Competiție sportivă confuză pentru spectatori la Piatra-Neamț. Primarul 30% versus cetățeni 25%

0

Un cetățean al municipiului Piatra-Neamț, plătitor de taxe și impozite la bugetul local, ne-a semnalat faptul că există neclarități într-o postare făcută de primarul Andrei Carabelea (click aici), publicată și pe pagina de facebook a primăriei (click aici).

Primarul Andrei Carabelea a anunțat că începând de mâine, 17 iunie, se reiau competiţiile ecvestre la Piatra-Neamţ, lucru lăudabil și un semn că se intră într-o oarecare normalitate a competițiilor sportive. Iar ca să fie bucuria relaxării și mai mare (dr. Raed Arafat sigur ar avea ceva de spus aici), primarul anunță că la acest eveniment sportiv, „realizat cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Piatra-Neamţ” intrarea este liberă. Pe afiș apar logo-urile Ministerului Tineretului și Sporturilor, Primăriei Piatra-Neamț și Federației Ecvestre Române. În caz că ați uitat, Baza Hipică este scoasă la vânzare cu 852.000 euro. Despre legalitatea sau ilegalitatea organizării evenimentelor pe un astfel de teren, vom reveni pe măsură ce vom primi răspunsuri de la instituții.

Andrei Carabelea mai precizează foarte clar că sunt primele competiții ecvestre la Piatra-Neamț de când a început pandemia și participă peste 80 de sportivi din toate zonele ţării, de la toate categoriile de vârstă şi pregătire. Foarte frumos, însă după toată agitația creată de guvern, presiunile pentru vaccinare și amenzile date pentru orice nimic, cetățeanul despre care vă spuneam la început, plătitor de taxe și impozite, a pus o întrebare absolut firească la postarea primarului Andrei Carabelea:

Răspunsul domnului primar a fost următorul:

Nu vă obosiți să căutați comentariul cetățeanului și nici răspunsul domnului primar, deoarece au fost șterse și plătitorul de taxe blocat pe pagina lui Andrei Carabelea (UPDATE: comentariile au reapărut miraculos în postare). În timp ce noi, cetățenii, ne raportăm la ultima hotărâre de guvern din data de 9 iunie 2021 – click aici în care ni se spune foarte clar că limita spectatorilor la competițiile sportive e de 25% din capacitate doar dacă sunt vaccinați, au test negativ sau au anticorpi după îmbolnăvire (există și unele excepții referitoare la limita de acces, dar nu se aplică aici), primarul Andrei Carabelea și Primăria Piatra-Neamț susțin că limita este de 30% (1000 de locuri disponibile) și că, ATENȚIE, „organizatorii anunță că nu este necesară dovada vaccinului sau a unui test negativ”.

Stăm și ne întrebăm pentru ce se mai dau astfel de hotărâri, atât timp cât nu le respectă nimeni în teritoriu (doar cetățenii sunt amendați cu exces de zel) și, mai mult, se pare că nici măcar nu le cunosc cei din autoritățile locale, din moment ce creează o asemenea confuzie în rândul pietrenilor pe care îi blochează pe Facebook în loc să se documenteze și să răspundă constructiv, educativ pentru că e o problemă de interes PUBLIC și SANITAR!

Este foarte bine că se promovează astfel de evenimente care sunt absolut necesare pentru recreere și încurajarea sportului, însă am dori să știm și noi dacă mai respectăm sau nu ceva în țara asta. Mai e necesar să ne vaccinăm? Mai e necesar să ne testăm? Sau ba?

Vă prezentăm mai jos ceea ce s-a decis la nivel guvernamental pe 9 iunie, fiind cea mai recentă Hotărâre privind restricțiile. Că or fi și alte hotărâri despre care nu știm, dar știe primăria… acesta e un aspect pe care ar trebui să îl clarifice la virgulă municipalitatea și domnul primar. Practic, supărarea cetățeanului nu este neapărat aceea că l-a blocat domnul primar, ci că, se pare, acesta din urmă nu prea cunoaște legislația sau… dacă o cunoaște mai bine decât noi, consideră că nu merită efortul să educe pietrenii în acest sens.

  1. Se propune menținerea desfășurării competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații deschise, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

12. Se propune permiterea desfășurării competițiilor sportive pe teritoriul României, cu participarea spectatorilor peste 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, ori rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, numai dacă acestea se vaccinează la intrarea în incintă, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

13. Prin excepție de la prevederile pct.12, pentru evenimentul sportiv organizat, în data de 28.06.2021, în cadrul optimilor Turneului Final al Campionatului European de Fotbal UEFA 2020, se propune permiterea participării spectatorilor până la 50% din capacitatea arenei cu condiția ca până la 25% accesul să fie permis pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, iar între 25% și 50 % din capacitate accesul să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 dar nu au schema completă și care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, ori rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Iată și un comunicat al Ministerului Tineretului și Sportului în acest sens – click aici.

Anexa_la_HCNSU_38__-_masuri-1

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate