Criza, domnule, criza…

0

Criza economica mondiala a zguduit din temelii oranduirea capitalista si a cuprins si tara noastra. Chiar de la inceput, criza, cu toate caracteristicile ei, a declansat puternice greve si nemultumiri in randul populatiei. Aparitia colapsurilor financiar-bancare, a falimentelor, a concedierilor in masa, cat si a cunoscutelor curbe de sacrificiu au condus la inrautatirea considerabila a conditiilor de viata a oamenilor. Sute de romani someaza: in fruntea cortegiului celor care nu au unde sa isi utilizeze bratele sunt muncitorii necalificati.

Situatia aceasta este tragica, mai ales acum, cand mai toate institutiile, din cauza lipsei de cerere pe piata, stagneaza, lucrand doar cateva zile pe saptamana doar cu o singura echipa. S-au inregistrat numeroase greve in scopul obtinerii unor revendicari referitoare la Codul Muncii.

In perioada crizei, numarul salariatilor a scazut considerabil, iar salariile au scazut mult, de asemenea. Pentru pregatirea demonstratiilor, sindicatele au elaborat un manifest care a fost raspandit in randul locuitorilor din orasul Piatra Neamt si judetul Neamt si mai ales al celor care lucreaza in exploatarea si industrializarea lemnului. Sindicatele vor manifesta pentru aplicarea reala a zilei de 8 ore si a legii zilei de odihna pentru restabilirea drepturilor constitutionale, amnistie generala politica si militara, o larga asigurare impotriva somajului.  Daca avem in vedere ca inceperea aplicarii curbelor de sacrificiu si iesirea din criza pe seama oamenilor din campul muncii sunt o preocupare a exploatatorilor, ne putem da seama cat de prezenta devine satisfacerea revendicarilor sindicatelor.

Manifestele raspandite in toate unitatile au adus in orasul Piatra Neamt numerosi oameni din  orase si zonele rurale care au cerut satisfacerea dezideratelor. Fata de intensele manifestari, politia a intervenit brutal, arestandu-i pe cei care au difuzat manifestele.

Dintre toate problemele la ordinea zilei, aceea care preseaza cel mai mult astazi este dorinta de ieftinire a traiului. Ieftinirea painii este un deziderat imperios al gurilor flamande pe care edilii ar trebui sa il realizeze. Orice intarziere este in detrimentul unei intregi populatii nevoiase. Starea de mizerie a populatiei s-a accentuat tot mai mult pe masura ce criza economica s-a amplificat: aproape ca nu este ziar, indiferent de orientarea sau de pozitiile pe care le apara, care sa nu evidentieze, sub o forma sau alta situatia tot mai dificila a celor care muncesc. Un ziar scria „Nu stim criteriul de judecata care a antrenat actuala conducere sa scumpeasca painea...”. Alt ziar spunea „Mor copii din cauza mizeriei si ignorantei. Mor copii pentru ca mama insarcinata nu se alimenteaza suficient, munceste prea mult, are o boala pe care o trece copilului drept mostenire naste inainte de vreme, nu merge la medic… Mor copii pentru ca sunt prost ingrijiti, la sate sunt lasati in grija Domnului, in arsita soarelui, purtati prin praf, ploi, bolnavi, dar descantati si indoiti cu buruiene de leac…

In campania electorala din Piatra Neamt trebuie sa tinem seama de unele greseli ce au fost facute in trecut…

Morala: Daca randurile de mai sus v-au facut sa credeti ca discutam despre criza din prezent, din 2008 incoace, ei bine, textul este o adaptare preluata dintr-o carte comunista a anilor ’70, o monografie a orasului Piatra Neamt, scrisa de V. Gherasim si I. Marin, care a tratat problema crizei anilor 1929-1933. Cam asa vedeau comunistii criza din perioada interbelica… Nu-i asa ca suna cunoscut?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate