Concert Phoenix in Piatra Neamt

1

Trupa Phoenix va concerta in Piatra Neamt, pe 20 noiembrie, la Sala Polivalenta de pe strada Mihai Viteazu, la ora 19.00.

Phoenix e cunoscuta in Occident sub numele de Transsylvania-Phoenix, fiind o formatie romaneasca ce a luat nastere in anul 1962, in Timisoara, la initiativa chitaristilor Nicu Covaci si Kamocsa Bela. Chitaristul Claudiu Rotaru, vocalistul Florin Bordeianu şi toboşarul Ioan Stefanovici au completat formatia la scurt timp de la fondare.

In plin curent hippie, formatia a adoptat de la debut un stil rock, ce a evoluat de la rock psihedelic catre rock progresiv. Dupa anii ’70, Phoenix a adus un suflu nou muzicii prin stilul etno-rock, stil intalnit si la formatia mai cunoscuta generatiilor post-revolutionare, Zdob & Zdub, despre care am mai discutat intr-un articol anterior.

Dupa câştigarea unei reputatii remarcabile în anii ’60, Phoenix a primit în anul 1970 interdictia de a sustine concerte si de a inregistra albume, după ce, la un concert, vocalistul Florin „Moni” Bordeianu a făcut afirmatii denigrante la adresa regimului Ceauşescu. Acesta a emigrat ulterior în SUA. Simtindu-se persecutati de regimul comunist si deranjati de interdictiile impuse, membrii Phoenix au emigrat ilegal in Germania de Vest, expunându-se la riscul de a fi arestati, deportati sau executati de Securitate.

La început, formaţia purta numele „Sfinţii”, însă în anul 1965 a fost nevoită să işi schimbe numele în Phoenix ca urmare a atentionării regimului comunist asupra conotatiei religioase a fostei denumiri. Tot in 1965 au avut primul concert in Bucuresti unde au inregistrat următoarele cântece: „Ştiu cǎ mǎ iubesti şi tu”, „Dunăre, Dunăre”, „Bun e vinul ghiurghiuliu”, „Vremuri”, „Şi totuşi ca voi sunt”, „Nebunul cu ochii închişi”, „Floarea stîncilor”, „Canarul”.

Din 1970, după plecarea lui Moni Bordeianu in SUA, formula Phoenix era Nicu Covaci – chitara, Gunther Reininger – pian si voce, Zoltan Covacs – chitara bas si Liviu Butoi – oboi si flaut. Phoenix a renăscut in 1971 cu Covaci, Josef Kappl, Mircea Baniciu, Costin Petrescu (înlocuit in 1974 de Ovidiu Lipan „Ţăndărică”) şi Valeriu Sepi.

Phoenix avea in proiect si inregistrarea unei opere-rock, numită Mesterul Manole, insă oficialii comunisti au cenzurat-o, moment în care „s-a pierdut” originalul proiectului cu schitele costumelor si versurile care au fost înmânate Cenzurii pentru aprobare oficială. Hiturile din 1973 au fost: „Andrii Popa”, „Pavel Cneazul”, „Mica Ţiganiadă” si „Strunga”.

După ce a ajuns in Germania, formatia s-a destrămat, pentru ca in anii 90 să revină, timid, în România. Din 2010 au inceput să organizeze spectacole live cu următorii membri: Nicu Covaci, Bogdan Bradu, Ovidiu Lipan, Ionut Contras, Cristi Gram, Volker Vaessen, Dzidek Marcinjiewicz.



Veti avea ocazia sa ii auziti cu ocazia inaugurarii Salii Polivalente din Piatra Neamt, care dispune de 4000 de locuri, fiind a doua ca mărime din tară. Autorităţile fac ultimele retusuri pentru buna desfăsurare a concertului de pe 20 noiembrie. Veti putea rememora anii trecut pe ritmul si versurile unor cunoscute melodii Phoenix, dintre care amintim Nunta, Mesterul Manole, In umbra marelui URSS, Mugur de fluier.

Phoenix e o legenda a anilor comunismului românesc… Si, ca orice legenda, unii cred in ea, iar altii nu… Să fie revenirea din 2010 o renastere din cenusa fugii de cenzură si o acceptare a noii Românii?

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Sergiu spune

    De ce imi pare mie asta cam asa, stii tu, pe jumatate luat de la PNC? Nu era mai fair-play sa pui o sursa, ceva?
    Si eu am preluat o multime de informatie de pe un director de ziare si Wikipedia. Dar se face ca sursa exista acolo…

    ADMIN 🙂
    Credeam ca tu esti in Anglia si nici nu mai stiam ca respira site-ul tau 🙂 nu e luat nimic de la tine e un art inspirat din Wikipedia varianta in engleza si pe baza info. de la primarie…. adica avem surse comune de inspiratie 🙂
    Dar daca vrei tu un link nu te pot refuza doar ne cunoastem 🙂
    Vizitati singurul site de cultura din Neamt http://www.piatra-neamt-cultural.ro/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate