Concurs între prefect și aleșii locali: „Cine convinge cât mai mulți pacienți să doneze plasmă convalescentă la Neamț?”

0
Florin Hozoc

Florin Hozoc, donatorul aparatului de plasmafereză de la Neamț, a declarat că inițial a fost extrem de reticent în a dona acest aparat care poate salva viața pacienților cu forme severe ale COVID-19 în orașul său natal. A fost nevoie de 5 telefoane insistente, unul primit de la viceprimarul Bogdan Gavrilescu și patru de la președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, pentru ca Florin Hozoc să accepte ideea de a sprijini comunitatea din care a plecat. Și a făcut-o.

Blocaje în primirea donației: de ce să NU facem….

Din păcate, sprijinul oferit județului Neamț și șansa unică de a salva vieți printr-o procedură recunoscută în cele mai importante studii de specialitate pe plan internațional că reduce semnificativ mortalitatea pacienților grav bolnavi de COVID-19 au fost greu acceptate pe plan local.

După o lună de bâlbe și blocaje procedurale, mai ales la nivelul Centrului de Transfuzie Piatra-Neamț, pentru care Florin Hozoc cere demiterea directorului Victoria Marin care, spune domnia sa, a căutat metode pentru care să NU facă plasmafereză, aparatul este instalat la Neamț și a prelevat luni primele doze de plasmă de la pacienții convalescenți (click aici pentru poziția dr. Victoria Marin). Contractul prevede ca acest aparat să facă minim 65 de prelevări de plasmă într-o lună, iar 1 pacient poate dona 3 doze de plasmă la fiecare două săptămâni, deci în medie 9 doze de plasmă în perioada în care anticorpii sunt prezenți în organism după vindecare.

Plasmafereza, net superioară prelevării clasice de plasmă prin donare de sânge

Spre deosebire de prelevarea de plasmă prin metoda clasică, respectiv donarea de sânge o dată la două luni și extragerea unei singure doze de plasmă prin centrifugare, prin plasmafereză pacienții convalescenți pot dona o cantitate mult mai mare de plasmă mult mai des, deoarece procedura permite reîntoarcerea în organism a celorlalte celule (leucocite, celule roșii) care se refac mai greu, și doar extragerea plasmei care se reface în 48 de ore.

Florin Hozoc precizează pe site-ul său că unii directori din centrele de stat de transfuzie preferă să colecteze plasmă prin donare de sânge integral (în pungi cumpărate tot de la Hemarom SRL), doar ca să nu pună în pericol afacerea Hemarom SRL. Acesta a mai precizat că la Neamț, plasmafereza NU COSTĂ NIMIC. Aparatul este pus la dispoziție gratuit, sunt 1000 de kituri gratuite pentru prelevare de plasmă, iar întreținerea și reparațiile sunt oferite gratuit de firma lui Florin Hozoc.

Asta deși prin donarea de sânge se pierd nu doar 2 doze de plasmă, ci chiar 8 doze, care înseamnă 8 vieți care puteau fi salvate. Când se donează sânge, se pot obține doar 200 ml de plasmă, în loc de 600 ml, ca la plasmafereză. Mai mult, după o donare de sânge donatorul poate reveni la o nouă donare doar după ce trec 2 luni, timp în care dispar anticorpii anti-SARS-Cov2.

La donarea de plasmă realizată cu ajutorul echipamentului donat, se colectează 3 doze de plasmă (600 ml) iar donatorul poate reveni la fiecare două săptămâni, astfel că el poate dona de cel puțin 2-3 ori, respectiv poate dona 9 doze, ce pot salva 9 vieți.” arată Florin Hozoc.

De ce sunt importante mai multe doze de plasmă de la același pacient

Florin Hozoc a mai precizat că avantajul mai multor doze de plasmă de la un sigur convalescent previne reacțiile adverse la pacientul transfuzat care are, spre exemplu, nevoie de 2 sau 3 doze de plasmă. În cazul prelevării clasice, cu o singură doză de plasmă de la un pacient, dacă persoana internată la ATI are nevoie de 2 doze de plasmă se ajunge la situația în care să fie politransfuzat, deci să primească plasmă de la 2 pacienți convalescenți diferiți și atunci reacțiile adverse pot fi severe. De asemenea, avantajul prelevării prin plasmafereză permite stocarea unei cantități mai mari, prin congelare, pentru valul doi de pacienți.

Donatorii eligibili, rugați să salveze vieți

Plasmafereza, deși este o metodă veche de multe decenii, este o procedură necunoscută și de multe ori greu acceptată de personalul din centrele de transfuzii, dar și greu de înțeles de către donatori. Din acest motiv, s-a făcut un apel public la donatorii eligibili, care sunt în baza de date a spitalului, să vină să doneze din proprie inițiativă, deoarece pot salva multe vieți.

Concurs între prefect și aleșii locali, pentru a convinge măcar 1 donator pe zi să vină la centrul de transfuzie Piatra-Neamț pentru plasmafereză

Florin Hozoc, viceprimarul Bogdan Gavrilescu și prefectul George Lazăr / FOTO: George Lazăr

„Cred că este important ca toți acești oameni care reprezintă comunitatea să ia de la domnul director al spitalului lista cu cei vindecați, să împartă această listă la 4, să ia o parte domnul prefect, o parte domnul viceprimar, o parte domnul președinte al CJ Neamț, o parte domnul primar și să îi sune pe acești oameni,  nu să o lase pe noua șefă a centrului de transfuzie sau pe doamnele de acolo. Una e când te sună prefectul, sau primarul, sau viceprimarul sau președintele de CJ Neamț, și îți spune că această comunitate are nevoie de tine, că această comunitate care poate te-a ajutat să te vindeci are nevoie să te duci la centrul de transfuzie și să donezi anticorpii care pe tine te-au salvat, pentru că există oameni care nu pot fi salvați decât de această donație a ta și vă garantez că orice om sunat de primar, de președintele de CJ Neamț, de viceprimar, de prefect va reacționa altfel decât dacă este sunat de un simplu funcționar de la centrul de transfuzie. Se va gândi de două ori înainte să refuze.

Acesta este rolul comunității și puteți fi un exemplu de cum se mobilizează o comunitate locală pentru a-și salva pacienții critici. Veți fi un exemplu dacă fiecare dintre voi veți reuși să convingeți zilnic unul din cei pe care îi aveți în listă. Asta înseamnă minim 4 donări de plasmafereză într-o zi și nu va mai exista niciun om în ATI care să nu beneficieze de această terapie care reduce mortalitatea de 4 ori, conform studiilor.

Vă încurajez ca în fiecare dimineață, în timp ce beți cafeaua la birou, să luați lista de la spital și să sunați acești donatori și să le aduceți aminte, așa cum ați făcut cu mine și ați insistat să vă aduc acest echipament aici până când după 5 telefoane l-am adus, la fel, insistați de 5 ori la respectivul pacient vindecat. Sigur va face ca mine, își va aduce aminte că este dator să doneze pentru ca alții să poată supraviețui.

Asta înseamnă să ne gândim la salvarea vieților unor oameni, să renunțăm la confortul de a bea cafeaua în liniște, așa cum ar fi trebuit să facă și doamna de la centrul de transfuzie. E confortabil să nu înveți nimic, să faci ce ai făcut ani de zile, să nu te deranjeze nimeni, dar te gândești că poate acel om intubat la ATI este o rudă de a ta și ai putea să salvezi o viață.

Este un început în care comunitatea nemțeană care deși pare că a avut o problemă în a accepta această terapie poate deveni un exemplu de mobilizare în care prefectul, primarul, viceprimarul, președintele de CJ Neamț vor face un concurs: cine a reușit să convingă cei mai mulți donatori și să salveze cât mai multe vieți. Mi-aș dori ca la sfârșit să avem cel mai mare număr de donatori de plasmă convalescentă aici la Piatra-Neamț.”, a declarat Florin Hozoc.

Vă invităm să urmăriți site-ul domnului Florin Hozoc pentru a înțelege importanța donării de plasmă: www.hozoc.com.

Declarațiile complete, mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate