Comuna Gadinti

Comuna Gadinti
Comuna Gadinti

Comuna Gadinti este situata in partea de S-E a judetului in imediata vecinatate a municipiului Roman. Comuna cuprinde o singura localitate si anume, localitatea cu acelasi nume, fiind amplasata in lungul drumului national DN 15 D pe directia V-E.
Vecinii comunei Gadinti sunt: la Nord comuna Sagna, la Sud comuna Ion Creanga, la Vest orasul Roman si la Est comuna Poienari.
Principalele drumuri care strabat teritoriul comunei sunt din categoria drumurilor nationale DN 15 D (Piatra Neamt – Vaslui) si din categoria drumurilor judetene DJ 207 D (Sagna – Gadinti).
Satul Gadinti este atestat documentar incepand cu data de 12 iulie 1415, cand Alexandru cel Bun ridica Manastirea Bistrita, inzestrand-o cu sate si mosii, printre acestea numarandu-se si satul Gadinti care a fost dat de panul Negru.
Pana la formarea comunei Gadinti in 1864, satul a fost arendat tinutului Roman. La reforma administrativa din 1864, Gadinti devine comuna, subordonata administrativ judetului Neamt. La impartirea administrativa din 1950, Gadinti isi pastreaza statutul de comuna subordonata raionului Roman. Comuna va fi desfiintata in 1968 si afiliata comunei Sagna. In aprilie 2004 prin referendum satul Gadinti devine comuna.
Suprafata totala a comunei este de 4.329 ha, din care 506 ha intravilan si 3.823 ha extravilan. Populatia comunei este de 2.558 locuitori.
Obiectivele turistice ale comunei Gadinti sunt: biserica „Sf. Dimitrie” (monument istoric), Cetatea Noua din sec. XV-XVII si popasul turistic „Dealul Marului”.

Harta Comuna Gadinti

- Apreciază pagina -

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate