare mult ca, cainii comunitari sa nu fie eutanasiati nu mananca niciodata carrne de vitel,miel,porc,iepure,etc..Atunci nu se mai intreaba cum bietele animale au ajuns la ei in farfurie?

 44. Ciprian Valean spune

  Ar trebui duși an București toți câinii

 45. Mimi Fluerasu spune

  Ne-am cam saturat de vorbe!

 46. Ionita Constantin spune

  Lasati cani ca am vazut ce grija are piatra neamtul de ei am vazut si la tv asa ca sa aiba grija mai mult de locuri de munca si salari mai marii ca toate sunt scumpe nu de cani care iti bate joc de ei si aia care i strange ingerii de fata cu mine prindeau cani si plangea o fata cum tipau tara asta off ai un oras frumos dar care pica ce a facut in centru cade tot incetu cu incetu tot ce a facut dar locurii de munca serioase nu avem

 47. Marieta Ailincai spune

  Şi în cealaltă campanie electorală aveau toti „grija”animalelor şi gata,au trecut alegerile au uitat de ele.Să fie doar o încercare de sensibilizare a iubitorilor de animale pt a obtine voturi?Până ce nu văd că se face ceva concred şi bun pt aceste suflete,nu voi crede contrariul celor afirmate.Să nu uităm de animălutele chinuite de la Grădina zoologică

 48. Liliana Cojocariu spune

  Ar fi bine să faceți ceva real nu doar sa vorbiți! Sunt mulți câini abandonați pe străzi, nesterilizați, ar trebui amendați stăpânii care ii abandonează! Se fac campanii de sterilizari gratuite!!! Câinii trebuie microcipați,asa putem trage stăpânul la răspundere! Faceți ceva concret ptr aceste suflete nevinovate!

  1. Gigy Si Mary spune

   Bine zis,dar cu sistemul prost care e în Romania e cam greu de convis si ínteles! Nu sa schimbat si nimic nu se va schimba vreodata în bine!

 49. Ioan Comsachirtop spune

  NU MAI SARACITI OAMENI ,SI ATUNCI NO SA MAI AVETI PROBLEME CU CIINI

 50. Tiberiu Niunin spune

  Sterilizarea unei căţeluşe sau a unei pisici costă 150 – 200 lei sau mai mult în funcţie de complexitatea intervenţiei, spitalizării, tratamentului post operator. De aceea stăpânii şi iubitorii de animale nu pot lua măsura sterilizării pentru că e prea mare preţul. Ori, dacă tot vorbesc reprezentanţii municipalităţii de sterilizare pentru animalele capturate, nu ar fi potrivit să se efectueze sterilizările cu sprijinul Primăriei pentru că astfel vor fi motivaţi toti stăpânii şi iubitorii de animale în susţinerea proiectelor de reducere a câinilor fără stăpân? Astfel nu numai câinii comunitari se vor împuţina, ci şi câinii de la curţi nu se vor înmulţi necontrolat ca urmare a ciclului biologic de a da naştere puilor de două ori pe an, cu precizarea că o pisică poate făta chiar şi la fiecare 2-3 luni calendaristice! Până şi proprietarii câinilor şi pisicilor de companie vor fi motivaţi să sterilizeze animăluţele pe fondul disconfortului creat de acestea în timpul căldurilor şi a potenţialului risc de a rămâne gestante cu consecinţa neputinţei plasării puilor!

 51. Moscu Cerasela spune

  Se discuta despre cîini ….fiecare cu dezbaterea lui …de ce de fiecare dată cînd e vorba de cîini se aduce argumentul copii ,bătrîni şi toate problemele sociale ??? Cînd se vorbeşte de alocaţii mărite şi pensii mai mari se ia in consideraţie şi viaţa cîinilor vagabonţi ??? Sau mă scuzaţi ei sînt doar nişte cîini nu trebuie luaţi in seamă…nu pun pe acelaşi nivel un copil ,un bătrîn cu un cîine ,dar aş vrea să vă gîndiţi că şi ei sînt făcuţi din carne prin care trece sînge ca şi la noi ,ca simt durerea şi foamea ca şi noi şi ce e mai presus de toate e că Dumnezeu ia lăsat să trăiască pe lîngă noi umanii la mila noastră .

  1. Dan Militaru spune

   Ba să îi puneți pe același nivel, pentru că nu avem nimic în plus inafara de rațiune. Toți suntem creațiile lui dumnezeu și trebuie să împărțim pământul în armonie, diferența este că noi am fost puțin mai norocoși decât celelalte specii.

  2. Vukovik spune

   D na CERASELA Foarte Bine Argumentat ! Numai dati mi Voie sa va Contrazic cu privire la un Aspect : Un Caine , e DREPT Te poate musca , Deranja uneori ptr anumite perioade de timp ,prin scheunat , latraturi de aiurea , DAR NICIODATA , Eu cel putin nu am auzit Ca un CAINE sa si BATA Stapanul ori sa l Scoata Afara din CASA pe , in diferite conditi Atmosferice ori Pricini ! NU Sunt Aberatii si Nici EX din nu s ce tari , Judete , Ci de la NOi din NT , citisem recent un caz cu un Batran Tata ,scos afara din casa si batut de propriu Fiu ! Daniel parca ii spunea , DECI REAL nu Fantasmagorii , cred ca nu Publica Nimeni ,fara a Verifica REALITATEA ! Deci uneori Cainii sunt mai de inteles decat RASA Umana de care faceati Trimitere ,

  3. Maria Mitroiu spune

   Ia uite ce filozoafă te-ai făcut cu dezbateri si timpenii!!! Tu nu ești creată tot de Dumnezeu? Oare de ce te-aș pune pe o treaptă cu mine sau cu oamenii umani???

  4. Gigy Si Mary spune

   Corect,dar nimeni nu zice ca toti cainii sunt rai,ci unii din ei care ataca si chiar omorî un copil. Ca si în cazul lui Ionut de 4 anisori care în urmb cu 2 ani a fost sfasiat si omarat de o haita de caini. Iar la aceasta tragedie a fost martor si fratiorul lui de 5-6 anisori nu mai stiu exact care pe mine ma marcat si nu pot uita acea zi!

 52. Elena Ciausu spune

  Ambele cazuri câinii maidanezi și copiii cu probleme trebuiesc rezolvate de cei care ar trebui să răspundă pt primesc salarii din banii noștri și ar fi bine să justifice.

 53. Vukovik spune

  SIMPLU ! Scosi ,, Apasii ,, care au Distrus in Valeni ,acele Containere , Iar Containerele respective , compartimentate in asa fel , incat sa iasa cateva tarcuri ,in care sa fie pusi Cateii respectivi , macar Astia Nu Distrug , tot pe unde Trec , Problema Hranei , la Fel de Simplu , Trebuie infiintat un altfel de PROTAN , care ce Colecteaza din magazinele Mari , ca alimente Expirate ptr Neutralizare , sa fie duse o parte si la Adaposturile comunitare , Nu facute Smenuri cu ele , ajunse din nou subt alt format in comert , in loc sa fie duse ptr consum la niste fiinte care Nu au alta Vina decat ca s au nascut pe Strazi .

 54. Claudiu Ignat spune

  Cum ar trebui rezolvata problema minorilor care talharesc batrani si femei in Piatra-Neamt….ASTA DEZBATERE

  1. Dan Militaru spune

   Într-adevăr o problemă de luat în considerare.

  2. Militia Politia spune

   Făcut un adăpost de animale și pe ăia mici închiși cu câinii. Am rezolva ambele probleme… 😀

   1. mihaela spune

    am gasit rezolvarea tuturor problemelor

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate