Concluziile unui circ fără pipițe la Casa sindicatelor din Piatra-Neamț

0

Un eveniment găzduit sâmbăta trecută, de Casa sindicatelor (poreclită a fi de cultură) din Piatra-Neamț, a îmbinat în final bucuria copiilor cu nedumeririle cronicizate în privința funcționării așezământului cu pricina. Potrivit afișului, Bimbo Show invita la Cat Show prezentat de Teatrul pisicilor București.

Vesela limbă engleză

De la citirea afișului s-au tras primele comentarii vesele. Bolnavi de englezisme folosite fără discernământ, alor noștri le scapă farsele jucate de o limbă în care suck, dick, lick au și alte înțelesuri în argou (slang), intrând în familia dominată de fuck. Așa se face că Bimbo Show înseamnă de fapt spectacol cu pipițe. Lesne de imaginat câți au râs cu lacrimi, din moment ce invitația era deschisă unui public larg, de la pitici la bunici. Bine că au scris mai jos Cat Show, nu Pussycat Show, că se găseau unii să rețină doar pussy, dacă tot vorbeam de pipițe și slang.

Ce să vezi, cele două reprezentații erau anunțate inițial la Sala de festivități a Colegiului Național „Petru Rareș”:

Asta mai lipsea ca manifestare asociată calendarului de acțiuni dedicate împlinirii a 150 de ani de la înființarea celebrei noastre școli. (În treacăt fie vorba, se cuvin sincere „felicitări” autorităților reunite cărora nu le-a trecut prin cap să decreteze acest an drept Anul „Petru Rareș”.) Episodul cu colegiul s-a închis repede, directorul Grigoruță Oniciuc refuzând semnarea contractului de închiriere. Dar trebuia găsită o soluție fiindcă întâlnirea cu porumbei, căței, baloane de săpun, rața matematician și multe mâțe, plus un clovn simpatic și o dresoare atrăgătoare, fusese promovată deja în școli.  

Rolul de gazdă a fost acceptat de vestita Casă a sindicatelor. După ce a redeschis sala mare în vară, pentru o piesă de teatru neurmată de alte spectacole, așezământul trăiește netulburat, odată ce a depășit emoțiile conflictului cu legalitatea funcționării.

Ce nu se scrie… nu se fluieră!

Reamintim că generalul de brigadă Ioan Nițică, inspectorul-șef al ISU Neamț, declara că sala (și implicit clădirea) nu necesită autorizare pe linie de securitate la incendiu întrucât, între timp, adică de la suspendarea activității în noiembrie 2015, nu s-au efectuat modernizări. Pe ei îi interesa să verifice la ora spectacolului de teatru doar existența și funcționalitatea căilor de acces/evacuare. Au inventariat cum au inventariat hidranții dubioși și au rămas cu îndrumările.

În articolul de atunci arătam că „în situația realizării unor lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației construcției sau amenajării există obligația reluării procesului de autorizare și/sau avizare. Nu faci lucrări, rămâne ca înainte. În cazul nostru, (…) <<ca înainte>> nu înseamnă vechea autorizație. Înseamnă nicio autorizație! Nu au ce încălca, nu ai ce le suspenda. Da, Casa Sindicatelor nu are autorizație de securitate la incendiu! Asta pentru că la vremea când a început să funcționeze nu exista această autorizație. Pare incredibil, dar e perfect legal”. Și continuam: „Nebunia legislativă capătă proporții după ce afli că, de-a lungul anilor, puteau face liniștiți modificări (compartimentările se subînțeleg) și schimbări de destinație pe bucăți dacă în banalul certificat de urbanism nu se cere măcar un pârlit de aviz ISU! Asta dacă s-au deranjat pentru certificatul cu pricina (…)”.

Din vară, liniște totală. Oricum, degeaba te descarci numai pe reprezentanții locali ai Casei, câtă vreme răul este întreținut de sus, de la Asociația națională a caselor de cultură ale sindicatelor, unde director este Adrian Boaje, director și peste Sind România. O țară întreagă l-a urmărit în reprezentație, duminică, la emisiunea „România, te iubesc!” pe Pro TV, când încerca să se dea nevinovat de distrugerea celebrei stațiuni Soveja, altfel un subiect în care – incredibil?! – președintele Marian Oprișan de la Vrancea chiar are dreptate.

În căutarea unor protectori care nu văd, nu aud

Veritabila imunitate de care beneficiază Casa din Piatra-Neamț acoperă inclusiv nesimțirea, cu toate derivatele ei superioare ca gravitate. Mărturie stau fotografiile următoare:

Tencuiala căzută de pe zidurile măcinate e recent surpinsă, ce-i drept, în ce a rămas din curtea interioară, pe calea de evacuare de urgență care duce spre o poartă sub lacăt. Mai cade și în față, nicio grijă. Sâmbătă însă, pe calea de evacuare au ajuns spectatori neîndrumați corect.

Pică ceva, nu pică?

Cât privește Bimbo Show, produs de un SRL din Ilfov, copiii s-au bucurat și au fost încântați de o reprezentație clasică, onestă și muncită, susținută de profesioniști, la un preț generos (15 lei). Cel puțin pentru ora 16, sectorul central al sălii se umplea văzând cu ochii.

La drept vorbind, deși sala de festivități de la „Petru Rareș” nu se potrivea deloc, măcar aveau lumini ca lumea. Ultima pisică dintre cele de la final, toate purtând nume de personaje din serialul Las Fierbinți, abia se vedea. Era neagră.

Nu am văzut nici urmă de alte reacții. Dacă de la partea de siguranță corectă a publicului, mai cu seamă fiind vorba de copii, ne-am luat gândul, ce facem cu porumbeii, rața, câinii și pisicile? Vigilente și zgomotoase, de obicei, organizațiile non-profit angajate ferm în protecția lor, n-au văzut nimic. O fi în regulă, n-o fi? Poliție a animalelor nu există la Piatra-Neamț, iar la capitolul de protecție Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor are grija sălbăticiunilor, nu a sectorului domestic. Cu de la medic veterinar important preluare, să nu existe dubii. Cine știe, poate dinspre animale vine salvarea și începe cineva a scutura copacul sindical-cultural. Nu foarte tare, numai cât să nu cadă acoperișul Casei peste vreo bimbo neprețuită…

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate