Comuna Garcina

0
Comuna Garcina
Comuna Garcina

Comuna Garcina este situata in judetul Neamt, la contactul dintre Muntii Stanisoarei si Subcarpatii Neamtului, pe cursul raului Cuiejdiu. Comuna este strabatuta de DC 15C şi DC 15D si este localitate limitrofa a municipiului Piatra Neamt.
Comuna Garcina numara aproximativ 4600 locuitori si are in subordine satele: Garcina – resedinta comunei, Almas si Cuejdiu.
Suprafata totala a comunei este de 2.683 ha din care 600 ha intravilan si 2.083 ha extravilan.
Comuna este cunoscuta mai ales datorita Manastirii Almas care se afla in satul component Almas, pe valea paraului cu acelasi nume, la circa 12 km de orasul Piatra Neamt.
Lacul Cuejdel sau Lacul Crucii, situat în Muntii Stanisoarei, la 25 km de Piatra Neamt, este cel mai mare lac de baraj natural din Europa, avand o suprafata de circa 150 ha, o adancime medie de aproximativ 10 m si un volum de aproximativ 1.000.000 mc de apa, dar este in permanenta crestere. Exista cel putin doua modalitati de acces la lac şi anume:
1. Piatra Neamt – Cartier Darmanesti – Ocol – Dobreni – Bodesti – Cracaoani (la stanga in centrul satului) – Magazia (drum dificil) – Cracaul Negru (paralel cu paraul) si apoi pe un drum forestier partial modernizat.
2. Piatra Neamt – Ocol – la stanga in intersectie catre centrul comunei Garcina – satul Cuiejdi – Schitul de calugari „Daniil Sihastrul” de la Cuiejdi si apoi pe un drum forestier destul de bun. Peisajul pana la lac este exceptional pentru cei pasionati de fotografie.
Pe paraul Cuiejdi se poate vedea o frumoasa cascada, iar pentru cei care cunosc zona se poate ajunge, venind dinspre Garcina, la celelalte doua lacuri mai mici aflate in aval de lacul mare.
Manastirea Pestera, aflata la aproximativ 7 km de Piatra Neamt, a fost infiintata in anul 1993, mai intai ca schit, apoi acesta fiind ridicat ulterior (in anul 2002) la rang de manastire de calugari.

Harta Comuna Garcina

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate