Comunicat – Activitatea „Model United Nations” (MUN) în România

2

COMUNICAT

„Deoarece în unele publicații au apărut interpretări ale conferințelor MUN, facem următoarele precizări:

Model United Nations (MUN) reprezintă un format de competiție de dezbatere în limba engleză sau franceză, care presupune simularea întrunirilor Organizației Națiunilor Unite, pe diverse tematici. Acestea își au originea începând cu 1921, printre elevii Universității Oxford, care au susținut o simulare a Ligii Națiunilor. Din acel moment, această activitate s-a răspândit la nivel global, fiind recunoscută de Organizația Națiunilor ca o activitate cu înalt potențial academic pentru tinerii captivați de diplomație.

În România, conferințele sunt organizate preponderent de elevi de liceu sau studenți, cu susținerea organizațiilor nonguvernamentale/liceelor/altor instituții. Echipa constă dintr-un secretariat, mereu reprezentat de elevi. Acesta se ocupă de coordonarea întregii conferințe, atât pe parte academică cât și pur organizatoric. Atașată secretariatului este echipa de organizare, constituită din „conference managers”, care au rolul de a obține toate consumabilele, locațiile și resursele conferinței, „chiefs”, ce au rolul de a coordona voluntarii. În desfășurarea dezbaterilor, care sunt împărțite pe comitete de douăzeci de persoane în medie, intervin Președinții de Comitet. Aceștia sunt aleși de către secretariat, prin faza inițială, scrisă, urmată de un interviu. Aceștia au datoria de a modera comitetele alocate lor și de a pregăti temele de dezbatere.

Participanții, numiți “delegați” se înscriu printr-un formular, după care trebuie să plătească o taxă, dacă sunt selectați. Aceștia au dreptul de a renunța la participare în orice punct al conferinței, dar returnarea banilor nu este acceptată prin politica conferințelor. Fondurile sunt obținute prin taxa plătită de delegați (de la 90 lei la 170 lei, depinzând de conferință) plus sponsorizările obținute. Bugetul este destinat asigurării unei mese zilnice și a gustărilor, apei, sucurilor și imprimării consumabilelor necesare pentru cazare. Unele conferințe oferă o posibilitate de cazare accesibilă ca preț, dar acest lucru reprezintă un ajutor pentru delegați, nu o parte intrinsecă a conferinței. Colaborarea cu o Instituție sau ONG se realizează pentru a facilita desfășurarea regulamentară a organizării. Fondurile sunt colectate de o organizație cu personalitate juridică, precum Asociațiile de Părinți, și sunt utilizați pentru achiziționarea tuturor resurselor. Toate activitățile economice sunt facturate.

Orice participant are obligația preliminară de a trimite un acord de participare, pentru majori, sau acord parental, în cazul participanților minori. Participanții ce nu au trimis acord nu sunt acceptați la conferință. Acordul are rolul de a elibera de orice responsabilitate legală pe organizatori asupra oricărui accident sau daună create de participanți. Participanții sau tutorii participanților sunt responsabili de starea de sănătate a acestora, pe tot parcursul conferinței.

Aceste conferințe nu au cadrul oficial al unei olimpiade, ci sunt doar oportunități de dezbateri, la care participanții participă pe proprie răspundere, sau pe răspunderea tutorilor lor. Din acest motiv, conferințele nu oferă criterii de vârstă sau de naționalitate la înscrierea în conferință. Organizatorii au responsabilitatea de a asigura buna desfășurare a conferinței și siguranța participanților în timpul comitetelor, doar în intervalul orar prestabilit, care este, cel mai adesea, între orele 9:00 și 18:00. Nicio conferință nu oferă cazare ca un serviciu asigurat prin conferință. Cel mult, conferințele pot facilita o ofertă de cămin, dar care este prevăzută ca o cazare separată pentru participanți, nu o parte inerentă a desfășurării conferinței. Participanții aleg locul unde se cazează, care poate fi în hoteluri, apartamente închiriate, cămine etc.

Aceasta fiind o activitate academică, ea necesită un Regulament de Procedură. În acesta sunt detaliate regulile după care se va desfășura dezbaterea, conduita și sunt definite pozițiile fiecăruia in cadrul conferinței. Regulamentul este bazat pe procedura reala ONU și este redactat de fiecare Secretariat din țară, separat. Diferențele sunt însa ori minimale ori doar sintactice.

Alt document foarte important care le este transmis delegaților înainte de conferința este Programul.

La Piatra Neamţ Model United Nations, programul a început pe 31 Iulie, la ora 9:00, moment în care se făcea înregistrarea delegaților. Aici, au mai fost aduse unele Acorduri De Participare/ Parentale, fără de care nu îi puteam primi. Aceștia primeau ecusoane pe care apărea țara pe care o reprezentau, comitetul, și pe verso, din nou, Programul, ca să nu-l uite. Ei semnau că au primit acest material și se îndreptau către Ceremonia de Deschidere, iar mai târziu către Colegiul National Petru Rares, pentru a începe dezbaterile.

Programul se termina la ora 18:00 în fiecare zi, moment în care copii erau liberi sa exploreze orașul Piatra Neamț, sau să se ducă la cazare, ca oricare alți turiști. Delegații erau cazați fie la hotel, apartamente private, sau chiar la rude. Colegiul Național Petru Rareș a oferit spațiile pentru dezbateri (săli de clasă – avem dreptul acesta conform statutului elevului) dar nu a fost organizator.

Este necesară înțelegerea contextului MUN din Romania. Aceste Conferințe se țin peste tot în țară de 15 ani. Procedurile organizatorice sunt la fel de când generația noastră a ajuns să organizeze. Ele nu se bazează pe un document central sau o organizație mamă (niciun Secretariat nu rezistă destui ani cât să consolideze o fundație legală, toți fiind liceeni), astfel toată informația este adunată din experiența membrilor Secretariatului. O astfel de experiența definitorie a fost Conferința Bucharest Model Nato ediția a 9-a, 2022. Aici, doi din 4 membri ai Secretariatului Piatra Neamt MUN si-au început cariera. Conferința a fost organizată de-a lungul a patru zile, in Bucureşti, la Palatul Parlamentului. De asemenea, aceștia au oferit cazare, la cămin, dacă delegații ar fi dorit. Nimeni din cei veniți din afara Bucureștiului nu a fost așteptat la gară, condus până la Parlament sau verificat odată ce programul atunci, ei nu erau forțați să vină. Astfel s-au desfășurat toate conferințele la care au participat membrii Secretariatului (peste 50, între ei).

Iași Model United Nations Conferința IașiMUN a fost fondată în 2009 la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași. Până în prezent, evenimentul a avut 14 ediții, devenind, la ultima dintre acestea, cel mai mare proiect de tip Model United Nations din țară. La cea dea 14-a ediție, desfășurată în perioada 17-20 Noiembrie 2022, au participat 230 de delegați, 25 de președinți de comitet, 15 organizatori și 48 de voluntari. Fondurile conferinței, inclusiv cele înregistrate în urma încasării taxelor de participare ale participanților și cele obținute prin sponsorizări din partea firmelor partenere, au fost gestionate prin intermediul fundației LERIS a Colegiul „Emil Racoviță”. Pentru a putea participa la dezbaterile organizate, dar și pentru a beneficia de accesul în premisele conferinței IașiMUN, delegații, atât cei minori, cât și cei majori, au trebuit să completeze și să trimită acorduri parentale sau, după caz, de participare. Organizatorii evenimentului nu au asigurat cazarea participanților, aceștia și părinții lor fiind responsabili de aspecte precum cel menționat, transportul, și medicamentele sau tratamentele pe care delegații le aveau prescrise.

Botoșani Model United Nations Conferința BTMUN a fost fondată în 2013, la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani. Evenimentul a ajuns la cea de-a 9-a ediție, fiind una din cele mai prestigioase conferințe din România. A 9-a ediție a BTMUN a avut loc în perioada 10-12 aprilie 2023, au participat 110 delegați, 19 de președinți de comitet, 10 organizatori și 53 voluntari. Participanții evenimentului au avut opțiunea de a se caza la căminul liceului sau să își închirieze un apartament pe durata conferinței. Cei care au ales să stea la cămin au fost cazați la căminul Colegiului Național „August Treboniu Laurian”, pentru taxa de 20 de lei pe noapte. În timpul șederii la cămin, delegaților li s-au luat datele personale (nume și prenume, număr de telefon, CNP- ul și seria buletinului) și au avut parte de un pedagog prezent pe tot parcursul șederii la cămin. Delegații majori și părinții celor minori au avut de semnat un acord, unde erau specificate și regulile pe care delegații le aveau de respectat. De asemenea, șederea delegaților în cămin a fost confirmată după ce au oferit datele personale și au semnat faptul ca au ajuns. În cazul delegaților care au plătit căminul înainte să ajungă în Botoșani, prezența lor la cămin a fost confirmată după ce au semnat. Gestionarea fondurilor a fost făcută prin Asociația de Tineret 2010 Europa, unde au fost încasate fondurile de pe urma sponsorizărilor și taxelor de participare. Pentru a putea participa la conferință, dar și pentru a beneficia de accesul în premisele conferinței BTMUN, delegații, atât cei minori, cât și cei majori, au trebuit să completeze și să trimită acorduri parentale sau, după caz, de participare, unde erau incluse regulile conferenței, dar și regulile căminului.

Pe cât este de importantă organizarea, vrem să atragem atenția și asupra aspectului academic, pasiunea pentru implicare civica, pasiunea pentru diplomație, adică motivul pentru care această activitate, MUN, este atât de longevivă și atât de populară.

La Piatra Neamt MUN s-au organizat șase comitete:

  • United Nations Security Council care dezbătea Razboiul Civil din Myanmar;
  • United Nations Office on Drugs And Crime care dezbătea Problema Corupției în Sistemele Juridice si Executive;
  • Comitetul al doilea al Adunării Generale, Social si Umanitar (în Franceză) care dezbătea Consecințele Colonialismului;
  • Comitetul al treilea al Adunării Generale, Economic și Financiar care dezbătea Problema Monopolurilor;
  • Comitetul al șaselea al Adunarii Generale, Legal, care dezbătea Problema Dreptului de Veto în Consiliul de Securitate.

Timp de trei zile, delegații au dezbătut aceste probleme sub îndrumarea Președinților de Comitet. La finalul dezbaterilor, ei au redactat șase documente, unul pentru fiecare comitet, numite “Rezoluții” unde ei și-au prezentat rodul dezbaterilor, deci soluții. Aceste documente au fost prezentate Adunării Generale care pe 2 August, în ultima zi, le-a votat dupa procedura din Regulament, aceeași procedura din realitate. Voturile fiind favorabile, Adunarea Generala a declarat Rezoluțiile adoptate, munca delegaților fiind terminată. Acesta este drumul oricărei rezoluții reale, singura diferența fiind perioada de timp în care este terminata.

Însă simularea nu s-a oprit aici: echipa de Presa a fost prezentă în fiecare comitet, luând notițe si interviuri pentru a redacta ziarul PiatraMUN, împărțit delegaților la finalul fiecărei zile. Aceștia sunt copii pasionați de jurnalism și scris, ei au venit voluntari si au depus un efort enorm, împreuna cu echipa de fotografi, pentru a realiza un produs finit demn de publicație.

La ceremonia de închidere, delegații care s-au distins au fost premiați. Fiecare comitet a avut 4 astfel de premii: Locul I, II, III și mențiuni. Vrem totodată să extindem felicitările noastre către cei 6 copii excepționali care au luat premiul de “Best Delegate”.”

07.08.2023

David Gheorghiu – Secretar General – Absolvent Colegiul National Petru Rares

Ana Bogdănescu – Vice-Secretar General – Absolventă Colegiul National Sf. Sava, Bucuresti

Iagăr Vlad – Președintele Adunării generale – Absolvent Colegiul National Mihai Viteazu, Slobozia Pintilie Maia-Roberta – Conference Manager – Elev Colegiul National Calistrat Hogas

Comunicat-MUN-4-varianta-corecta

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Ilinca D. spune

    Și mai precis, la ce folosește acest MUN unor elevi de liceu, chiar și „genii” ? Ce folos aduce societății ???

  2. E. Vasilescu spune

    Pare a fi o organizatie oarecum stranie, dupa un model inspirat din masonerie, cu activitate nu tocmai transparenta. Sunt foarte dornic sa gresesc in ceea ce inteleleg eu referitor la acest MUN.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate