Crima din spitalul din Piatra-Neamț. Părțile vătămate puse la plată, spitalul absolvit de vină de procurori și judecători

0

Pe 10 ianuarie 2020, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului din Piatra-Neamț, Anca Patriche, care obținuse recent funcția prin concurs, a fost omorâtă prin înjunghiere cu multiple lovituri de cuțit de către soțul ei, Sebastian Dumitru Patriche, aflat în vizită la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Momentul descoperirii crimei nu a permis resuscitarea victimei. Se pare că autorul crimei a stat cu victima în cabinet pentru a se asigura că pierderea de sânge este masivă. Crima a avut loc în cabinetul victimei, situat la etajul II al spitalului, aceasta fiind asistent pe Chirurgie. Anca Patriche a fost omorâtă cu „un cuţit cu lungimea totală de 35 cm, mâner din plastic de culoare neagră cu lungimea lamei de 22 cm, prins în trei nituri metalice”, după cum se arată în decizia instanței care a prezentat probele din dosar.

Personalul medical a observat că autorul crimei avea urme de sânge în momentul în care a ieșit din cabinet. Mai multe cadre medicale (cel puțin șase) au făcut tot posibilul pentru a resuscita victima, însă pierderea de sânge și leziunile foarte grave au făcut imposibil acest lucru.

Victima era o persoană discretă, foarte apreciată pentru calitățile sale profesionale, iar cei mai mulți dintre colegi nu știau ce se întâmplă în viața personală. Se pare că cei doi se aflau în proces de divorț. Victima avea 49 de ani, iar criminalul, în vârstă de 50 de ani, a ajuns în custodia polițiștilor.

„Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că, în unitatea medicală din Piatra Neamț a fost înjunghiată o femeie. Din cercetările preliminarii efectuate a reieșit că, un bărbat de 50 de ani, din Piatra Neamț, și-ar fi înjunghiat mortal soția de 49 de ani. Persoana bănuită de comitarea faptei se află în custodia polițiștilor. De precizat este faptul că victima nu solicitase ordin de protecție față de acesta. De asemenea, în prealabil, nu ar fi depuse sesizări privind posibile acte de violență. Cercetarea la fața locului este în desfășurare și se realizează sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț. În urma administrării probatoriului, procurorul competent pentru soluționarea cauzei va dispune o măsură preventivă față de cel în cauză. ”, a transmis IPJ Neamț în ziua fatidică.

Precizăm că o persoană a reușit să intre în spital cu un cuțit cu care a comis o crimă, fără ca nimeni să suspecteze nimic.

În urma controalelor, Spitalul a conștientizat că sunt, totuși probleme, motiv pentru care, printr-un comunicat de presă, s-a transmis că se vor lua următoarele măsuri:

  • imediat,  montarea  unui  sistem  de  control  acces  la  usile  secundare  de  la principalele pavilioane, respectiv la Pavilionul Chirurgical si Pavilionul Interne;
  • revizuirea  Analizei  la  Risc  de  Securitate  Fizica,  conform reglementarilor impuse de O.M.A.I. nr.9/2013;
  • refacerea Planului de paza al obiectivului, cu stabilirea exacta a atributiilor specifice fiecarui post;
  • instalarea de camere de luat vederi de inalta rezolutie, care sa supravegheze toate  caile  de  acces  (principale si secundare)  atat  la  exterior  cat si la interior, conform dispozitiilor H.G.R. nr.301/2012;
  • usile de acces secundare si principale vor fi prevazute cu sisteme de inchidere care sa prezinte deschiderea lor doar din interior spre exterior, iar din exterior spre interior cu cheie sau cartela; in timpul orelor de vizita se vor putea deschide si din exterior, fara cheie sau cartela, conform prevederilor H.G.R. nr.301/2012.
  • Cu titlu de recomandare, au fost prevazute urmatoarele:
  • implementarea unui sistem de control acces electronic a vizitatorilor pe toate caile de acces principale in cladiri (similare cu cel din aeroporturi) care scaneaza bunurile si obiectele vizitatorilor;
  • infiintarea  unui post nou de paza mobil, care sa patruleze in toate sectiile medicale  cu acces vizitatori; pentru  Ambulatoriul  de specialitate,  infiintarea  unui post de paza mobil, care sa patruleze in toate culoarele obiectivului; pentru Spitalul vechi, infiintarea unui post de paza mobil cu patrulare pe toate etajele.

Pe 9 martie 2021, Tribunalul Neamț a dat prima sentință în cazul crimei. Inculpatul a primit 24 de ani de închisoare pentru omor calificat. Judecătorii de la Neamț au mai obligat inculpatul să plătească suma de 10000 lei cu titlul de daune materiale şi a sumei de 375000 euro ( în echivalent lei la data plăţii) cu titlul de daune morale pentru una dintre părțile vătămate. De asemenea, Spitalul Județean de Urgență Neamț a fost considerat responsabil civil și a fost obligat la plata sumei de 125.000 euro ( în echivalent lei la data plăţii) cu titlul de daune morale.

Pentru o altă parte vătămată, instanța a dispus obligarea inculpatului la plata sumei de 10.000 lei cu titlul de daune materiale şi a sumei de 187.500 euro ( în echivalent lei la data plăţii) cu titlul de daune morale. Pentru aceeași parte vătămată, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost obligat la plata sumei de 62500 euro ( în echivalent lei la data plăţii) cu titlul de daune morale. Inculpatul are sechestru pe bunuri și a fost obligat achite statului suma de 6000 lei cheltuieli judiciare (din care 3000 lei din faza de urmărire penală).

Sentința a fost atacată la Curtea de Apel Bacău de părțile vătămate, inculpat, Spitalul din Piatra-Neamț, dar și de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț. Astăzi, 19 noiembrie 2021, instanța de la Bacău a dat o sentință discutabilă, dar definitivă.

Curtea de Apel a respins apelurile părților vătămate (rudele victimei: mama și fiul) și, mai mult, le-a obligat pe cele două persoane să plătească 600 lei fiecare, cheltuieli judiciare către stat.

Partea interesantă a sentinței este aceea că judecătorii de la Bacău au admis apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, inculpat, partea responsabilă civilmente Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Neamţ cu privire la: greşita obligare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ la plata de daune morale; cuantumul despăgubirilor morale; greşita obligare a inculpatului la plata despăgubirilor materiale către părţile civile.

Astfel, instanța din Bacău desfiinţează sentinţa penală a judecătorilor de la Neamț și a înlăturat obligarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ la plata de daune morale. De asemenea, a înlăturat și obligarea inculpatului la plata despăgubirilor materiale către cele două părți vătămate. Mai mult, s-a redus cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul către o parte civilă, de la 375.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii) la 200.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii) și către cealaltă parte civilă de la 187.500 euro (în echivalent în lei la data plăţii) la 100.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii).

Pedeapsa cu închisoarea a fost menținută.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate