Consiliul Local a votat desființarea Parcului Zoo. Promisiuni ferme că animalele vor ajunge în condiții mult mai bune

4

Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Andrei Carabelea de desființare a Parcului Zoo din Piatra-Neamț și de transformare în Grădină Publică a fost votat de consilierii locali în ședința de astăzi, 22 aprilie. Prezența animalelor din această zonă va deveni istorie din luna august 2021.

Am aflat oficial (click aici) că nu există niciun act care să poată dovedi că acel teren ar fi fost donat de Nicu Albu, ci, din contra, au apărut de la arhive niște documente care spun că terenul a fost luat de la altcineva și nu există nicio obligativitate ca pe el să fie Parc Zoo. Deci, tot ceea ce ați auzit de la primarii dinainte, de la cei care au administrat acest teren și de la toată presa sunt minciuni. Terenul este liber de sarcini și se poate face orice cu el.

Am atras atenția încă de ieri (click aici) că ne vom opune categoric desființării Pacului Zoo până când animalele de aici nu sunt relocate în siguranță și în condiții cât mai apropiate de cele din mediul natural.

Această discuție a pornit de la faptul că decizia de schimbare a destinației spațiului este argumentată de inițiatorul proiectului, primarul Andrei Carabelea, prin ideea că „este necesar a se lua măsuri în vederea reorganizării spațiului pe care există Parcul Zoologic, asigurarea unor adăposturi corespunzătoare pentru animalele existente în parc (în sensul TRANSFERULUI CĂTRE ALTE GRĂDINI ZOOLOGICE, PARCURI ZOOLOGICE) ceea ce va duce la îndepărtarea mirosurilor neplăcute și transformarea parcului zoo în grădină publică în conformitate cu prevederile legislative în vigoare.”

În proiectul de hotărâre se spune doar că se va recurge la „TRANSFERULUI CĂTRE ALTE GRĂDINI ZOOLOGICE, PARCURI ZOOLOGICE”. Nimic concret legat de parteneriate specifice, punctuale, cu ONG-uri sau un interes accentuat către bunăstarea acestor animale care pot fi relocate în sanctuare, eliberate în natură sau chiar oferite spre adopție ca animale de companie, unde este cazul.

A circulat și o petiție inițiată de Agent Green, cu peste 1000 de semnături – click aici, care precizează că în parcul zoo sunt 174 de animale, unele dintre ele având nevoie de condiții speciale de îngrijire și adăpostire: macac, lame, râși, ratoni etc. Nici petiția de la Agent Green nu arată foarte clar și ce soluții de transfer sunt pentru aceste animale pentru ca ele să ajungă în condiții net superioare parcului zoo din Piatra-Neamț, însă susține demersul.

Prin urmare, odată cu citirea proiectului pe ordinea de zi în cadrul ședinței, consilierii locali au luat cuvântul și au făcut o serie de precizări în acest sens.

Un consilier local PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi a ședinței proiectul de închidere a parcului zoo:

„Din partea consilierilor PSD, PMP și ALDE propunem retragerea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței actuale.”

Președintele de ședință a precizat că retragerea proiectului o poate face doar inițiatorul, respectiv primarul Andrei Carabelea, care a declarat:

„Nu poate fi un amendament la un proiect retragerea acestuia. Retragerea acestui proiect nu este o opțiune pentru mine pentru că în situația de față a nu lua o decizie este cea mai proastă decizie. Acest vot poate deveni un vot istoric ca să aducem o Grădină Publică dintr-o epocă  mult trecută într-o fază de actualitate. Avem un proiect de colaborare cu Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” care printre obiectivele sale vizează  și transformarea acestui obiectiv în Grădina Publică Nicu Albu.

Trebuie să dăm o notă de modernitate și în același timp să nu mai chinuim niște animale într-o închisoare pentru că, nu știu când ați fost dumneavoastră ultima dată în Grădina Zoologică, dar acolo nu există condiții decente și, iertați-mă, dar adesea avem ocazia să observăm aspectul de kitsch acolo. Din punctul meu de vedere, pentru ca Piatra-Neamț să devină un oraș modern trebuie să renunțăm la orice poate aduce o etichetă negativă orașului nostru. Am observat că există oarece reținere în spațiul public în legătură cu acest proiect.

Grădina Publică este domeniul public al municipiului Piatra-Neamț și așa va rămâne. Eu și dumneavoastră suntem garanții acestui lucru. Nu există interese ascunse cu privire la acest spațiu și nici nu vor fi. Haideți să dăm o notă de modernitate și să avem un gest asumat astăzi fiecare dintre noi. Cine vrea să facă pasul înainte și cine vrea să bată pasul pe loc?”

Consilierul local PSD a cerut totuși o serie de lămuriri, bine punctate, după cum urmează:

„Problema principală sunt animalele închise. Citiți și dumneavoastră comunicarea transmisă de Agent Green care e tocmai în susținerea proiectului propus. Ideea e că și acolo se scrie că sunt 174 de animale închise în Grădina Zoologică. Noi nu am dori ca aceste 174 de animale să stea închise în alte grădini zoologice și doar să ne spălăm pe mâini de o responsabilitate de a nu avea un oraș cu o pată neagră așa cum bine ați menționat dumneavoastră, și oarecum justificat.

Adică am înțeles din acea informare pe care o are Agent Green că ne dădeau ca exemple faptul că s-au mutat urșii într-o rezervație naturală. Eu mă întreb unde o să găsim noi rezervație naturală pentru lame în România?

Tot așa, încerc să pun niște întrebări în sensul că dacă dintr-o cușcă din Parcul Cozla din Piatra-Neamț de 100 mp mutăm animalul la altă grădină zoologică ce are 110 mp… nu știu dacă e ceva schimbat. Până la urmă înțeleg că motivația acestui proiect este faptul că aceste animale nu au condiții proprii.

Repet, dacă noi ne spălăm pe mâini și le mutăm în alte orașe, nu știu dacă e bine. Nu ar trebui o fundamentare mai clară? Evident, dacă proiectul trece, noi o să fim interesați ce se întâmplă și să observăm dacă această modificare a fost justificată.”

Andrei Carabelea a precizat că mai multe organizații și-au oferit sprijin (nu a spus și ce organizații) și că, de asemenea, dr. Liviu Harbuz, consilier local PRO România, se va implica în această mutare:

„Am să menționez doar atât. Imediat după ce a apărut în spațiul public ideea transformării Grădinii Zoologice în Grădină Publică, numeroase organizații specializate s-au oferit să ne asigure asistență tehnică specializată și profesionistă pentru a ne asigura că animalele vor avea o șansă și o soartă mult mai bună decât în momentul de față. De asemenea, vreau să fac apel la toți cei care doresc să se implice în proiectul transferului animalelor de la Piatra-Neamț… și în acest sens am avut discuții cu unul dintre colegii noștri, domnul Liviu Harbuz, și văd că dorește să intre în discuție.”

Dr. Liviu Harbuz, medic veterinar de profesie, a venit și cu soluții concrete și foarte bune pentru aceste animale, motiv pentru care îi mulțumim pe această cale și precizăm că îl vom susține în demersurile sale, conform discuției avute cu domnia sa:

„Avem o strategie de relocare a fiecărui animal, TOT LA ZĂRNEȘTI. Eu sunt în board-ul de conducere al rezervației de urși de la Zărnești unde de 1 an de zile avem și o fermă – școală pentru copii unde pot vedea animale în libertate. Practic acolo noi vorbim de 120 de hectare, deci nu vor mai sta în cuști. Bineînțeles, vor sta de exemplu în cuști ratonii, dar vorbim de cuști mari în zonă amenajată cât toată grădina zoologică de la Piatra-Neamț. De fapt nu e o grădină zoologică la Piatra-Neamț, este o menajerie.

Din punct de vedere al sănătății, relocării și respectării principiilor de bunăstare a animalelor, eu mă ofer garant pentru acest transfer.

Dar aș vrea să precizez că avem două tipuri de proprietate acolo. Este societatea comercială care are în proprietate un număr de animale și căreia nu putem să îi dispunem proprietarului ce să facă cu acele animale. Și mai sunt animalele în proprietatea primăriei pentru care eu mă angajez de astăzi că vor fi relocate la Zărnești, în Sanctuar.

Aseară am vorbit și cu ziaristul care a publicat ieri articolul, cu domnul Iosub, și am decis ca împreună să încercăm să îl convingem pe domnul acela, să găsim resurse financiare și să îi cumpărăm animalele ca ele să fie relocate tot în condiții de bunăstare și tot în sanctuare. Am mai vorbit cu încă două sanctuare. Singura problemă este maimuța (… să ne facem poze cu maimuța…), un macac. În momentul de față pentru această maimuță nu avem o soluție. Am vorbit cu directoarea grădinii zoologice din București, se va căuta o soluție.”, a declarat dr. Liviu Harbuz în ședința de consiliu local.

În cadrul ședinței, o doamnă consilier local PMP a adus în discuție problema că există copii care nu vor mai putea avea acces la grădina zoologică pentru a vedea animalele. Aceasta a precizat că nu toți părinții vor avea posibilitatea să își ducă micuții la Zărnești sau București pentru a vedea animale deosebite din cauza distanței și costurilor. De asemenea, aceasta a spus că unii copii se bucură la vederea animalelor și a sugerat menținerea spațiilor pentru animale cu o amenajare mai bună și că ar trebui avute în vedere bucuria și interesul copiilor, prin eliminarea kitsch-urilor și menținerea animalelor.

Primarul Andrei Carabelea a contrazis-o, spunând că nu toți copiii se bucură la vederea animalelor chinuite în cuști. „O fetiță a venit plângând la mine și mi-a arătat niște broscuțe moarte. Nu toate emoțiile pe care le vedem la copiii noștri sunt pozitive.”

Dr. Liviu Harbuz a mai punctat: „Noi trebuie să îi educăm etic pe copii, nu să invocăm copiii când vorbim de bunăstarea animalelor, care este un principiu de civilizație și educație. De exemplu, ratonul este un animal nocturn. Puteți merge în fiecare zi la grădina zoologică. Nu o să îi vedeți. Sunt 4 ratoni care stau inactivi, ascunși și pe care nu îi vede nimeni. Avem căprioare, vulpi și urși în parcurile naturale din Neamț.”

Acestea fiind spuse, proiectul de hotărâre a fost votat de consilierii locali și, conform amendamentului propus de un consilier ALDE, se garantează păstrarea denumirii „Nicu Albu”. În câteva luni, animalele vor fi relocate și vom monitoriza cu atenție desfășurarea transferului. Mulțumim tuturor celor implicați și care au adus în discuție problemele de etică în această situație, au pus și vor pune bunăstarea animalelor pe primul loc.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Clau spune

    Am mai postat si la alt articol, dar cenzura, pardon moderarea, nu l-a acceptat.

    Sunt de acord cu inchiderea gradinii zoo, care numai gradina zoologica nu se putea numi.
    Custi cu iepuri crescuti pentru „administatori”, mai multe buticuri/terase/tarabe/cafea/jocuri electronice la pahar decat animale, iazul secat de cativa ani buni, preturi nesimtit de mari pentru acces, foisor care sta sa pice.
    Iar singurele animale care au ramas, isi doresc un trai normal, vedeti in Brasov cat spatiu are un animal din gradina ZOO, nu mai vorbesc de habitaclu cat mai aproape de realitate, nu o balta si pietre pentru urs.

  2. ionut ionut899 spune

    Sa se faca gradina pe dealul Carloman. Cum este posobil sa ramanem fara o gradina zoo ? Chiar ca ajungem.ca Buhusi..

  3. Teo spune

    Cred ca domnul primar nu are copii, nu vrea si nici nu-i plac copii. Aceasta gradina zoologica era printre putinele locuri din oraş unde se poate merge cu un copil mic. În loc vom avea o gradină de vară….încă o crâşmă ne lipsea în oraş. În frumosul nostru oraş montan turistic s-a gândit cineva din primărie ca nu există un parc in care să te poţi plimba, să poţi sta pe o bancă sau pe iarbă si citi o carte? Nici copacii nu va mai plac, in fiecare primavara sunt taiati salbatic, totul spre binele nostru, se pare. Daca tot e amenajata ca si gradina zoo, pentru copii ar fi interesantă un parc cu câteva animale domestice pe care să le poate vedea de aproape, eventual să le poată hrăni ….. Nu toţi copii mai au bunici la ţară şi posibilitati sa mearga frecvent in parcurile zoologice din tara.

    1. Mel spune

      Animalele NU trebuie sa fie tinuti in conditii jalnice, in cotete, ca sa se distreze copii pe seama lor. Daca vreti sa aratati animale la copii, sunt documentare foarte bune in acest sens. Mai bine ii explicati ca animalele nu sunt pentru distractia lor si ii invatati sa-i respecte. Ca si adult trebuie sa realizati ca nu este normal ca un leu sa stea intr-o cusca de cativa metrii patrati, nici maimutele si nici pestii sau serpii. Copilul si daca vede animalul respectiv, nu invata nimic despre caracterul lui, dar parintii pot face o poza faina cu copil si leu, pe care apoi sa o posteze pe social media.
      Suntem in secolul 21, a sosit timpul sa ne documentam putin si sa nu privim doar beneficiile noastre, ci sa avem grija de mediul inconjurator si de animale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate